Logo Staphorst
Ontwerpbestemmingsplan ‘De Streek’ (Oude Rijksweg - Gemeenteweg) Rouveen en Staphorst, Staphorst

De gemeente Staphorst werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het beschermd dorpsgezicht, te weten de Oude Rijksweg/Gemeenteweg (ofwel: de Streek) te Rouveen en Staphorst. Vanaf 30 november 2012 is er gelegenheid dit ontwerpbestemmingsplan in te zien en desgewenst erop te reageren.

Begrenzing plangebied

Het bestemmingsplan wordt gemaakt voor het beschermd dorpsgezicht maar ook voor een klein gedeelte dat geen beschermd dorpsgezicht is. Dit laatste betreft in hoofdzaak de Oosterparallelweg (t/m 37), de Stationsweg (t/m nr. 15) en een deel Rijksparallelweg (omgeving Lidl). De gehele Oude Rijksweg te Rouveen en Staphorst en een groot deel van de Gemeenteweg te Staphorst (tot en met nrs. 344/365) behoren tot het beschermd dorpsgezicht. Dit geldt ook voor diverse zijwegen die daarop uitkomen, maar deze zijwegen lopen ook door in het buitengebied, en vallen daarmee dus voor een gedeelte onder het bestemmingsplan ‘Buitengebied’. De grenzen van het beschermd dorpsgezicht kunnen niet worden gewijzigd omdat de grenzen zijn aangewezen door de (toenmalige) Rijksdienst voor monumentenzorg, en daarmee vastliggen. De grenzen van het bestemmingsplan zijn grotendeels daarop gebaseerd.

Doel bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is in hoofdzaak een zogenaamd “conserverend” bestemmingsplan. De bestaande situatie wordt juridisch-planologisch vastgelegd. Er zijn wel ontwikkelingsmogelijkheden toegestaan zoals woningsplitsing in boerderijen, realisering van bijgebouwen bij woningen, of het gebruik van karakteristieke boerderijen voor sociaal-educatieve functies.

Het ontwerpbestemmingsplan bekijken en reageren?

Vanaf 30 november 2012 ligt het bestemmingsplan als “ontwerp” terinzage in het gemeentehuis van Staphorst, publieksbalie Grondgebied, Binnenweg 26 te Staphorst. De publieksbalie is geopend op werkdagen van 8.30 uur tot 12.00 uur. De terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan is voor de duur van 6 weken, tot en met 10 januari 2013. Het ontwerpbestemmingsplan is tevens raadpleegbaar op: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0180.2102011001-ON02

De bestanden zijn beschikbaar op: http://roplannen.gemeentedocumenten.nl/staphorstplannen/NL.IMRO.0180.2102011001-

Op www.staphorst.nl onder “actueel”, “bekendmakingen” en “bestemmingsplannen” staan de bestanden ook in pdf-formaat.

Tijdens de terinzagetermijn kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen over het plan bij de gemeenteraad van Staphorst. Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan de gemeenteraad van Staphorst, Postbus 2, 7950 AA te Staphorst. Een mondelinge zienswijze kan worden ingebracht via de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt met de publieksbalie Grondgebied, telefoonnummer (0522) 46 74 67 of via het algemene nummer van de gemeente (0522) 46 74 00. In de zienswijze moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan de zienswijze betrekking heeft. Reageren per e-mail is in deze fase van de procedure niet mogelijk.

Naar boven