Mededeling van 15 oktober 2012, nr. 12337623, inzake EU-financiering traceerbaarheid visserij- en aquacultuurproducten, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Sinds 1 januari 2012 gelden op grond van de Controleverordening (EU) Nr. 1224/2009 verplichtingen met betrekking tot traceerbaarheid.

Visserij- en aquacultuurproducten moeten traceerbaar zijn vanaf de vangst of de oogst tot en met de detailhandel. Deze verplichtingen gaan verder dan de verplichtingen van de Algemene Levensmiddelenwetgeving.

Op grond van artikel 67 lid 6 van de Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 404/2011 moeten marktdeelnemers informatie over visserij- en aquacultuurproducten op partijen aanbrengen aan de hand van een identificatiedrager zoals een code, streepjescode, een elektronische chip of een soortgelijk instrument of markeersysteem. Deze verplichting geldt met ingang van 1 januari 2013 voor visserijtakken waarop een meerjarenplan van toepassing is, en met ingang van 1 januari 2015 voor andere visserij- en aquacultuurproducten.

Om de implementatie van traceerbaarheidssystemen gebaseerd op internationaal erkende standaarden te bevorderen kunnen projecten vanuit de private sector in aanmerking komen voor een financiële bijdrage van de Europese Unie.

De Europese Commissie heeft besloten om op grond van Verordening (EU) Nr. 861/20061 en Verordening (EU) Nr. 391/20072 financiële middelen ter beschikking te stellen voor deze projecten.

Per lidstaat kunnen maximaal 8 projecten uit de private sector worden goedgekeurd. De maximum bijdrage van de Europese Commissie per project is 90% van de kosten en niet meer dan € 250.000,-. Voor projecten die betrekking hebben op meerdere lidstaten geldt een ander maximum. Er is geen nationale bijdrage, de marktdeelnemer moet zelf het overige deel van de kosten financieren.

Naast de eisen die volgen uit Verordening (EU) Nr. 861/2006 en Verordening (EU) Nr. 391/2007 zijn er ook specifieke eisen waaraan de projecten moeten voldoen. Deze zijn vastgelegd in de Richtsnoeren van de Europese Commissie met betrekking tot traceerbaarheidsprojecten (Ref. Ares(2012)581502 - 14/05/2012). Enkele belangrijke eisen zijn:

  • Een bijdrage in de kosten kan worden aangevraagd voor projecten die worden uitgevoerd door een individuele marktdeelnemer of een groep marktdeelnemers (of brancheorganisatie/vereniging) die de gehele keten of een belangrijk deel hiervan vertegenwoordigen.

  • Traceerbaarheidsinstrumenten zoals een code, barcode, elektronische chip of een soortgelijk instrument of markeersysteem moeten ontwikkeld zijn op grond van internationaal erkende standaards en specificaties.

  • Specieke traceerbaarheidsapparatuur, zoals software, barcode lezer, printers, radio-frequency identification (RFID) moeten ook gebaseerd zijn op internationaal erkende standaarden en

  • specificaties. In het bijzonder ISO 22005:2007, ISO 12875:2011, ISO/IEC 15420:2009 en/of ISO 17367:2009. Dit is afhankelijk van het soort apparatuur.

  • Er mag geen andere financiering vanuit de EU van het project zijn. De aanvrager moet een verklaring bij de aanvraag voegen dat geen andere cofinanciering door de EU is aangevraagd, zal worden aangevraagd of is ontvangen.

  • Apparatuur en software die zijn aangeschaft met een bijdrage van de EU mogen de eerste drie jaar niet worden verkocht.

De Europese Commissie geeft prioriteit aan:

  • projecten van groepen marktdeelnemers die betrekking hebben op de hele keten binnen de lidstaat of hierbij aansluiten, en

  • projecten met een internationale dimensie binnen de EU.

Overige belangrijke informatie:

  • Projecten mogen al zijn gestart, kosten gemaakt voor 1 januari 2012 komen echter niet in aanmerking voor vergoeding.

  • Wanneer een project is goedgekeurd moeten voor 31 december 2014 daadwerkelijk verplichtingen worden aangegaan.

  • BTW is niet subsidiabel.

  • Per project is slechts één begunstigde mogelijk waaraan de bijdrage wordt uitbetaald.

  • Nederland heeft ervoor gekozen om geen gebruik te maken van de mogelijkheid voorschotverzoeken in te dienen voor deze projecten.

  • Een aanvraag moet uiterlijk maandag 12 november 2012 om 09.00 uur zijn ingediend op het daarvoor vastgestelde aanvraagformulier.

Let op: Zie voor de volledigheid met betrekking tot de eisen de richtsnoeren van de Europese Commissie en de betreffende verordeningen.

Het indienen van een aanvraag verloopt via het Ministerie van EL&I. Een aanvraag kan uitsluitend digitaal worden ingediend via VR@mineleni.nl. Het Ministerie van EL&I heeft echter uitsluitend een faciliterende rol. Zoals voorgeschreven door de Europese Commissie worden alle aanvragen in

het Nationaal Controleprogramma opgenomen en doorgestuurd naar de Europese Commissie. Deze beoordeelt de aanvragen en beslist. De lidstaten hebben de mogelijkheid om een voorselectie te maken, hiervan zal Nederland echter geen gebruik maken. Het is dan ook niet mogelijk om bij de Nederlandse overheid bezwaar in te dienen als een aanvraag niet of slechts gedeeltelijk wordt goedgekeurd.

De Europese Commissie publiceert de lijst met goedgekeurde projecten in het Publicatieblad van de Europese Unie. Het Ministerie van E&I zal de betrokkenen hierover te zijner tijd informeren.

Jaarlijks dient vóór 1 maart een voortgangsrapportage te worden opgeleverd over het voorgaand jaar. De aanvrager moet hiervoor de gegevens aanleveren aan het Ministerie van EL&I.

Na afronding van het goedgekeurde project moet uiterlijk binnen 12 maanden na het eind van het jaar waarin de kosten zijn gemaakt een declaratie worden ingediend bij de Europese Commissie. De declaratie verloopt via het Ministerie van EL&I. EL&I zal te zijner tijd bekend maken wanneer de declaratie uiterlijk binnen moet zijn. De Europese Commissie beslist vervolgens over de juistheid van de declaratie en over de uitbetaling. Het is belangrijk dat door de aanvrager een goede financiële administratie wordt bijgehouden!

Meer informatie kunt u vinden op www.drloket.nl. Hier kunt u ook de Richtsnoeren van de Europese Commissie met betrekking tot traceerbaarheidsprojecten (Ref. Ares(2012)581502 - 14/05/2012) en het aanvraagformulier voor het indienen van een aanvraag downloaden. Het aanvraagformulier betreft een excelbestand waarvan alle tabbladen moeten worden ingevuld! Let op wanneer het project bestaat uit een samenwerkingsverband van meerdere ondernemingen, moeten alle ondernemingen de verklaring op het derde tabblad invullen en ondertekenen! Indien u nog vragen heeft kunt u deze stellen via de e-mail: VR@mineleni.nl, of telefonisch: 070-7573866.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, namens deze: J.P. Hoogeveen MPA Directeur-generaal AGRO


X Noot
1

Gewijzigd door Vo. (EU) Nr. 693/2011

X Noot
2

Gewijzigd door Vo. (EU) Nr. 1257/2009 en Vo. (EU) Nr. 1054/2010

Naar boven