Logo Gelderland
Kennisgeving Definitief besluit voor het project ‘Uiterwaardvergraving Meinerswijk’ ter inzage, Gelderland

Achtergrond

In 2006 hebben de Tweede en Eerste Kamer ingestemd met de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB). Het gaat om een pakket van maatregelen dat als doel heeft de grote rivieren meer ruimte te geven en zo de veiligheid van de woon- en leefomgeving langs de grote rivieren te verbeteren. De maatregel “Uiterwaardvergraving Meinerswijk” maakt deel uit van dit programma.

Ter inzage definitief besluit

Ten behoeve van de realisatie van dit werk zijn in eerder stadium reeds andere besluiten genomen. In aanvulling op eerder genomen besluiten is nog een besluit nodig voor de aanpassing van de fundering/pijlers van de John Frostbrug. Van donderdag 6 december 2012 tot en met woensdag 16 januari 2013 ligt het volgende besluit ter inzage:

  • omgevingsvergunning van de gemeente Arnhem op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten: bouwen en verstoren of in enig opzicht wijzigen van een beschermd monument

Verderop in deze bekendmaking is vermeld hoe u beroep kunt instellen.

Het voornemen

De uiterwaardvergraving ligt in de gemeente Arnhem aan de zuidoever van de Neder-Rijn ter hoogte van de locatie Meinerswijk, enkele kilometers benedenstrooms van het splitsingspunt IJsselkop. Het projectgebied bestaat uit een drietal deelgebieden:

  • Meinerswijk: dit gebied ligt ten westen van de Mandelabrug en wordt begrensd door de Eldense Dijk in het zuiden en de Neder-Rijn in het westen en het noorden.

  • Stadsblokken: dit betreft het buitengebied tussen de Mandelabrug en de John Frostbrug ten zuiden van de Neder-Rijn en ten noorden van de Malburgse dijk en

  • Bakenhof: dit betreft het gebied tussen de John Frostbrug en de Sacharovbrug en eindigt aan de oostkant van de Bakenhof.

De vergraving is noodzakelijk om bij maatgevend hoogwater (MHW) het rivierwater beter te verdelen over de Neder-Rijn en de IJssel. Door maatregelen op de IJssel zou deze rivier teveel water gaan afvoeren ten opzichte van de Neder-Rijn. De vergraving bij Meinerswijk leidt bij hoogwater tot een waterstanddaling op de Neder-Rijn, waardoor de optimale afvoerverdeling tussen Neder-Rijn en IJssel vanaf de IJsselkop weer wordt hersteld. Naast het verbeteren van de veiligheid is een andere belangrijke doelstelling van Ruimte voor de Rivier het

verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied, om daarmee het rivierengebied economisch, ecologisch en ruimtelijk te versterken. Hierin heeft Rijkswaterstaat nauw samengewerkt met de gemeente Arnhem. Door de uitvoering van de Ruimte voor de Rivier maatregelen worden delen van de gebiedsvisie van de gemeente Arnhem gerealiseerd.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • het Klant Contact Centrum in het Stadhuis van de Gemeente Arnhem, Koningstraat 38 te Arnhem;

  • het hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem;

  • het provinciehuis van de provincie Gelderland, Markt 11 te Arnhem.

Het besluit is ook in te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl  klik ‘Meinerswijk’  klik “Ter inzage Vergunningen en Ontheffingen cluster 2”.

Heeft u inhoudelijke vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Omgevingsmanager Meinerswijk, mevrouw A. Strens (telefoon 06-233 12 988).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Meinerswijk, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-359 83 81).

Beroep instellen of verzoek voorlopige voorziening

Belanghebbenden die hun zienswijze bij het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen van vrijdag 7 december 2012 tot en met donderdag 17 januari 2013 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze Afdeling beslist in eerste en enige instantie over de ingestelde beroepen.

Bovendien kunnen belanghebbenden beroep aantekenen, ook wanneer zij geen zienswijze hebben ingediend, tegen alle wijzigingen in het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit. Echter bij de vaststelling van het definitieve besluit zijn geen inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor ontbreekt deze beroepsgrond.

Op 31 maart 2010 is de Crisis- en herstelwet (Chw) in werking getreden. Deze wet bevat onder andere bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Op 13 april 2011 is een Algemene maatregel van Bestuur op basis van deze wet afgekondigd, waardoor alle projecten ter uitvoering van het programma Ruimte voor de Rivier onder de werking van de Chw vallen. Dit betekent dat op de genomen besluiten afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Chw van toepassing is. Belanghebbenden moeten daardoor in het beroepschrift gemotiveerd aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Geef in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Adres:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de internetsite van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Arnhem, 5 december 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Zaaknummer 2012-000984

Naar boven