Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 november 2012, kenmerk Z-3140530, houdende wijziging van de Regeling zorgaanspraken AWBZ

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 10, derde lid, van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten;

Besluit:

Artikel 1

De artikelen 6a, 6b en 7a, van de Regeling zorgaanspraken AWBZ vervallen.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Artikel 3

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn.

TOELICHTING

Op 1 januari 2013 treedt de Wet AWBZ-zorg in het buitenland in werking. Daarmee wordt onder meer artikel 10, derde lid van de AWBZ gewijzigd. Daarin is onder meer geregeld in welke gevallen en onder welke voorwaarden een verzekerde voor het verkrijgen van een aanspraak op vergoeding als bedoeld in het tweede lid, geen toestemming van de zorgverzekeraar behoeft (onderdeel a) en wordt de hoogte van de vergoeding bepaald, waarbij deze voor verschillende gevallen verschillend kan worden vastgesteld (onderdeel b). De uitwerking daarvan is geregeld in de artikelen 6a en 6b van de Regeling zorgaanspraken AWBZ.

Artikel 10, derde lid van de AWBZ wordt per 1 januari vervangen door een nieuw derde lid, waarin is geregeld dat bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald in welke gevallen en onder welke voorwaarden de verzekerde in plaats van aanspraak op zorg als bedoeld bij en krachtens artikel 6 van de AWBZ, aanspraak heeft op gehele of gedeeltelijke vergoeding van de voor deze zorg gemaakte kosten.

De uitwerking daarvan is geregeld in artikel 20 van het Besluit zorgaanspraken AWBZ, zoals dat wordt gewijzigd met ingang van 1 januari 2013.

De artikelen 6a en 6b van de Regeling zorgaanspraken AWBZ moeten daarom vervallen. De gewijzigde regeling voorziet daarin.

De inhoud van artikel 7a van de Regeling zorgaanspraken AWBZ wordt per 1 januari 2013 als gevolg van wijziging van het hiervoor bedoelde Besluit, opgenomen in een nieuw artikel 20a van dat Besluit.

Artikel 7a van de Regeling kan daarmee komen te vervallen. De gewijzigde regeling voorziet daarin.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn.

Naar boven