Ontwerp Koninklijk Besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Purmerend ter uitvoering van het bestemmingsplan ‘West 1990’ en uitwerkingsplan ‘Weidevenne, kwadrant Europa, Woningbouw Melkwegzone (1e fase) + Brede school en Woonzorgcomplex 2005’

Kennisgeving

Onteigeningsplan Weidevenne (Melkwegzone)

Rijkswaterstaat Corporate Dienst

De minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat, krachtens artikel 78 van de onteigeningswet, van 23 oktober 2012 t/m 3 december 2012 een Ontwerp Koninklijk Onteigeningsbesluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage ligt.

De in het Ontwerp Koninklijk Besluit op verzoek van de raad van de gemeente Purmerend ten name van die gemeente ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken, zijn nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan ‘West 1990’ en uitwerkingsplan ‘Weidevenne, kwadrant Europa, Woningbouw Melkwegzone (1e fase) + Brede school en Woonzorgcomplex 2005’.

Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van ongeveer 6800 woningen met bijbehorende voorzieningen. De woningen zijn inmiddels bijna allemaal gebouwd en bewoond. Voor het hele plangebied zijn diverse uitwerkingsplannen opgesteld. Het onderhavige uitwerkingsplan, dat een gebied beslaat van bijna 5,5 ha, voorziet in woningbouw, alsmede een bijzonder scholencomplex (brede school) met bovenwoningen en een wooncomplex met zorggerelateerde voorzieningen; dit alles met bijbehorende infrastructurele voorzieningen (zoals wegen, water, bruggen en openbaar groen). Al deze bestemmingen zijn behoudens die op de te onteigenen gronden inmiddels gerealiseerd.

Zoals ook blijkt uit de van het onteigeningsplan deel uitmakende inrichtingstekening zijn de beide te onteigenen percelen (grondplannummers 1 en 2) nodig om twaalf 2-onder-1-kapwoningen (geheel of gedeeltelijk) te kunnen bouwen, dit alles met bijbehorende tuinen, water en verkeersvoorzieningen. Verder is een klein gedeelte van het perceel volgnr. 2 nodig voor de afronding van het (speel)terrein van de al gebouwde brede school.

Wat betreft de nog te realiseren woningen is, aldus de gemeente, de vraag hiernaar nog altijd toereikend, zodat men verwacht dat deze woningen binnen enkele jaren kunnen worden gebouwd. Verder is de bereikbaarheid van onder meer het complex van de brede school met de zorgwoningen op dit moment slecht. Om die reden moet de ontsluitingsweg, de Loirestraat, die voor een gedeelte is geprojecteerd op het te onteigenen perceel volgnr. 2 zo snel mogelijk worden aangelegd.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde stukken blijkt dat de gemeente zo spoedig mogelijk (2013-2014) het bestemmings- en uitwerkingsplan op de ter onteigening voorgedragen gronden wil realiseren. Daarmee wordt voldaan aan het voor de beoordeling van de urgentie van de verzochte onteigening door Ons gehanteerde maximale tijdvak van vijf jaar na datum van dit besluit.

Op de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken rust de globale bestemming ‘Woondoeleinden I’, die nader is uitgewerkt door middel van de bestemmingen ‘Bijzondere doeleinden (BD-II)’, ‘Woondoeleinden (WD-I)’, ‘Tuinen en erven’, ‘Verkeersdoeleinden II’, ‘Water’ en ‘Groenvoorziening’.

De minister van Infrastructuur en Milieu is - onder voorbehoud van de beoordeling van eventuele zienswijzen en de resultaten van het in te stellen onderzoek - in beginsel bereid de Kroon een positief besluit op het verzoek voor te dragen.

Terinzagelegging

De onteigeningsstukken liggen gedurende bovengenoemde periode ter inzage op de volgende locaties:

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bij de receptie kunt u vragen naar de afdeling BJV, team Publiekrecht, toestelnr. 71329 of 71971;

  • gemeente Purmerend, Purmersteenweg 42 te Purmerend (openingstijden zijn te raadplegen op de website van de gemeente).

Zienswijzen

Zolang het ontwerpbesluit ter inzage ligt, kunnen belanghebbenden bij het besluit schriftelijk zienswijzen naar voren brengen bij de Kroon (Hare Majesteit de Koningin, d.t.v. de minister van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, t.a.v. BJV, team publiekrecht, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht), onder vermelding van: dossiernr. 2012-07.

Zienswijzen kunnen ook mondeling kenbaar worden gemaakt aan de minister.

Voor nadere inlichtingen over deze procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, de heer A. Verbeek, tel. 06-11526107; b.g.g. tel. 06-11526319 of tel. 06-46131163.

Hoorzitting

Belanghebbenden die tijdig zienswijzen tegen het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht, worden op grond van artikel 78, vierde lid, van de onteigeningswet, in de gelegenheid gesteld om in persoon of bij gemachtigde over hun zienswijzen te worden gehoord. Hiertoe wordt een hoorzitting gehouden op 14 december 2012 om 10.00 uur in het stadhuis te Purmerend, Purmersteenweg 42.

Naar boven