Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 30 oktober 2012, nr. WJZ/12343395, houdende wijziging van Regeling GLB-inkomenssteun 2006

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op:

  • Verordening (EG) nr. 73/2009 van de Raad van 19 januari 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening aan landbouwers in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 1290/2005, (EG) nr. 247/2006, (EG) nr. 378/2007 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1782/2003 (PbEU 2009 L 30);

  • Verordening (EG) nr. 1120/2009 van de Commissie van 29 oktober 2009 houdende bepalingen voor de uitvoering van de bedrijfstoeslagregeling waarin is voorzien bij titel lll van Verordening (EG) nr. 73/2009 van de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften inzake rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers (PbEU 2009 L 316);

  • Verordening (EG) nr. 1122/2009 van de Commissie van 30 november 2009 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 73/2009 van de Raad wat betreft de randvoorwaarden, de modulatie en het geïntegreerd beheers- en controlesysteem in het kader van de bij die verordening ingestelde regelingen inzake rechtstreekse steunverlening aan landbouwers en ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad wat betreft de randvoorwaarden in het kader van de steunregeling voor de wijnsector (PbEU 2007 L 316);

  • de artikelen 15 en 19 van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

A

In artikel 24, tweede lid, wordt ‘€ 11.480.000’ vervangen door: € 13.675.000.

B

In artikel 38v, tweede lid, wordt ‘€ 10.000.000’ vervangen door: € 12.200.000.

C

In artikel 38x, derde lid, wordt de zinsnede ‘eveneens voor steun in aanmerking’ vervangen door: in plaats van de aangevraagde steun voor steun in aanmerking.

D

In artikel 55, negende lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een komma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. een verklaring van de landbouwer dat hij niet uit andere hoofde een bijdrage van de overheid heeft ontvangen voor het verrichten van de activiteiten bedoeld in artikel 38j, eerste lid.

E

Bijlage 8B wordt als volgt gewijzigd:

1. Het negende lid tot en met vierentwintigste lid worden vernummerd tot het tiende tot en met vijfentwintigste lid.

2. Er wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 9. De aan WLR aangeleverde gegevens met betrekking tot de hoeveelheid van voedermiddelen die worden verstrekt aan de kalveren worden uitsluitend gebruikt voor het schatten van effecten van vloertype op de voerefficiëntie. In alle schriftelijke en mondelinge rapportages over het vloerenonderzoek zullen de resultaten ten aanzien van de voerefficiëntie uitsluitend als effect worden gepresenteerd, dat wil zeggen als een verschil ten opzichte van de referentievloer.

3. In lid 18 (nieuw) wordt de zinsnede ‘ESA en Ekro voor blankvleeskalveren, en Ekro, Vitelco en KSA Aalten voor rosékalveren’ vervangen door: ESA, Ekro en T. Boer & Zn. voor blankvleeskalveren, en Vitelco en ESA voor rosékalveren.

4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 26. Met het ondertekenen van deze overeenkomst behoudt de kalverhouder het recht zich op een later tijdstip (doch vóór het ondertekenen van de offertes van de vloerfabrikanten) af te zien van verdere deelname.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013 met uitzondering van artikel I, onderdeel E, dat in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 30 oktober 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

TOELICHTING

§ 1. Wijzigingen

Deze regeling wijzigt de Regeling GLB-inkomenssteun 2006. De wijzigingen betreffen de verhoging van de subsidieplafonds voor 2013 van de premiesteun voor de brede weersverzekering van € 11.480.000 naar € 13.675.000 en van de steun voor landbouwapparatuur met GPS of verduurzaming bewaarplaatsen van € 10.000.000 naar € 12.200.000. Tevens wordt de verplichting opgenomen voor de landbouwer die een aanvraag doet voor steun voor de meerkosten van diervriendelijk produceren om te verklaren dat hij niet reeds uit andere hoofde van de overheid steun voor dezelfde activiteit heeft ontvangen. Tenslotte wordt in bijlage 8B de modelovereenkomst behorende bij de steunmaatregel Welzijnsvriendelijke kalvervloeren aangepast.

§ 2. De modelovereenkomst behorende bij de steunmaatregel Welzijnsvriendelijke kalvervloeren

De modelovereenkomst behorende bij de steunmaatregel Welzijnsvriendelijke kalvervloeren wordt gecorrigeerd op een aantal punten. Ten eerste wordt het gebruik door Wageningen UR Livestock Research van de gegevens over de hoeveelheid en samenstelling van voedermiddelen die aan de kalveren worden verstrekt beperkt. Deze gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt ten behoeve van het schatten van de effecten van het vloertype op de voerefficiëntie. Ten tweede wordt de mogelijkheid opgenomen dat de kalverhouder op een later tijdstip (doch vóór het ondertekenen van de offertes van de vloerfabrikanten) afziet van verdere deelname aan het onderzoek door Wageningen UR Livestock Research. Ten slotte wordt de voorkeurslijst voor slachthuizen enigszins gewijzigd door de toevoeging van slachthuis T. Boer & Zn. voor blankvleeskalveren en de vervanging van slachthuis KSA Aalten voor slachthuis ESA. De reden voor de correctie van de modelovereenkomst op deze punten is gebleken dat niet alle kalverhouders konden instemmen met het ontbreken van deze voorwaarden in de overeenkomst. Met de opname van deze punten wordt de modelovereenkomst nader gespecificeerd, maar wijzigt de inhoud niet wezenlijk. De wijzigingen in de modelovereenkomst treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst. Hiermee loopt de ondertekening van de overeenkomsten nog steeds in lijn met de planning voor de steunverlening. Aan de drie kalverhouders die de oude versie van de overeenkomst reeds hebben ondertekend zal de nieuwe versie ter ondertekening aangeboden worden.

§ 3. Regeldruk

De administratieve lasten worden niet verhoogd met de voorgestelde wijzigingen. De verklaring van de landbouwer die een aanvraag doet voor steun voor de meerkosten van diervriendelijk produceren dat hij niet reeds uit andere hoofde van de overheid steun voor dezelfde activiteit heeft ontvangen, zal worden opgenomen in de verzamelaanvraag, zodat de aanvrager dit alleen hoeft aan te vinken. De drie kalverhouders die de oude versie van de overeenkomst reeds hebben ondertekend krijgen de keuze aangeboden om de aangepaste overeenkomst te ondertekenen. Omdat de aanpassingen de inhoud van de overeenkomst niet wezenlijk wijzigen, worden de administratieve lasten hiermee niet verhoogd.

§ 4. Vaste Verandermoment

De regeling wordt gepubliceerd omstreeks 1 november 2012. De wijzigingen in de modelovereenkomst in bijlage 8B treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst. Hiermee loopt de ondertekening van de overeenkomsten nog steeds in lijn met de planning voor de steunverlening van de steunmaatregel Welzijnsvriendelijke kalvervloeren. Met de onmiddellijke inwerkingtreding wordt afgeweken van de vaste verandermomenten voor publicatie en inwerkingtreding van regelgeving, dit is gerechtvaardigd nu het een correctie betreft. De overige onderdelen treden in werking per 1 januari 2013 en lopen hiermee in lijn met de vaste verandermomenten voor publicatie en inwerkingtreding van regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

Naar boven