Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 1 oktober 2012, nr. WJZ/12302026, tot wijziging van de Subsidieregeling innoveren en de Subsidieregeling sterktes in innovatie (steunaspecten)

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 4 van het Kaderbesluit EZ-subsidies,

Besluit:

ARTIKEL I

Een aanvraag om subsidie krachtens een op het Kaderbesluit EZ-subsidies gebaseerde regeling wordt afgewezen, indien de aanvrager reeds vóór de datum van indiening van de aanvraag met de subsidiabele activiteiten of het project is begonnen.

ARTIKEL II

De Subsidieregeling sterktes in innovatie wordt als volgt gewijzigd.

A

Artikel 3.5, tweede lid, onderdeel b, wordt vervangen door:

  • b. met betrekking tot de kosten van octrooiaanvragen van publiek gefinancierde onderzoeksorganisaties en MKB-ondernemers: 50% van de betrokken kosten in geval van fundamenteel en industrieel onderzoek en 25% van de betrokken kosten in geval van experimentele ontwikkeling, een en ander tot een maximum van € 8.000 per octrooi.

B

In artikel 10c.7, onderdeel a, vervalt ‘noch zijn statutaire zetel verplaatsen buiten Nederland’.

C

In artikel 10c.8, vierde lid, vervalt ‘, behoudens indien een ontheffing als bedoeld in artikel 42, derde of vijfde lid, van het Kaderbesluit EZ-subsidies is verleend,’.

ARTIKEL III

In artikel 3.8, vierde lid, van de Subsidieregeling innoveren vervalt ‘, behoudens indien een ontheffing als bedoeld in artikel 42, derde of vijfde lid, van het Kaderbesluit EZ-subsidies is verleend,’.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 oktober 2012

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

In het kader van een routinematig onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat enkele formuleringen in de subsidieregelgeving van EL&I preciezer aan kunnen sluiten bij de redactie van de toepasselijke steunkaders. Deze regeling bevat deze aanpassingen. Zij is niet van invloed op de administratieve lasten.

M.b.t. het tijdstip van inwerkingtreding wordt afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten, hetgeen is toegestaan omdat het reparatie-regelgeving betreft.

Artikel I

Uit diverse Europese steunkaders vloeit voort dat met de activiteiten of het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd, nog niet mag zijn begonnen op het tijdstip waarop de aanvraag wordt ingediend; dit in verband met het vereiste ‘incentive-effect’ van de subsidie. Stappen worden gezet om dit uitgangspunt, dat al in de normering van het Kaderbesluit EZ-subsidies besloten ligt, nu expliciet in het Kaderbesluit op te nemen. Vooruitlopend op de totstandkoming van die aanpassing wordt de norm al in het EL&I-subsidieinstrumentarium opgenomen.

Artikel II onderdeel A

In de formulering van de subsidiabele kosten van octrooi-aanvragen wordt preciezer aangesloten bij het steunkader inzake onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Artikel II onderdeel B

In artikel 10c.7 van de Subsidieregeling sterktes in innovatie vervalt, gelet op het beginsel van vrijheid van vestiging, de eis van instemming door de minister met een zetelverplaatsing naar het buitenland.

Artikel II, onderdeel C en artikel III

In het Kaderbesluit EZ-subsidies zal artikel 42, zesde lid, worden geschrapt; in dat lid is sprake van ontheffingen m.b.t. een terugbetalingsverplichting indien door die verplichting het voortbestaan van de onderneming van de subsidieontvanger in gevaar komt. Deze bepaling kan worden uitgelegd als steun aan bedrijven in moeilijkheden, hetgeen niet is toegestaan krachtens Europese steunkaders (behalve indien wordt voldaan aan de voorwaarden van de communautaire richtsnoeren voor reddings- en herstructureringssteun aan ondernemingen in moeilijkheden). Vooruitlopend daarop vervalt in artikel 10c.8, vierde lid, van de Subsidieregeling sterktes in innovatie en in artikel 3.8, vierde lid, van de Subsidieregeling innoveren de verwijzing naar artikel 42.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Naar boven