Ontwerpbestemmingsplan ‘Woonschepenlocatie Tull en ’t Waal’

Burgemeester en wethouders van Houten maken, in overeenstemming met artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Woonschepen Tull en ‘t Waal’ met ingang van donderdag 9 februari 2012 gedurende zes weken ter inzage wordt gelegd.

Wat vooraf ging

Het voorontwerp van het bestemmingsplan ‘Woonschepenlocatie Tull en ‘t Waal’ lag reeds van 23 december 2010 tot en met 2 februari 2011 ter inzage. Op woensdag 12 januari 2011 is er een inloopavond gehouden. Gedurende de periode van terinzagelegging zijn 8 inspraakreacties binnengekomen. In het kader van het wettelijk vooroverleg hebben twee instanties inhoudelijk gereageerd. Naar aanleiding van de reacties is aanvullend onderzoek gedaan en is het plan op diverse punten aangepast.

Ligging plangebied

De woonschepenlocatie ligt in het oostelijke deel van de dode rivierarm van de Lek, nabij Tull en Waal. Bij de aanleg van de stuw bij Hagestein is de Lek op deze plek afgedamd. De dam vormt de enige toegangsweg tot het stuweiland. De oude rivierarm heeft met de afdamming zijn functie voor de scheepvaart verloren. De westelijke oever wordt gevormd door het stuweiland en ligt binnen de gemeente Vianen, maar buiten het plangebied.

De oostelijke plangrens ligt halverwege de dode rivierarm, op de gemeentegrens. De noordzijde van de plangrens loopt over de dam die het stuweiland met Houten verbindt. De zuidwestelijke plangrens omsluit de strook grond tussen de Lekarm en de zandwinnings- en recreatieplas ’t Waal.

Het plan

Het ontwerpbestemmingsplan voorziet in een planologisch kader voor de aanleg van 10 ligplaatsen. Slechts 9 van de huidige woonschepen, namelijk diegenen die een ontheffing VNL (Verordening bescherming Natuur en Landschap 1996, Provincie Utrecht ) met verplaatsingsclausule van de Provincie hebben (of kunnen verkrijgen), zullen een ligplaats toegewezen krijgen. De andere ligplaats wordt voorlopig als reserveplek in het bestemmingsplan opgenomen maar wordt alleen aangelegd mits een woonschipeigenaar (van een locatie elders uit de Lek) bereid is de ligplaats te kopen en mits hij/zij een woonschip bezit dat binnen het planologisch kader past. In het plan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het aantal plaatsen in de toekomst te kunnen reduceren mocht dit wenselijk blijken.

Waar en wanneer kunt u het ontwerpbestemmingsplan inzien?

Het ontwerp van het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 9 februari 2012 gedurende zes weken ter inzage bij de Gemeente InGang, balie Bouwen en Wonen in het gemeentehuis van Houten. De Gemeente InGang is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30–12.30 uur. In de middagen kunt u tussen 13.00 en 16.00 uur op afspraak terecht en op woensdag ook van 16.00–19.00 uur. Telefonisch is de gemeente bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30–17.00 uur op (030) 639 26 11.

Het ontwerpbestemmingsplan is bovendien te raadplegen op de website: www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn= NL.IMRO.0321.0160BPWOONSCHEPEN-ONTW.

De bronbestanden zijn beschikbaar via http://ruimtelijke-plannen.houten.nl onder het Idn: NL.IMRO.0321.0160BPWOONSCHEPEN-ONTW.

Het plan wordt tevens in pdf-formaat beschikbaar gesteld via de gemeentelijke website http://www.houten.nl/bestemmingsplannen.

Wat als u uw mening kenbaar wil maken?

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Houten, Postbus 30, 3990 DA te Houten. Mondelinge zienswijzen kunnen kenbaar gemaakt worden na afspraak met de heer R. de Goede of mw. G. den Besten van de afdeling Ruimtelijk Beleid. Zij zijn bereikbaar via het secretariaat van deze afdeling op telefoonnummer 030-63 92 611.

Vervolg

Na de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan worden de ontvankelijke zienswijzen gebundeld en voorzien van een gemeentelijk antwoord. Het ontwerpplan zal vervolgens worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Naar boven