Vastgesteld bestemmingsplan Middengebied

Burgemeester en wethouders van Venlo maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat de gemeenteraad van Venlo op 21 december 2011 het bestemmingsplan ‘Middengebied’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Het plangebied van het bestemmingsplan wordt globaal begrensd door de Hagerhofweg in het noorden, de spoorlijn Venlo–Roermond in het oosten, de Rijksweg A73-Zuid in het zuiden en de Maas in het westen.

Het bestemmingsplan is opgesteld in het kader van het project actualisering bestemmingsplannen in onze gemeente. Voor het plangebied gelden nu nog diverse versnipperde bestemmingsplannen die planologisch en juridisch verouderd zijn en die ook beleidsmatig niet meer actueel zijn. Er wordt beoogd een nieuw planologisch-juridisch kader neer te leggen voor het plangebied. De regels met concrete bouw- en gebruiksbepalingen zijn naar de huidige stand van de jurisprudentie opgesteld. Vastgesteld beleid is in het bestemmingsplannen verwerkt. Het plan heeft een overwegend beheersmatig karakter. Nieuwe ontwikkelingen zijn niet meegenomen in het plan, tenzij daarover eerder al besluitvorming heeft plaatsgevonden.

Het vastgestelde bestemmingsplan is op de volgende punten gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan:

Verbeelding

  • de begrenzing van de dubbelbestemming ‘Waterstaat – Stroomvoerend rivierbed’ is afgestemd op de Beleidsregels grote rivieren;

  • de begrenzing van aanduiding ‘vrijwaringszone –weg’ is aangepast, waarbij is uitgegaan van de as van de dichtstbijzijnde rijbaan van de A73 en de A74;

  • het perceel Hagerhofweg 14 is voorzien van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf – kringloopwinkel’;

  • de begrenzing van de aanduiding ‘wro-zone – wijzigingsgebied 2’ ten zuiden van de Natteweg is verruimd;

  • het archeologisch monument aan de Hulsterweg is alsnog voorzien van dubbelbestemming ‘Waarde – Archeologie’ en de aanduiding ‘archeologische waarden’;

  • langs de toe- en afrit van de A73 is voorzien in de gebiedsaanduiding ‘ecologische hoofdstructuur’;

  • er zijn enkele genomen projectbesluiten en verleende omgevingsvergunningen verwerkt;

  • het pand Hagerhofweg 18 is voorzien van de aanduiding ‘bedrijfswoning’.

Regels

Art 3.1, aanhef; de tekst ‘in hoofdzaak’ is geschrapt;

Art 5.1 onder b; de redactie is aangepast;

Art 6.2; toegevoegd is dat gebouwen mogen worden gebouwd binnen het bouwvlak;

Art 6.3 onder a; het woord ‘natuurwetenschappelijke’ is vervangen door ‘natuurlijke’;

Art 11.2.2 onder a; de zinsnede ‘met dien verstande dat de hoogte van erf- en terreinafscheidingen vóór de naar de weg gekeerde gevel van het hoofdgebouw niet meer dan 1 m mag bedragen’ is geschrapt;

Art 21; conform het gemeentelijk archeologiebeleid zijn de opgenomen ondergrenzen aangepast naar 500 m2;

23.1.2; is geschrapt;

Art 27; de wijzigingsbevoegdheid is aangepast;

Bijlage 2 bij de regels; er zijn enkele bedrijfsactiviteiten geschrapt uit de lijst.

Verder zijn enkele wijzigingen doorgevoerd ivm doorwerking van hiervoor genoemde wijzigingen van de verbeelding.

Toelichting

De toelichting is waar nodig aangepast naar aanleiding van voornoemde wijzigingen.

Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de als bijlage bij het raadsbesluit opgenomen nota van wijzigingen.

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt met ingang van donderdag 2 februari 2012 gedurende zes weken ter inzage in de Stadswinkel Venlo, Prinsessesingel 30 te Venlo. De actuele openingstijden van de stadswinkel vindt u op de gemeentelijke website www.venlo.nl. Het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken zijn ook terug te vinden op de gemeentepagina www.venlo.nl, in de rubriek Wonen en milieu, onder bestemmingsplannen en via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer van het plan is NL.IMRO.0983.BPL2009015-VA01.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan kan binnen de termijn van tervisielegging van 6 weken beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag.

Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan aan de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt, dan wel door belanghebbenden wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te hebben gemaakt.

Voorts kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden, voor zover het beroep betrekking heeft op de wijzigingen die door de gemeenteraad ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Het instellen van beroep schort de werking van het besluit niet op. Het vastgestelde bestemmingsplan treedt in werking met na afloop van de beroepstermijn. Indien gedurende de beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de inwerkingtreding van het vaststellingsbesluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Venlo, 1 februari 2012

Naar boven