Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 20 september 2012, nr. WJZ / 12325265, houdende regels omtrent de procedure tot verlenging van de GSM-vergunningen (Regeling verlenging GSM-vergunningen 2013)

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 1, vierde lid, van het Besluit continuïteit mobiele telecommunicatiedienstverlening;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. mededeling:

de mededeling, bedoeld in artikel 42 van de Regeling aanvraag- en veilingprocedure vergunningen 800, 900 en 1800 MHz;

b. vergunning:

een vergunning als bedoeld in kolom 1 van tabel 1 van het Verlengbaarheidsbesluit GSM-vergunningen 2013.

Artikel 2

  • 1. Een aanvraag om verlenging van de looptijd van een vergunning wordt ingediend bij de minister.

  • 2. De aanvraag wordt niet eerder dan twintig werkdagen na de dag waarop de mededeling wordt gedaan, en uiterlijk om 14:00 uur op de vijfentwintigste werkdag na de dag waarop de mededeling wordt gedaan, per post ontvangen dan wel door middel van persoonlijke overhandiging ingediend op het volgende adres: Agentschap Telecom, Emmasingel 1, 9726 AH Groningen.

  • 3. Bij persoonlijke overhandiging van de aanvraag wordt een bewijs van ontvangst afgegeven dat is voorzien van datum en tijdstip van ontvangst en ondertekening.

  • 4. Indien niet is voldaan aan het tweede lid weigert de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de verlenging van de vergunning.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag waarop het Besluit continuïteit mobiele telecommunicatiedienstverlening in werking treedt.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling verlenging GSM-vergunningen 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 20 september 2012

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

Doel en aanleiding

Het Verlengbaarheidsbesluit GSM-vergunningen 2013 bepaalt dat de huidige GSM-vergunningen verlengbaar zijn op grond van het Besluit continuïteit mobiele telecommunicatiedienstverlening. Deze regeling bevat voorschriften met betrekking tot de aanvraag om verlenging van de looptijd van de vergunningen bedoeld in het Verlengbaarheidsbesluit GSM-vergunningen 2013.

De regeling bepaalt in welke periode de aanvraag kan worden ingediend. Deze indieningsperiode, die een week zal duren, zal plaatsvinden vier weken na afloop van de veiling. Hiervoor is gekozen omdat de vergunninghouders enige tijd nodig hebben om hun aanvraag voor te bereiden nadat de uitkomsten van de veiling bekend zijn geworden. Aan de hand van de nieuwe verdeling van frequentieruimte op basis van de veilinguitslag zullen de vergunninghouders een plan moeten opstellen voor de transitie van de frequentieruimte die zij momenteel in gebruik hebben, naar het in de veiling verworven spectrum. Aan de hand van dit plan kan de vergunninghouder aangeven hoeveel maanden verlenging hij nodig heeft om zijn transitie af te ronden zonder dat daarbij de continuïteit van dienstverlening in gevaar komt. De criteria die gehanteerd worden bij het beoordelen van de aanvragen zijn vastgelegd in het Verlengbaarheidsbesluit GSM-vergunningen 2013.

Dat de aanvragen enige tijd na de veiling worden ingediend heeft tevens als voordeel dat inmiddels meer bekend is over de hoogte van het eenmalig bedrag voor de verlenging, dat wordt gebaseerd op de prijzen in de veiling. Het streven is om de ministeriële regeling waarin per vergunning de concrete bedragen voor elk aantal verlengingsmaanden wordt vastgelegd, gepubliceerd wordt voor aanvang van de indieningsperiode.

De Regeling verlenging GSM-vergunningen 2013 wordt op een later moment aangevuld met voorschriften omtrent de aanvraag en de bescheiden die daarbij moeten worden gevoegd.

Administratieve lasten

De bepalingen in deze ministeriële regeling hebben geen administratieve lasten tot gevolg. Bij de aanvulling van de ministeriële regeling met de voorschriften omtrent de aanvraag (het aanvraagformulier en de daarbij te voegen bescheiden) zullen de administratieve lasten als gevolg van die eisen worden toegelicht.

Toelichting op artikel 2

De houders van GSM-vergunningen kunnen een aanvraag om verlenging indienen in de periode vanaf 20 werkdagen (vier weken) na het einde van de veiling tot en met 25 werkdagen (vijf weken) na de veiling. Ook als vergunninghouders eerder al een verlengingsaanvraag hebben ingediend, dienen zij in de hiervoor bedoelde periode een aanvraag overeenkomstig deze regeling in te dienen. Aanvragen die buiten de hiervoor bedoelde periode zijn ontvangen, op een andere wijze zijn ontvangen (bijvoorbeeld per fax of e-mail) of op een ander adres, worden krachtens het vierde lid geweigerd.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Naar boven