Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 15 oktober 2012, nr. WJZ/12332833, houdende wijziging van de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen in verband met de aanpassing van tarieven

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 6, tweede lid, van de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 17, eerste lid, wordt ‘een bedrag verschuldigd van € 410,–’ vervangen door: een bedrag verschuldigd van € 418 voor een ras van een tuinbouw- of bosbouwgewas en € 468 voor een ras van een landbouwgewas.

B

In artikel 31 wordt ‘€ 7,85’ vervangen door: € 8.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 oktober 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

TOELICHTING

Doel en strekking

Met deze regeling wordt de Regeling werkzaamheden Raad voor plantenrassen gewijzigd in verband met een aantal tariefswijzigingen. De aanpassing van de tarieven betreft een correctie in verband met de inflatie.

Uitzondering is het tarief voor de behandeling van aanvragen voor toelating en kwekersrecht voor rassen van landbouwgewassen. Voor deze rassen wordt een afzonderlijk aanvraagtarief vastgesteld, omdat de kosten voor de behandeling van aanvragen voor deze rassen hoger zijn ten gevolge van de eisen betreffende de cultuur- en gebruikswaarde. Deze eisen gelden alleen voor rassen van landbouwgewassen. De extra kosten waren voorheen niet in het aanvraagtarief opgenomen, waardoor het tarief niet kostendekkend was voor rassen van landbouwgewassen. De onderhavige verhoging van het aanvraagtarief voor rassen van landbouwgewassen is de eerste stap van een geleidelijke verhoging die de komende jaren zal worden doorgevoerd om te komen tot een kostendekkend tarief.

Regeldrukeffecten

De tarieven worden niet aangemerkt als administratieve lasten of nalevingskosten. Deze regeling heeft derhalve geen gevolgen voor de regeldruk.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

Naar boven