Logo Aalburg
Openbare kennisgeving milieueffectrapportage (planMER) bestemmingsplan Buitengebied gemeente Aalburg

Het initiatief

De gemeente Aalburg ontwikkelt het bestemmingsplan voor het buitengebied. Het voornemen is dat het (nieuwe) bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente ondermeer activiteiten mogelijk maakt, waarvoor een milieueffectrapportage moet worden doorlopen. De belangrijkste activiteit hierbij is het bieden van uitbreidingsmogelijkheden voor bestaande veehouderijen.

Milieueffectrapportage

Het milieueffectrapport (MER) is bedoeld om de gevolgen van de voorgenomen activiteit(en) voor het milieu zichtbaar te maken. De Wet milieubeheer (hoofdstuk 7) in samenhang met het Besluit milieueffectrapportage verplichten tot een onderzoek naar de milieueffecten in de vorm van een milieueffectrapportage voor activiteiten als (intensieve)veehouderij, energieopwekking en recreatie. De effecten van deze en andere relevante activiteiten zullen worden beschreven in een milieueffectrapport.

Vanwege de mogelijke gevolgen op Natura2000 wordt naast de milieueffectrapportage een Passende Beoordeling opgesteld om te analyseren in hoeverre er belangrijk nadelige milieugevolgen op de aanwezige Natura 2000-gebieden zijn. De conclusies van deze Passende Beoordeling zullen in het MER worden verwerkt.

Reikwijdte & detailniveau

Het bepalen van de reikwijdte & detailniveau voor het MER is de eerste stap in de m.e.r.-procedure, welke moet leiden tot het opstellen van een MER. Bij het voorontwerpbestemmingsplan is een notitie Reikwijdte en Detailniveau opgenomen, waarin staat beschreven welke milieueffecten en alternatieven worden onderzocht.

Commissie voor de milieueffectrapportage

Van het vrijwillige advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage wordt in deze fase geen gebruik gemaakt. Wel zal na afronding van het MER deze Commissie om een wettelijk verplicht toetsingsadvies worden gevraagd.

Raadpleging

De wettelijke adviseurs en bestuursorganen die bij de besluitvorming over het bestemmingsplan betrokken zijn, worden in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen.

Inspraak

Naast de raadpleging van de wettelijke adviseurs en bestuursorganen, wordt een ieder de gelegenheid geboden in te spreken over de reikwijdte en detailniveau van het op te stellen MER. Deze inspraak vindt tegelijkertijd plaats met de inspraak voor het voorontwerpbestemmingsplan.

Het voorontwerpbestemmingsplan, inclusief paragraaf m.e.r. notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt met ingang van 25 oktober 2012 tot en met 5 december 2012 ter inzage op het Aalburgloket. Binnen de genoemde termijn kan tijdens openingstijden (dagelijks van 8.30 uur tot 12.30 uur en op dinsdag van 8.30 uur tot 20.00 uur) van het voorontwerpbestemmingsplan kennis worden genomen bij balie “Bouwen en Milieu” van het Aalburgloket, Grote Kerkstraat 42 te Wijk en Aalburg. Het plan kan tevens geraadpleegd worden middels de gemeentelijke website www.aalburg.nl.

Gedurende de genoemde termijn is iedereen in de gelegenheid om een zienswijze kenbaar te maken. Zienswijzen kunnen gedurende deze termijn schriftelijk en mondeling worden ingediend. U kunt schriftelijke zienswijzen richten aan:

Gemeente Aalburg

Onder vermelding van zienswijze notitie Reikwijdte en Detailniveau buitengebied Aalburg

Postbus 40

4260 AA Wijk en Aalburg

Voor verdere inlichtingen of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge inspraakreactie, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling VROM, bereikbaar op het telefoonnummer (0416) 698700.

Naar boven