Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 23 november 2012, nr. 2012-0000664369 , tot aanwijzing van een vrije dag voor ambtenaren BES (Regeling Dia di Himno y Bandera, Statia Day en Saba Day ambtenaren BES)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 37, vierde lid, van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES;

Besluit:

Artikel 1

Voor de ambtenaren, werkzaam op Bonaire, geldt hetgeen in artikel 37 van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES is bepaald ten aanzien van het verrichten van arbeid op zondag mede voor het verrichten van arbeid op 6 september als zijnde Dia di Himno y Bandera.

Artikel 2

Voor de ambtenaren, werkzaam op Sint Eustatius, geldt hetgeen in artikel 37 van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES is bepaald ten aanzien van het verrichten van arbeid op zondag mede voor het verrichten van arbeid op 16 november als zijnde Statia Day.

Artikel 3

Voor de ambtenaren, werkzaam op Saba, geldt hetgeen in artikel 37 van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES is bepaald ten aanzien van het verrichten van arbeid op zondag mede voor het verrichten van arbeid op de eerste vrijdag van december als zijnde Saba Day.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 10 oktober 2011.

Artikel 5

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling Dia di Himno y Bandero, Statia Day en Saba Day ambtenaren BES.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

Artikel 37 van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES bevat onder meer voorschriften met betrekking tot het verrichten van arbeid op zon- en feestdagen. De dagen die in dit verband als feestdag worden aangemerkt, staan opgesomd in het vierde lid van genoemd artikel. Het laatste zinsdeel van dat vierde lid biedt een grondslag om bij ministeriële regeling nog extra feestdagen aan te wijzen. Alle drie de openbare lichamen hebben naast de in artikel 37, vierde lid, genoemde feestdagen ieder nog een eigen feestdag, die voor elk eiland op een andere datum valt. Op Bonaire is dit op 6 september; deze feestdag wordt aangeduid als ‘Dia di Himno Y Bandera’ (oftewel Dag van de Vlag en het Volkslied). Op Sint Eustatius is het 16 november ‘Statia Day’ en op Saba elke eerste vrijdag van december ‘Saba Day’. De desbetreffende dagen waren ten onrechte nog niet als officiële feestdag, althans formele vrije dag, aangewezen. De onderhavige regeling herstelt deze omissie.

Aangezien het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES als zodanig op 10 oktober 2011 inwerking is getreden, wordt aan deze regeling tot en met die datum terugwerkende kracht verleend. Omdat het een herstel in een hiaat in de regelgeving betreft, wordt ten aanzien van de inwerkingtreding afgeweken van het systeem van Vaste Verandermomenten.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

Naar boven