Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 17 september 2012, nr. 12315915, tot wijziging van de regeling doden van dieren in verband met het elektrische waterbad voor pluimvee

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van het Besluit doden van dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, tweede lid, van de Regeling doden van dieren komt als volgt te luiden:

  • 2. Tot 1 januari 2013 is voor de verschillende soorten pluimvee de gebruikte spanning, bedoeld in het eerste lid, zodanig dat de totale stroomsterkte door de waterbak bij het gebruik van de in de onderstaande tabel opgenomen frequentie ten minste het product is van de aldaar vermelde waarde in mA en het aantal stuks pluimvee dat gelijktijdig in de waterbak hangt.

    Frequentie (Hz)

    Vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren

    Legkippen

    Kalkoenen

    Eenden en ganzen

    Kwartels

    tot 200 Hz

    100 mA

    100 mA

    250 mA

    130 mA

    45 mA

    van 200 tot 400 Hz

    100 mA

    150 mA

    400 mA

    130 mA

    Niet toegestaan

    van 400 tot 1500 Hz

    200 mA

    200 mA

    400 mA

    Niet toegestaan

    Niet toegestaan

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 september 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 17 september 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Regeling doden van dieren (hierna: de regeling). De wijziging ziet op de datum van inwerkingtreding van het aangescherpte regime voor de bedwelming van vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren.

Uit onderzoek blijkt dat de waterbadmethode als middel van bedwelming niet voldoet, omdat effectieve bedwelming (in plaats van enkel immobilisatie) niet mogelijk is zonder aantasting van de vleeskwaliteit (puntbloedingen). Er is een alternatieve, meer effectieve en diervriendelijkere bedwelmingsmethode, de head-only methode, ontwikkeld. Daarbij is deze methode geaccepteerd voor de halal slacht, omdat het een reversibele methode van bedwelming is. Met de head-only methode hoeft er geen gebruik meer te worden gemaakt van de waterbadmethode voor de bedwelming van pluimvee.

In verband met ingrijpende wijzigingen aan het oorspronkelijke concept van de head-only methode is invoering en toepassing per 1 september niet mogelijk gebleken. Door deze wijzigingen wordt de welzijnsbelastende fase van het bij bewustzijn ophangen van de dieren voorkomen. Het aangepaste head-only systeem is momenteel bestelbaar, en kan worden ingebouwd. Rekening houdend met de ontwikkeling en invoering van de alternatieve methode is 1 januari 2013 hiervoor een haalbare datum. Met deze regeling worden de bestaande normen tot 1 januari 2013 gehandhaafd.

Voor de goede orde zij opgemerkt dat voor wat betreft het waterbad als bedwelmingsmethode per 1 januari 2013 Verordening (EG) nr. 1099/2009 van de Raad van 24 september 2009 betreffende de bescherming van dieren bij het doden (PbEG 2009, L303/1) in werking treedt. Deze eist 150 mA bij 200–400 Hz in plaats van de tot nu toe toegestane 100 mA bij 200–400 Hz voor het bedwelmen van pluimvee.

De wijzigingsregeling heeft geen gevolg voor de administratieve lasten van het bedrijfsleven of van burgers. De wijzigingsregeling leidt niet tot nieuwe (administratieve) verplichtingen, maar strekt er slechts toe de datum van invoering van het aangescherpte regime te wijzigen.

Deze regeling zal in werking treden met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 september. Hiermee wordt afgeweken van het beleid van vaste verandermomenten (VVM) voor regelgeving. Dit beleid houdt in dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober in werking treden en publicatie minimaal twee maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van de regeling plaatsvindt. De reden voor de onderhavige afwijking van de VVM is dat dit een begunstigende wijzigingsregeling betreft. Per 1 september zou, onder de oude regeling, een scherper regime gelden voor de slacht van pluimvee.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

Naar boven