Structuurvisie Heemskerk 2020 en bijbehorend plan-m.e.r.

De gemeenteraad vraagt uw aandacht voor het volgende.

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening zijn gemeenten verplicht om voor het gehele grondgebied te beschikken over een structuurvisie. In het licht van bovenstaande en met het oog op de actualisatie van de bestemmingsplannen heeft de gemeente besloten om de ‘Structuurvisie 2003’ te actualiseren tot een ‘Structuurvisie Heemskerk 2020’. In de actualisatie van de structuurvisie gaat het niet om een fundamentele herziening van het ruimtelijk beleid, maar om het verwerken van nieuwe ontwikkelingen, plannen en ambities in een integrale ruimtelijke visie op de gemeente.

In 2009 is door de gemeenteraad de Strategische toekomstvisie 2040 vastgesteld, waarin de strategische ontwikkelingsrichting voor de lange termijn is beschreven. Deze visie richt zich op het behoud en versterken van de kwaliteiten van het buitengebied en het optimaliseren en verbeteren van de bestaande stedelijke omgeving. Geen grote uitbreidingen, maar ‘investeren in duurzame kwaliteit’.

Naast een actualisatie van de Structuurvisie 2003, sorteert de Structuurvisie Heemskerk 2020 ook voor op de lange termijn ambities uit voornoemde uitgangspunten van de strategische toekomstvisie.

Het doel van de nieuwe Structuurvisie Heemskerk 2020 is een overkoepelend kader te bieden voor zowel burgers als de eigen organisatie voor het voeren van ruimtelijk beleid door de gemeente in de komende 10 jaar. Effectuering van de beleidsuitspraken in deze structuurvisie vindt plaats door het maken van bestemmingsplannen, het voorbereiden en uitvoeren van herstructureringsplannen en het voorbereiden en uitvoeren van ruimtelijke plannen.

Hoewel de ruimtelijke opgave in de Structuurvisie Heemskerk 2020 met name gericht is op kwaliteitsverbetering en geen omvangrijke nieuwe ontwikkelingen behelst, biedt de structuurvisie toch ontwikkelruimte die mogelijk effect kan hebben op natuurwaarden in het Noord-Hollands Duinreservaat. Met het oog hierop is een plan-m.e.r.-procedure doorlopen (m.e.r. staat voor de procedure van de milieueffectrapportage). De plan-m.e.r.-rapportage is bedoeld om het milieubelang vroegtijdig en volwaardig in de plan- en besluitvorming te betrekken.

Op 7 juni 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk besloten om het ontwerp van de ‘Structuurvisie Heemskerk 2020’ vast te stellen en in te stemmen met de bijbehorende plan-m.e.r. Dit ontwerp heeft vanaf 15 juni 2011 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Op 7 juli 2011 heeft een inloopavond plaatsgevonden, waarbij de gemeente de vragen van belangstellende heeft beantwoord.

In totaal zijn er 4 zienswijzen binnen gekomen. De zienswijzen zijn gebundeld in een ‘Nota beantwoording zienswijze Structuurvisie/plan-m.e.r. Heemskerk’. De nota omvat een korte omschrijving van de zienswijzen plus een voorstel hoe deze meegenomen kunnen worden in de definitieve structuurvisie. Ook zijn nog een aantal ondergeschikte ambtelijke wijzigingen voorgesteld. De hoofdlijnen van het plan zijn echter niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerp.

De plan-m.e.r. is ter beoordeling voorgelegd aan de commissie MER. Zij plaatste een aantal kanttekeningen, welke we verwerkt hebben in een aanvulling op de PlanMER.

Op 26 januari 2012 heeft de gemeenteraad van de gemeente Heemskerk besloten om de ‘Structuurvisie Heemskerk 2020’ met bijbehorende plan-m.e.r. vast te stellen onder afweging van de ingekomen zienswijzen.

Alle relevante stukken zijn in te zien op het gemeentehuis aan de Maerten van Heemskerckplein 1 te Heemskerk en raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl en www.heemskerk.nl.

De structuurvisie treedt in werking de dag na bekendmaking. Tegen het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van de structuurvisie kan op grond van artikel 8:5 van de Algemene wet bestuursrecht géén bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingesteld.

Naar boven