Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 september 2012, KO/2012/13762, tot aanwijzing van ambtenaren belast met het toezicht op de uitvoering van de aan het college van burgemeester en wethouders opgedragen taken ten aanzien van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Aanwijzingsregeling ambtenaren interbestuurlijk toezicht Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen)

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op artikel 124e van de Gemeentewet;

Besluit:

Artikel 1

De inspecteur-generaal van het onderwijs en de ambtenaren van de Inspectie van het onderwijs, genoemd in artikel 2, eerste lid, van de Wet op het onderwijstoezicht, worden aangewezen als ambtenaren die toezicht houden op de uitvoering van de aan het college van burgemeester en wethouders bij of krachtens de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen opgedragen taken.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2012.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Aanwijzingsregeling ambtenaren interbestuurlijk toezicht Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 24 september 2012

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom

TOELICHTING

In verband met de inwerkingtreding van de Wet revitalisering generiek toezicht (Stb. 2012, 233) komen de specifieke bepalingen betreffende interbestuurlijk toezicht in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen te vervallen en worden deze opgenomen in de Gemeentewet.

Interbestuurlijk toezicht is een vorm van toezicht dat plaatsvindt in het kader van de rechtsbetrekkingen tussen het Rijk, de provincies, de gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en de waterschappen die gaan over de beoordeling van de taakbehartiging van de lagere door de hogere overheden.

In de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen zijn kwaliteitseisen vastgelegd waaraan de kinderopvang en peuterspeelzalen moeten voldoen. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang en peuterspeelzalen. Aan het college van burgemeester en wethouders zijn de toezichtstaken opgedragen zoals bedoeld in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid oefent interbestuurlijk toezicht uit in het kader van de kinderopvang en de peuterspeelzalen. Na de inwerkingtreding van de Wet revitalisering generiek toezicht vindt dit toezicht plaats op grond van artikel 124b, eerste lid, van de Gemeentewet. Om dit toezicht door de Inspectie van het onderwijs te laten uitoefenen is vereist dat de minister de inspecteur-generaal van het onderwijs en de ambtenaren van de Inspectie van het onderwijs daartoe aanwijst. Onderhavige regeling voorziet hierin en hiermee wordt vastgelegd dat de inspecteur-generaal van het onderwijs en de ambtenaren van de Inspectie van het onderwijs, namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, toezicht houden op de wijze waarop het college van burgemeester en wethouders het toezicht op de kinderopvang en peuterspeelzalen uitvoert.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom

Naar boven