Logo Oss
Bestemmingsplan en besluit hogere waarde ‘Negen Kernen - 2012’ vastgesteld, Oss

De gemeenteraad van Oss heeft op 13 september 2012 het bestemmingsplan ‘Negen Kernen - 2012’ vastgesteld. Burgemeester en wethouders van Oss hebben op 12 juni 2012 een besluit hogere waarde vastgesteld. Hieronder leggen wij uit wat dit inhoudt. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke functies grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplannen in het bestemmingsplan passen.

De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening.

Waar gaat het bestemmingsplan ‘Negen Kernen - 2012’ over?

Het bestemmingsplan gaat over de kernen Demen, Deursen-Dennenburg, Dieden, Haren, Huisseling, Macharen, Megen, Neerloon en Overlangel.

Het bestemmingsplan geeft nieuwe regels voor gebruik en bouwen. Deze regels vervangen de regels uit de oude bestemmingsplannen voor deze negen kernen.

De nieuwe regels zijn zo veel mogelijk hetzelfde als de regels voor andere kernen in de gemeente.

Het bestemmingsplan maakt ook enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk, zoals de bouw van woningen.

Het bestemmingsplan wijkt af van het ontwerpbestemmingsplan

Begin 2012 kon u reageren op het ontwerp van het bestemmingsplan. Het vastgestelde bestemmingsplan is op een aantal punten anders dan het ontwerpbestemmingsplan. De verschillen staan vermeld in een ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen’.

Wat houdt het besluit hogere waarde in?

De Wet geluidhinder regelt hoeveel geluid er bij woningen mag zijn door het verkeer op een weg. In sommige gevallen mag de gemeente meer geluid toestaan. Burgemeester en wethouders nemen daar dan een apart besluit over. Dit heet een ‘besluit hogere waarde’.

In dit geval maakt het bestemmingsplan het mogelijk om de bestaande woning aan de Middenweg 16 in Haren binnen het perceel te verplaatsen. Na verplaatsing krijgt de woning te veel geluidsoverlast door het verkeer op de Dorpenweg. Met het besluit hogere waarde laten burgemeester en wethouders dat toe.

Welke stukken kunt u bekijken?

U kunt vanaf donderdag 1 november tot en met woensdag 12 december 2012 de volgende stukken bekijken:

  • het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan

  • het bestemmingsplan

  • andere stukken over het bestemmingsplan, zoals de toelichting en de ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen’

  • het besluit van burgemeester en wethouders over de hogere waarde

Waar en hoe kunt u de stukken bekijken?

U kunt de stukken bekijken:

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op http://bestemmingsplan.oss.nl/RO-online/0828.

Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0828.BPnegenkernen2012-VG01.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde?

Bent u het niet eens met het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van 1 november tot en met 12 december 2012.

U kunt alleen beroep instellen als u:

  • belang hebt bij het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde, én

  • gereageerd hebt op het ontwerpbestemmingsplan of het ontwerpbesluit hogere waarde. Hebt u niet gereageerd? Dan kunt u soms toch beroep instellen. U moet dan aantonen dat u redelijkerwijs niet hebt kunnen reageren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het niet eens bent met de wijzigingen in het bestemmingsplan in vergelijking met het ontwerpbestemmingsplan.

Voor het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan geldt nog het volgende.

Het bestemmingsplan laat aan de Rondestraat in Deursen-Dennenburg meer dan 11 nieuwe woningen toe. Daardoor is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in uw beroepschrift moet aangeven waarom u het niet eens bent met het bestemmingsplan. U mag dit na afloop van de beroepstermijn niet meer aanvullen.

U stuurt uw beroepschrift aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA DEN HAAG

Stelt u uiterlijk 12 december 2012 beroep in? Dan kunt u de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzitter een voorlopige uitspraak doet over uw beroep. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.

De Voorzitter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is.

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorzien te vragen. Op de site www.raadvanstate.nl leest u hoeveel u moet betalen en hoe u dit doet.

Wanneer treden het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde in werking?

Het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde treden in werking op 13 december 2012. Maar ze treden later in werking als er iemand vóór 13 december 2012 een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzitter.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Belt u dan met de heer J. Witte of de heer A. Straathof, telefoonnummer [0412] 62 99 11.

Naar boven