Ontwerpbeschikking vergunningverlening aan NV EPZ voor bedrijfsduurverlenging van de Kerncentrale Borssele, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Ontwerpbeschikking NV EPZ

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt bekend dat hij een ontwerpbeschikking op grond van de Kernenergiewet (Kew) heeft opgesteld omdat hij voornemens is vergunning te verlenen aan NV Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (verder: NV EPZ) ten behoeve van:

Bedrijfsduurverlenging van de Kerncentrale Borssele

NV EPZ bedrijft sinds 1973 in Borssele een kernenergiecentrale KCB met een vermogen van 512 MWe. Voor deze activiteit beschikt NV EPZ over een vergunning op grond van de Kernenergiewet. Deze vergunning is geldig voor onbepaalde tijd.

Bij het oorspronkelijke ontwerp en de bouw van de KCB is toentertijd rekening gehouden met een bedrijfsduur van 40 jaar, namelijk tot 2014. Deze bedrijfsduur is in enkele, in het kader van de nucleaire veiligheid relevante, analyses en bewijsvoeringen in het veiligheidsrapport ook als uitgangspunt voor het ontwerp van de KCB aangenomen.

Als gevolg van het Convenant Kerncentrale Borssele is de bedrijfsduur van de KCB gesteld op maximaal 60 jaar, namelijk tot 2034. Dit is ook vastgelegd in de Kernenergiewet.

Omdat oorspronkelijk van een bedrijfsduur van 40 jaar werd uitgegaan, dient door NV EPZ te worden aangetoond dat voortzetting van de bedrijfsvoering na 2013 gedurende een langere periode dan oorspronkelijk voorzien binnen de geldende technische randvoorwaarden mogelijk is. Voortzetting van de bedrijfsvoering gedurende een langere periode dan oorspronkelijk voorzien wordt voor kerncentrales ook wel aangeduid met de term verlengde bedrijfsduur of ‘Long Term Operation’ (LTO).

In de vergunningaanvraag van NV EPZ wordt de veiligheidstechnische onderbouwing gegeven voor een verlengde bedrijfsduur van KCB voor 60 jaar. Naar aanleiding van de onderbouwing van de bedrijfsduur-verlenging naar 60 jaar is een aanpassing van het veiligheidsrapport en daarmee een wijziging van de vergunning op grond van de Kew nodig.

Op grond van de Kew is de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

In het kader van de voorbereiding van de vergunningaanvraag door NV EPZ is door het bevoegd gezag vooraf beoordeeld of de voorgenomen activiteit al dan niet m.e.r.-beoordelingsplichtig is. Geconcludeerd is dat dit niet het geval is omdat het hier niet gaat om uitbreiding of wijziging van de inrichting, maar om het formaliseren van aanpassingen in het aan de vergunning verbonden veiligheidsrapport, waarvan verder ook geen milieugevolgen te verwachten zijn.

Op 19 september 2012 is van NV EPZ in verband met het voornemen tot bedrijfsduurverlenging een vergunningaanvraag ontvangen. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure worden doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen.

Op grond van artikel 19.3, eerste en tweede lid, van de Wet milieubeheer is van een aantal tot de aanvraag behorende rapporten een tweede tekst overgelegd, waarin informatie met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is weggelaten. Voornoemde informatie betreft bedrijfsgeheimen en beveiligingsgegevens. Daarnaast zou de veiligheid van de staat erdoor geschaad kunnen worden. Met een beroep op artikel 10, eerste lid, onder d, van de Wob zijn tevens persoonsgegevens verwijderd.

Ontwerpbeschikking

In de ontwerpbeschikking is met de voorgenomen bedrijfsduurverlenging onder voorwaarden ingestemd. Naast de gevraagde wijziging heeft tevens ambtshalve aanpassing van een aantal vergunningvoorschriften plaatsgevonden. Vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15, onder b, en 19, eerste lid, van de Kew.

Inzage ontwerpbeschikking

De ontwerpbeschikking, de vergunningaanvraag, de beslissing over het niet m.e.r.-beoordelingsplichtig zijn van de activiteit en overige relevante stukken liggen vanaf 25 oktober 2012, op werkdagen gedurende 6 weken ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Servicecentrum ministerie van EL&I, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag. Het Informatiecentrum is geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Bij toegang tot het ministerie is identificatie verplicht.

  • Gemeentehuis van Borsele, Stenevate 10 te Heinkenszand. Het gemeentehuis is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.

Inspraak ontwerpbeschikking

Eenieder kan tot en met 5 december 2012 zienswijzen indienen met betrekking tot de ontwerpbeschikking en de beslissing over het niet m.e.r.-beoordelingsplichtig zijn van de activiteit.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Ministerie van EL&I

Programmadirectie Nucleaire Installaties en Veiligheid

O.v.v. Ontwerpbeschikking EPZ Bedrijfsduurverlenging KCB

Aanleverpunt C-Noord3/A17

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Per e-mail:

Per mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.AanvraagEPZ@mineleni.nl onder vermelding van

‘EPZ Bedrijfsduurverlenging KCB’.

Mondeling:

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 - 379 89 80, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Degene die zienswijzen inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet bekend te maken.

Informatieavond

In verband met de ontwerpbeschikking wordt er op woensdag 7 november a.s. voor belangstellenden een informatiebijeenkomst georganiseerd in Vergader- en Congrescentrum De Stenge, Stengeplein 1 te Heinkenszand. Tijdens deze bijeenkomst is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. De bijeenkomst start om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De deuren van De Stenge zijn open vanaf 19.00 uur.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpbeschikking zal door de Minister van EL&I de definitieve beschikking worden opgesteld. In de definitieve beschikking zal op de naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen worden gereageerd. Ook van de definitieve beschikking zal te zijner tijd openbaar worden kennisgegeven.

Nadere informatie

Het dossier van deze procedure is te vinden op de website:

www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Voor nadere informatie over de stukken, de procedure of andere zaken kunt u zich ook wenden tot het ‘Inspraakpunt Kernenergiewet-vergunningen’, telefoon 070 - 379 89 80 of per e-mail:

Postbus.AanvraagEPZ@mineleni.nl onder vermelding van ‘EPZ Bedrijfsduurverlenging KCB’.

Naar boven