Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 14 november 2012, nr. IENM/BSK-2012/56196, houdende het aanwijzen van toezichthouders van de Inspectie Leefomgeving en Transport voor de Wet drinkwater BES

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 24, eerste lid, van de Wet drinkwater BES;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit aanwijzing toezichthouders en autoriteiten Caribisch Nederland Infrastructuur en Milieu wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

Dit besluit berust mede op artikel 24, eerste lid, van de Wet drinkwater BES.

B

In de artikelen 2 en 3 wordt ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ telkens vervangen door: Inspectie Leefomgeving en Transport.

C

Na artikel 4 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4a

Met het toezicht op de naleving van de Wet drinkwater BES zijn belast en met de functie van inspecteur als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel d, van die wet, zijn bekleed de ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Op grond van artikel 24 van de Wet drinkwater BES wijst de Minister van Infrastructuur en Milieu ambtenaren aan die belast zijn met het toezicht op de naleving van de Wet drinkwater BES. Dit besluit wijst in dat kader ambtenaren aan van de Inspectie Leefomgeving en Transport. De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door ambtenaren die werkzaam zijn bij het Domein Water, Bodem en Bouwen.

De primaire taak van de aangewezen toezichthouders is het toezien op het in stand houden van een deugdelijke en duurzame voorziening van drinkwater op Bonaire, Sint Eustatius en Saba die aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet.

De bij dit besluit aangewezen inspectie verkrijgt daartoe een aantal specifieke bevoegdheden op grond van de Wet drinkwater BES en het Besluit kwaliteit drinkwater BES. De inspecteur heeft daarin vooral een reactieve en adviserende rol.

Naast de rijksambtenaren dienen de bestuurscolleges van Bonaire, Sint Eustatius en Saba ook eigen toezichthouders aan te wijzen. Deze toezichthouders zijn belast met het dagelijkse toezicht op de drinkwatervoorziening.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven