Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2 oktober 2012, kenmerk Z-3132437, houdende wijziging van de Regeling subsidies AWBZ

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 44 van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling subsidies AWBZ wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 2.6.6, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. Het zorgkantoor kan in het voordeel van de verzekerde afwijken van het derde lid indien het, met overeenkomstige toepassing van artikel 1a, tweede lid, van de Regeling zorgaanspraken AWBZ, oordeelt dat de verzekerde aanspraak heeft op meer zorg dan waarop hij op grond van het eerste lid van dat artikel aanspraak heeft. Het zorgkantoor meldt de toepassing van de eerste volzin onverwijld aan het College zorgverzekeringen volgens een door het College zorgverzekeringen vastgesteld model.

B

Artikel 2.6.9, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. In afwijking van het eerste lid, onderdeel a, mag het budget slechts besteed worden aan kosten van vervoer indien een budget verleend is voor begeleiding groep inclusief vervoer of indien de verzekerde is geïndiceerd voor een zorgzwaartepakket VV als bedoeld in bijlage 2 van de Regeling zorgaanspraken AWBZ.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

TOELICHTING

Met deze regeling zijn de artikelen 2.6.6, vierde lid, en 2.6.9, tweede lid van de Regeling subsidies AWBZ met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2012 gecorrigeerd.

Meerzorg

Artikel 2.6.6, vierde lid, van de Regeling subsidies AWBZ is met artikel I, onderdeel A in lijn gebracht met artikel 1a, tweede lid, van de Regeling zorgaanspraken AWBZ. In de laatste bepaling is geregeld dat de verzekerde aanspraak heeft op meer zorg dan waarop hij op grond van het eerste lid van datzelfde artikel aanspraak heeft, voor zover naar het oordeel van het zorgkantoor meer zorg nodig is en voor het overige voldaan is aan die bepaling. Omdat het gaat om situaties waarbij de verzekerde de keuze heeft tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb), is het vierde lid van artikel 2.6.6 zo aangepast dat het zorgkantoor in dat geval een hoger pgb kan vaststellen dan het derde lid van dat artikel mogelijk maakt. Het zorgkantoor meldt het gebruik van deze bevoegdheid onverwijld aan het College voor zorgverzekeringen.

Kosten van vervoer

In de brief aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 12 juni 2012 (Kamerstukken II 2011–2012, 25 657, nr. 95) is aangekondigd dat de Regeling subsidies AWBZ met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2012 wordt aangepast, zodat het voor personen met een zorgzwaartepakket sector verpleging en verzorging (ZZP VV) mogelijk wordt de kosten van vervoer van en naar de dagbesteding uit het pgb te kunnen betalen. Met artikel I, onderdeel B, is artikel 2.6.9, tweede lid, van die regeling zodanig aangepast dat aan die toezegging is voldaan.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Naar boven