Ontwerp Koninklijk Besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Langedijk ter uitvoering van het bestemmingsplan ‘Vroonermeer Noord’, gemeente Langedijk

Kennisgeving

Onteigeningsplan Vroonermeer Noord

Rijkswaterstaat Corporate Dienst

De minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat, krachtens artikel 78 van de onteigeningswet van 6 november 2012 t/m 17 december 2012 een ontwerp Koninklijk Onteigeningsbesluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage ligt. De in het ontwerp Koninklijk Besluit op verzoek van de raad van de gemeente Langedijk ten name van die gemeente ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken, zijn nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan ‘Vroonermeer Noord’ van de gemeente Langedijk.

Het onteigeningsplan omvat onroerende zaken die zijn gelegen in het gebied tussen Alkmaar en Sint Pancras (gemeente Langedijk). Daar wordt een woongebied van 660 woningen met bijbehorende voorzieningen en een landschappelijke zone ontwikkeld. Het hele gebied is circa 56 hectare groot. Daarvan is circa 35 hectare gereserveerd voor woningbouw c.a. (grondgebied Alkmaar) en circa 21 hectare voor een landschappelijke zone (grondgebied Langedijk). Aan de oostzijde van de Vronermeerweg wordt een waterplas met bijbehorend groen gerealiseerd. Het bestemmingsplan voorziet in de waterplas met bijbehorend groen, ook wel aangeduid als ‘waterlandschap’. De nieuwe waterpartij zal een verbindende schakel gaan vormen op bestaande watergebieden, waardoor een ecologisch waardevol gebied zal ontstaan. De belangrijkste functies in het bestemmingsplan zijn natuur, recreatie en waterberging. Het landschap aan de oostkant van de te creëren woonwijk moet openbaar zijn en toegankelijk worden gemaakt voor langzaam verkeer (fietsers en wandelaars). Naast oevers met recreatiemogelijkheden worden ook natuuroevers ingericht. De inrichting van het gebied wordt nader uiteengezet en door middel van tekeningen zichtbaar gemaakt in het bij het bestemmingsplan behorende stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan ‘Vroonermeer Noord’.

De in het verzoek om onteigening begrepen onroerende zaken zijn in het bestemmingsplan aangewezen voor de bestemmingen ‘Water’ en ‘Groen’. Genoemde bestemmingen moeten volgens plan uiterlijk in 2015 gerealiseerd zijn.

De minister van Infrastructuur en Milieu is - onder voorbehoud van de beoordeling van eventuele zienswijzen en de resultaten van het in te stellen onderzoek - in beginsel bereid de Kroon een positief besluit op het verzoek voor te dragen.

Terinzagelegging

De onteigeningsstukken liggen gedurende bovengenoemde periode ter inzage op de volgende locaties:

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bij de receptie kunt u vragen naar de afdeling BJV, team Publiekrecht, toestelnr. 71329 of 71971;

  • gemeentehuis Langedijk te Zuid-Scharwoude, Vroedschap 1 (openingstijden zijn te raadplegen op de website van de gemeente).

Zienswijzen

Zolang het ontwerpbesluit ter inzage ligt, kunnen belanghebbenden bij het besluit schriftelijk zienswijzen naar voren brengen bij de Kroon (Hare Majesteit de Koningin, d.t.v. de minister van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, t.a.v. BJV, team publiekrecht, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht), onder vermelding van: dossiernr. 2011-54.

Zienswijzen kunnen ook mondeling kenbaar worden gemaakt aan de minister.

Voor nadere inlichtingen over deze procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, de heer A. Verbeek, tel. 06-11526107; b.g.g. tel. 06-11526319 of tel. 06-46131163.

Hoorzitting

Degenen die tijdig zienswijzen naar voren hebben gebracht, worden op grond van artikel 78, vierde lid, van de onteigeningswet in de gelegenheid gesteld om in persoon of bij gemachtigde te worden gehoord. Hiertoe wordt een hoorzitting gehouden op 8 januari 2013, om 10.30 uur in het gemeentehuis, te Zuid-Scharwoude, Vroedschap 1.

Naar boven