Logo Bergen op Zoom
Vooraankondiging op grond van artikel 1.3.1. Besluit ruimtelijke ordening, Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij, overeenkomstig artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), meerdere bestemmingsplannen voorbereidt.

Bestemmingsplan De Poort-Staakberg

Het plangebied ligt in het noordoosten van de stadkern Bergen op Zoom. Het plangebied wordt begrensd door de Halsterseweg in het oosten, aan de west- en noordkant  door de Randweg West en in het zuiden door Boerenverdriet. Het zuidelijk deel van het plangebied bestaat uit bestaand bedrijventerrein met langs de Halsterseweg woonbebouwing. Het noordelijke deel bevat een sportterrein, woonbebouwing en voorziet in vestigingsmogelijkheden voor bedrijvigheid. In het nieuw op te stellen bestemmingsplan zal het accent liggen op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik (bedrijventerrein, sportpark en wonen), het (zonodig) vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren (verruiming /uniformering) van de bestemmingsregeling.

Bestemmingsplan Het Fort/Zeekant

Het plangebied ligt ten zuiden van de stadskern van Bergen op Zoom en wordt globaal begrensd door de Zuidsingel en de Zuid-Oostsingel in het noorden; de Parallelweg en de Jacob Obrechtlaan in het oosten; de Gertrudisboulevard en de Markiezaatweg in het westen en het Benedenbaantje in het zuiden.

Het plangebied komt grotendeels overeen met het plangebied van het bestemmingsplan “Het Fort/Zeekant” uit 2003 en het zuidelijke deel van het plangebied van het bestemmingsplan “Kantongerecht e.o.“ uit 2004. Om een betere aansluiting te krijgen met de bestaande bestemmingsplannen zijn de gronden ten westen van de Ploegstraat en de weg het Benedenbaantje buiten het plangebied gelaten. Deze gronden zijn opgenomen in het bestemmingsplan “De Markiezaten”.

Het accent zal in het nieuw op te stellen bestemmingsplan liggen op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren (verruiming /uniformering) van de bestemmingsregeling.

Bestemmingsplan Buitengebied-Noord

Het plangebied ligt ten noorden van de stadskern van Bergen op Zoom en wordt globaal begrensd door het buitengebied van de voormalige gemeente Halsteren en Kladde.

Het nieuw op te stellen bestemmingsplan ziet toe op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik en het actualiseren (verruiming /uniformering) van de bestemmingsregeling.

Lepelstraat

Het plangebied van het bestemmingsplan ‘Lepelstraat’ omvat het dorp Lepelstraat, die circa zeven kilometer ten noorden van de stadkern van Bergen op Zoom is gelegen. Globaal wordt het plangebied in het noorden begrensd door de woningen aan de Zoekweg, ten oosten door de gronden aan de Wethouder Bogerstraat en de Kruisweg, ten zuiden door het Kinderstraatje en ten westen door Vagevuur en een gedeelte van de Kladseweg.

De onderhavige actualisatie is consoliderend van aard. Dat wil zeggen dat bij de wijze van bestemmen zoveel mogelijk aansluiting wordt gezocht bij de feitelijke situatie en de mogelijkheden die in de op dit moment nog geldende bestemmingsplannen zijn opgenomen.

Hoek Nijverheidsweg/Steenbergseweg

Het plangebied is gelegen in de gemeente Bergen op Zoom. Het betreft een bedrijfslocatie onderdeel uitmakend van het bedrijventerrein Wouweseweg te Halsteren ten westen gelegen van de dorpskern van Halsteren en ten noorden van de kern Bergen op Zoom. Het perceel ligt ingeklemd tussen woonbebouwing en de Steenbergseweg. Globaal gezien ligt het plangebied besloten tussen:

  • Een groenzone grenzend aan woonwijk De Schans aan de noordzijde;

  • Bedrijfsgebouw van Holonite aan de Industrieweg aan de oostzijde;

  • Steenbergseweg aan de westzijde;

  • Nijverheidsweg en Wouwseweg aan de Zuidzijde.

Met het bestemmingsplan wordt het verplaatsen van één supermarkt binnen de kern van Halsteren mogelijk gemaakt en een pand gerealiseerd waarin gemengde doeleinden zijn toegestaan.

Verlengde Zandstraat 7

Het plangebied is gelegen aan de Verlengde Zandstraat 7. Het plan voorziet in een kwaliteitsimpuls voor Manege de Paardenhoeve. Middels wijziging en vergroting van het bouwblok wordt het mogelijk om een nieuwe rijhal, nieuwe paadenboxen en een overdekte stapmolen te realiseren die weer voldoen aan de huidige maten en wetgeving (dierenwelzijn). De aanpassing van het bouwvlak past niet binnen het vigerende bestemmingsplan “Buitengebied Oost”. Om het bouwplan mogelijk te maken is een nieuwe bestemmingsplan nodig.

Op termijn zullen de (voor)ontwerpbestemmingsplannen ter inzage worden gelegd in de leeshoek van het Stadskantoor, J. Obrechtlaan 5, Bergen op Zoom. De bestemmingsplannen zullen ook digitaal beschikbaar zijn via onze gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl en via de link www.ruimtelijkeplannen.nl. De terinzagelegging zal worden gepubliceerd in de Bergen op Zoomse Bode, op de gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl en de Staatscourant.

Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ordening. Op grond van artikel 1.3.1. wordt hier gemeld dat omtrent het voornemen geen gelegenheid wordt geboden zienswijzen naar voren te brengen en dat er geen advies over het voornemen wordt gevraagd aan onafhankelijke instanties.

Bergen op Zoom, 16 november 2012

Naar boven