Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 14 november 2012, nr. WJZ/432699(4890) houdende de noodzakelijke aanpassingen vanwege de elektronische OV-chipkaart

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 3.7, vierde lid, van de Wet studiefinanciering 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling studiefinanciering 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2.3, tweede lid, wordt ‘opgave van het sociaal- fiscaal nummer’ vervangen door: opgave van het burgerservicenummer.

B

Artikel 4.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Om met het reisrecht te kunnen reizen moet het reisproduct door de studerende bij een daartoe bestemde automaat van de vervoersbedrijven op een persoonlijke ov-chipkaart worden geladen.

2. In het tweede lid wordt ‘Het activeren van het reisrecht’ vervangen door: Het laden van het reisproduct.

C

Artikel 4.2 komt te luiden:

Artikel 4.2 Beëindiging reisrecht

  • 1. Het reisrecht wordt beëindigd door het reisproduct dat op de ov-chipkaart is geladen, stop te zetten.

  • 2. Het reisproduct wordt stopgezet bij een daartoe bestemde automaat van de vervoersbedrijven.

  • 3. De minister kan, indien de met een reisproduct geladen ov-chipkaart technische gebreken heeft of indien de automaten van de vervoersbedrijven niet functioneren, beslissen dat het reisproduct stopgezet kan worden door gebruik te maken van een webtool of een aangetekende brief.

  • 4. In geval van uitloting van een student, is hij verplicht het reisproduct op de ov-chipkaart stop te zetten binnen 5 werkdagen nadat aan de student schriftelijk mededeling is gedaan van uitloting in de procedure, bedoeld in hoofdstuk 7, titel 3, paragrafen 4 en 4a, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

D

Artikel 4.3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. De zinsnede ‘wordt verstrekt als:’ wordt vervangen door: wordt verstrekt in de vorm van:.

b. In de onderdelen a en b wordt ‘het vervoersbedrijf’ telkens vervangen door: de vervoersbedrijven.

2. In het tweede lid wordt ‘hij zijn reisrecht activeert’ vervangen door: hij zijn reisproduct op zijn persoonlijke ov-chipkaart laadt.

3. Het derde lid vervalt.

E

Artikel 4.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. Indien bij de beslissing op de aanvraag, bedoeld in het tweede of derde lid, een nieuw soort reisrecht wordt toegekend, kan het bijbehorende reisproduct na die toekenning na tien werkdagen bij een daartoe bestemde automaat van de vervoersbedrijven op een persoonlijke ov-chipkaart worden geladen. In het geval het oorspronkelijke reisproduct niet al door de student op de ov-chipkaart is geladen, bedraagt de termijn waarna het reisproduct op een persoonlijke ov-chipkaart kan worden geladen, in afwijking van de eerste volzin, 20 werkdagen.

2. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. Het nieuwe reisproduct kan tot en met zes weken na de in het vierde lid bedoelde aanvraag op een persoonlijke ov-chipkaart worden geladen bij een daartoe bestemde automaat van de vervoersbedrijven.

F

Artikel 4.5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het opschrift komt te luiden: Artikel 4.5. Reisproduct strikt persoonlijk.

2. De zinsnede: ‘een reisrecht’ wordt vervangen door: een reisproduct.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 december 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker.

TOELICHTING

Algemeen

Vanwege nieuwe technische mogelijkheden kunnen de regels over het opladen en stopzetten van het studentenreisproduct in de Regeling studiefinanciering 2000 vereenvoudigd worden. Deze regeling strekt daartoe. Daarnaast wordt de terminologie aangepast om beter aan te sluiten bij de techniek van de ov-chipkaart en de dagelijkse praktijk die studerenden ondervinden bij het opladen en stopzetten van hun reisproduct.

Vanaf 1 december 2012 kunnen studerenden hun reisproduct op elk gewenst moment stopzetten bij een daarvoor geschikte automaat van de vervoersbedrijven. De automaten zijn te vinden op alle NS-stations, in verschillende supermarkten en tijdschriftenwinkels. De automaten kunnen zowel voor het ophalen als het stopzetten van het reisproduct gebruikt worden. Studerenden kunnen hun reisrecht vanaf 1 december 2012 niet langer beëindigen bij DUO.

De uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid neemt als gevolg van de wijziging toe. DUO hoeft niet langer verschillende kanalen voor beëindiging van het studentenreisrecht (telefoon, formulier, internet) open te houden. Opdrachten tot beëindiging komen enkel nog digitaal binnen in het OV-domein.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Het burgerservicenummer (BSN) is in de plaats gekomen van het sociaal fiscaal nummer (Sofi-nummer). Door de wijziging is de regeling weer in lijn met andere vigerende regelgeving.

Artikel I, onderdeel B

Naast reisrecht wordt de term reisproduct geïntroduceerd om beter te beschrijven dat studerenden een elektronisch product op hun ov-chipkaart moeten laden om hun reisrecht te laten aanvangen en werkelijk te kunnen reizen onder de voorwaarden die de Staat overeengekomen is met de vervoersbedrijven. Ook wordt de term persoonlijke ov-chipkaart geïntroduceerd. Dit is de ov-chipkaart waarop persoonsgebonden abonnementen kunnen worden geladen.

Artikel I, onderdeel C

Vanaf 1 december 2012 kunnen studerenden voor beëindiging van hun reisproduct terecht bij daarvoor geschikte automaten van de vervoersbedrijven. Wanneer zij hun recht op de reisvoorziening hebben verbruikt of stoppen met hun studie, moeten zij het reisproduct dat zij eerder op hun ov-chipkaart hebben geladen, stopzetten bij een daarvoor geschikte automaat. Studerenden kunnen hun reisrecht vanaf 1 december 2012 niet langer beëindigen bij DUO. De term deactiveren wordt vervangen door de term stopzetten. Dit sluit beter aan bij de techniek en uitvoeringspraktijk.

Om rekening te houden met uitzonderlijke situaties waarin studerenden niet in staat zijn om hun reisproduct bij een automaat stop te zetten, wordt in het derde lid aan DUO de ruimte gelaten een alternatieve wijze van het stopzetten van het reisproduct toe te staan. Studerenden kunnen in dat geval ofwel op het internet een formulier invullen en hun identiteitsbewijs uploaden ofwel een fysiek formulier invullen en samen met een kopie van hun identiteitsbewijs aangetekend verzenden. De ontvanger is de Regisseur Studenten Reisrecht die zorgt voor het stopzetten van het reisproduct en aan DUO meldt dat het reisrecht moet worden beëindigd.

Artikel I, onderdeel D

De wijzigingen in het tweede en derde lid zijn een gevolg van de nieuwe terminologie. Het derde lid is vervallen, omdat dit overgangsrecht niet langer van toepassing is.

Artikel I, onderdeel E

Het vierde lid geeft de gewijzigde procedure weer die gevolgd dient te worden bij de wisseling van het soort reisrecht. De studerende vraagt hierbij een wissel aan bij DUO. DUO verwerkt de wissel en geeft deze door aan de openbaarvervoersbedrijven. Na verwerking door de openbaarvervoersbedrijven kan de studerende het reisproduct opladen. De totale verwerkingstijd bedraagt tien werkdagen.

In gevallen waarbij de studerende het oorspronkelijke product niet op de ov-chipkaart heeft geladen, is de verwerkingstijd langer, omdat eerst het oorspronkelijke reisproduct dat voor de studerende klaarstaat door de openbaarvervoersbedrijven moet worden geannuleerd.

De wijziging in het vijfde lid is het gevolg van de nieuwe technische mogelijkheden.

Artikel I, onderdeel F

Vanwege de nieuwe terminologie zijn de bewoordingen in artikel 4.5 aangepast.

Artikel II

De regeling treedt op 1 december 2012 in werking omdat dan het technische proces om het reisproduct van de ov-chipkaart te verwijderen via de daartoe bestemde automaat van de vervoersbedrijven gereed is.

Van de vaste verandermomenten wordt afgeweken vanwege de uitvoerbaarheid. Voor studerenden heeft dit inwerkingtredingsmoment geen negatieve gevolgen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker.

Naar boven