Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 november 2012, nr. DP&O/455501, houdende wijziging van het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 in verband met het voorbehouden aan de bewindspersoon van bevoegdheden inzake de Archiefwet 1995

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel j vervalt ‘en’.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel k door ‘, en’ wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • l. betreffende het uitoefenen van de bevoegdheid, genoemd in artikel 15, derde lid, van de Archiefwet 1995, voor zover het archiefbescheiden betreft die zijn overgebracht door de zorgdragers als bedoeld in artikel 23, eerste lid, van de Archiefwet 1995 en die betrekking hebben op het Koninklijk Huis.

B

In artikel 8, eerste lid, wordt ‘onverminderd de mandaatverlening aan de secretaris-generaal en de directeur-generaal’ vervangen door: onverminderd artikel 4, eerste lid, onderdeel l, en de mandaatverlening aan de secretaris-generaal en de directeur-generaal.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

TOELICHTING

1. Algemene toelichting

In het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 zijn de taken en bevoegdheden van de Minister van OCW op grond van de Archiefwet 1995 (Aw) en het Archiefbesluit 1995 gemandateerd aan het hoofd van het Nationaal Archief. Onderdeel van het mandaat is het zorgdragerschap van de Minister van OCW, op grond van de Aw, over de archiefbescheiden die berusten in de algemene rijksarchiefbewaarplaats (het Nationaal Archief). In het Nationaal Archief berusten onder meer de te bewaren archiefbescheiden die door overheidsorganen binnen het Rijk aan het Nationaal Archief zijn overgedragen. De oorspronkelijke zorgdrager kan bij de overbrenging van archiefbescheiden naar de archiefbewaarplaats beperkingen op de openbaarheid stellen (artikel 15, eerste lid, van de Aw). artikel 15, derde lid, van de Aw geeft de zorgdrager over de archiefbewaarplaats de bevoegdheid om een beperking op te heffen of buiten toepassing te laten, gehoord de oorspronkelijke zorgdrager. Gelet op het bovenstaande komt deze bevoegdheid ten aanzien van archiefstukken in het Nationaal Archief toe aan de Minister van OCW en valt deze bevoegdheid in beginsel binnen het mandaat van het hoofd van het Nationaal Archief. Bij de onderhavige wijziging is het mandaat ingeperkt voor de situatie dat het gaat om archiefbescheiden die afkomstig zijn van overheidsorganen binnen het Rijk, voor zover deze betrekking hebben op het Koninklijk Huis. Het wordt gewenst geacht dat ten aanzien van deze bescheiden de afweging, bedoeld in artikel 15, derde lid, van de Aw, door de bewindspersoon zelf wordt gemaakt, gehoord de zorgdrager die de archiefbescheiden heeft overgedragen.

2. Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A

In artikel 4, eerste lid, onderdeel l, is de bevoegdheid geformuleerd die uitsluitend aan de bewindspersoon is voorbehouden.

Artikel I, onderdeel B

In artikel 8 is een algemeen geformuleerd mandaat aan het hoofd van het Nationaal Archief geregeld. De toevoeging van een verwijzing naar artikel 4, eerste lid, onderdeel l, maakt duidelijk dat het algemene mandaat op dit punt is ingeperkt.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven