Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu van 23 oktober 2012, nr. IENM/BSK-2012/208059, houdende wijziging van het Subsidieprogramma mobiliteitsvouchers in verband met verlenging van de termijn voor het indienen van aanvragen en verhoging subsidieplafond

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 2, eerste lid, onderdeel a, van de Kaderregeling subsidies duurzaamheid Verkeer en Waterstaat;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Subsidieprogramma mobiliteitsvouchers wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘1 juli 2013’ telkens vervangen door: 1 juli 2014.

B

In artikel 3 wordt ‘1 juli 2013’ vervangen door: 1 juli 2014.

C

In paragraaf 3, onderdeel 1., van de bijlage wordt ‘€ 8.000.000,–’ vervangen door: € 9.000.000,–.

D

In paragraaf 5, onderdeel 1., van de bijlage wordt ‘uiterlijk 20 december 2012 om uiterlijk 12.00 uur’ vervangen door: uiterlijk op 15 oktober 2013.

E

In paragraaf 6, onderdeel 1., van de bijlage wordt ‘voor 20 december 2012’ vervangen door: uiterlijk op 15 oktober 2013.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 december 2012.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Inleiding

Met het Subsidieprogramma mobiliteitsvouchers, hierna subsidieprogramma, kunnen MKB-ondernemers voor de medewerkers advies op maat krijgen over nieuwe, slimmere vormen van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Hiermee wordt gedragsverandering beoogd.

Met deze wijziging van het subsidieprogramma wordt het subsidieplafond verhoogd naar € 9.000.000 en de termijn voor het indienen van aanvragen van vouchers en van aanvragen tot aanwijzing als mobiliteitsonderneming, verlengd tot 15 oktober 2013.

Ontwikkelingen november 2011 tot en met september 2012

Onder de doelgroep van het subsidieprogramma, de MKB-ondernemingen is grote belangstelling ontstaan voor de mobiliteitsvouchers waarmee deze ondernemers voor de medewerkers advies op maat kunnen krijgen over nieuwe, slimmere vormen van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Wegens het succesvol verloop van het subsidieprogramma is begin 2012 het subsidieplafond verhoogd naar € 8.000.000. Tevens is de periode waarbinnen de aanvragen kunnen worden ingediend verruimd.

Vanaf begin 2012 wordt steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het subsidieprogramma biedt. Het totaal aantal ingediende aanvragen voor mobiliteitsvouchers is toegenomen van 1700 eind november 2011 tot 3273 eind september 2012. Hiervan zijn 2350 kleine en 923 grote mobiliteitsvouchers. De ondernemingen zijn zich steeds meer bewust van de mogelijkheden van mobiliteitsmanagement binnen de eigen onderneming. Het totaal aantal werknemers dat met deze vouchers bereikt wordt, neemt derhalve ook toe. Er kan worden uitgegaan van gemiddeld ongeveer 70 werknemers per onderneming.

Op dit moment worden er maandelijks tussen de 150 en 200 aanvragen ingediend.

Overwegingen voor verlenging

De geschetste lijn zal zich naar verwachting voortzetten. Nog lang niet alle bedrijven die onder de doelgroep vallen zijn in de gelegenheid geweest een aanvraag in te dienen. Het proces van gedragsverandering dat wordt beoogd neemt tijd in beslag. Het succes van het subsidieprogramma rechtvaardigt een verhoging van het subsidieplafond en een verlening van de termijn waarbinnen aanvragen kunnen worden ingediend.

Administratieve lasten

De wijziging van het subsidieprogramma brengt geen extra administratieve lasten met zich mee bij de al ingediende aanvragen voor vouchers. Nieuwe aanvragen zullen evenals dat voorheen was te maken krijgen met administratieve lasten. Per voucher of aanvraag gaan de administratieve lasten niet omhoog. Omdat er meer aanvragen zijn gaan de administratieve lasten in totaal wel omhoog.

De totale lasten voor alle aanvragers worden geschat op € 21.130,–. Dat is 2,1% van het extra beschikbare budget. Van dit bedrag is € 12.112  als lasten voor de MKB-ondernemingen aan te merken en € 8.895,–  voor de mobiliteitsondernemingen. Voor de MKB-ondernemingen is dit gebaseerd op het invullen van het aanvraagformulier digitaal of per post, het beantwoorden van eventuele vragen en het eventueel in bezwaar gaan tegen een beslissing (€ 7.032,–). Daarnaast is rekening gehouden met administratieve lasten voor het overdragen van de voucher aan de mobiliteitsonderneming (€ 5.203,–). Voor de mobiliteitsondernemingen zijn de administratieve lasten gebaseerd op het indienen van een aanvraag om aangewezen te worden (€ 3.000), het inleveren van de voucher (€ 5.203,– ). Het meewerken aan de evaluatie van het programma is geraamd op € 692,–.

Bij de totstandkoming en de uitvoering van de onderhavige wijziging heeft afstemming met AgentschapNL plaatsgevonden.

Vaste verandermomenten

Een verlenging van de termijn voor het indienen van de aanvragen zal er voor zorgen dat meer gebruik zal worden gemaakt van de mogelijkheden van het subsidieprogramma. De doelgroep, de MKB-ondernemingen is gebaat bij tijdige inwerkingtreding. Voorkomen moet worden dat er een periode ontstaat waarbinnen geen aanvragen in behandeling worden genomen. De huidige einddatum voor het indienen van aanvragen ligt voor 1 januari (20 december 2012). Voor de continuïteit van het subsidieprogramma en de mogelijkheid voor de doelgroep om aanvragen te kunnen blijven indienen is het gerechtvaardigd om af te wijken van de vaste verandermomenten. Gebruik wordt gemaakt van de uitzonderingsgrond dat mag worden afgeweken en dat gekozen wordt voor een spoedige inwerkingtreding ten behoeve van het belang van de doelgroep.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

De wijzigingen in dit onderdeel beogen de termijn waarvoor het subsidieprogramma blijft gelden te verlengen tot 1 juli 2014.

Onderdeel B

Omdat de termijn waarvoor het subsidieprogramma geldt, wordt verlengd tot 1 juli 2014 is een wijziging van artikel 2 ook nodig. Deze wijziging zorgt ervoor dat op subsidies die zijn aangevraagd voor 1 juli 2014 het subsidieprogramma van toepassing blijft zoals dat gold voor 1 juli 2014. Hiermede wordt mogelijk gemaakt dat, ook al is het subsidieprogramma vervallen, de afwikkeling van aanvragen op basis van het subsidieprogramma mogelijk is.

Onderdeel D en E

Deze wijzigingen beogen de termijn waarbinnen een aanvraag voor een mobiliteitsvoucher en de termijn waarbinnen een aanvraag kan worden ingediend om als mobiliteitsonderneming te worden aangewezen te verruimen tot uiterlijk 15 oktober 2013. Het is niet nodig een tijdstip binnen een etmaal waarvoor de aanvraag moet zijn ingediend op te nemen. Het gaat om de ontvangst van de aanvraag op die dag.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven