Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 24 september 2012, kenmerk Z-3127859, houdende wijziging van de Regeling tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten in verband met aanpassing van draagbare, uitwendige infuuspompen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 2, eerste lid, onderdelen a, b en c, van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten wordt als volgt gewijzigd:

A

In tabel 2 van bijlage 1 wordt

‘Draagbare, uitwendige infuuspompen met

toebehoren’

Draagbare infuuspompen

vervangen door:

Draagbare, uitwendige infuuspompen met

toebehoren

Draagbare, uitwendige infuuspompen als omschreven in artikel 2.22 van de Regeling zorgverzekering

B

Het opschrift van tabel 2 van bijlage 2 komt te luiden:

Tabel 2 Chronische groepen met bijbehorende DBC’s als bedoeld in de artikelen 2 en 3a met de aanduiding licht of zwaar geldend voor het kalenderjaar 2010 voor de tegemoetkoming die betrekking heeft op het kalenderjaar 2011.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

De onderhavige regeling verduidelijkt tabel 2 van bijlage 1 behorende bij de Regeling tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (hierna: Rtcg) op het onderdeel draagbare, uitwendige infuuspompen. De wijziging stelt buiten twijfel dat draagbare, uitwendige infuuspompen voor het toedienen van insuline niet behoren tot de in die tabel aangewezen hulpmiddelen.

Met deze wijziging is verduidelijkt dat bovenbedoelde infuuspomp in combinatie met een chronische groep die geen recht geeft op een tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, niet kan leiden tot een tegemoetkoming. Hieraan ligt ten grondslag het gegeven dat een persoon met diabetes niet per definitie wordt geconfronteerd met meerkosten die aanleiding geven voor een tegemoetkoming, zoals ook de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij brief van 11 november 2008 aan de Tweede Kamer heeft geschreven. In voornoemde brief heeft de Staatssecretaris derhalve aangegeven dat hulpmiddelen voor diabetes niet in aanmerking worden genomen voor de tegemoetkoming1. De categorie draagbare, uitwendige infuuspompen komt door de onderhavige regeling geheel overeen met de soortgelijke categorie voor de hulpmiddelenzorg van de zorgverzekering zoals vastgelegd in artikel 2.6, onderdeel p in combinatie met artikel 2.22 van de Regeling zorgverzekering.

Deze wijziging sluit aan bij de beleidslijn zoals verwoord in bovengenoemde brief.

De wijziging van het opschrift van tabel 2 van bijlage 2 bij de Rtcg betreft de correctie van een redactionele oneffenheid.

De onderhavige regeling werkt terug tot en met 1 januari 2011. Deze periode van terugwerkende kracht is opgenomen zodat deze regeling geldt voor de tegemoetkomingen over het jaar 2011 die het CAK in het laatste kwartaal van 2012 toekent. De rechtszekerheid van de belanghebbende wordt hierdoor niet geschaad, aangezien het een wijziging betreft die aansluit bij de beleidslijn die tot op heden voor de tegemoetkoming is gehanteerd.

De datum van 1 januari 2011 houdt daarnaast verband met het feit dat de vigerende tabel 2 van bijlage 2 geldt voor de tegemoetkoming die betrekking heeft op het jaar 2011.

De onderhavige regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van het bedrijfsleven en de burger en geen financiële gevolgen.

Het niet in acht nemen van de minimale invoeringstermijn van twee maanden vormt een afwijking van de systematiek van de Vaste Verandermomenten. Echter de afwijking verkort de periode van terugwerkende kracht.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.


X Noot
1

Kamerstukken II 2008/09, 31 706, nr. 19.

Naar boven