Logo Buren
Zandwinning Lingemeren, Buren

Kennisgeving ter inzage legging Notitie reikwijdte en detailniveau uitbreiding zandwinning Lingemeren

Op 3 juli stelde de gemeenteraad de Structuurvisie Lingemeren vast. De structuurvisie geeft de kaders voor de ontwikkeling van het gebied dat ligt tussen Lingemeer en De Beldert, direct ten noorden van het bedrijventerrein Medel en de Linge. In de visie wordt het gewenste eindbeeld gegeven. Hierbij gaat het om de inrichting en het gebruik.

Als eerste onderdeel werkt de initiatiefnemer het gebied met de 2e plas (ten westen van de bestaande plan Lingemeer) uit. Voor deze uitwerking moet een m.e.r.-procedure doorlopen. Deze procedure start met het ter inzage leggen van de nu voorliggende Notitie reikwijdte en detailniveau (Nrd). De Nrd en de m.e.r.-rapportage worden ook gebruikt voor de nog te verlenen ontgrondingsvergunning.

Met het ter inzage leggen van de Nrd spreekt de gemeente zich nog niet uit over de inhoud van de plannen, in het bijzonder de inrichting van het gebied na afronding van de zandwinning.

Notitie reikwijdte en detailniveau

Voordat de m.e.r. wordt opgesteld, is een notitie reikwijdte en detailniveau gemaakt. Deze notitie geeft een beeld van de plan van aanpak met betrekking tot het onderzoeksveld en de onderzoeksbreedte van de milieubeoordeling. Aangegeven wordt welke onderwerpen worden meegenomen in het milieuonderzoek en met welke diepgang deze onderwerpen worden behandeld en beoordeeld bij verschillende alternatieven.

Raadpleging bestuursorganen en Commissie voor de m.e.r.

Naast de terinzagelegging van de Notitie reikwijdte en detailniveau (Nrd) raadplegen we ook andere betrokken overheidsinstanties, zoals de naastliggende gemeenten, de provincie Gelderland, de Inspectie Leefomgeving en Transport, het Waterschap Rivierenland en de Commissie voor de milieueffectrapportage (commissie MER). Dit gebeurt schriftelijk, ook op basis van deze Nrd.

Vervolgprocedure

De vervolgprocedure bestaat uit de navolgende stappen.

  • Opstellen milieueffectrapport of planMER;

  • Ter inzage legging en mogelijkheid tot reageren op planMER tezamen met het ontwerp bestemmingsplan;

  • Advisering Commissie voor de m.e.r.;

  • Motiveren hoe met de resultaten van het milieueffectrapport en de zienswijzen is omgegaan in het bestemmingsplan;

  • Vaststelling en bekendmaking bestemmingsplan;

  • Mogelijkheid tot beroep tegen vastgesteld bestemmingsplan.

Inzage

De Nrd ligt met ingang van donderdag 27 september 2012 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis aan De Wetering 1 te Maurik. De Nrd is ook digitaal te raadplegen op de gemeentelijke website (www.buren.nl).

Zienswijzen

Gedurende deze periode kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze omtrent het voornemen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met een medewerker van afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling via telefoonnummer 14 0344. De schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Buren, Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 23, 4020 BA Maurik.

Voorbereiding bestemmingsplan

Bestemmingsplan Buitengebied, Lingemeer 2

De gemeente Buren start met de voorbereiding voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan is voor het plangebied Lingemeer 2. Dit gebied ligt ten westen van Lingemeer 1. In het westen begrenst de Ommerenveldseweg het gebied. De Bloembosweg en de Linge vormen respectievelijk de noord- en zuidgrens.

Het bestemmingsplan wordt opgesteld om de ontwikkeling van een tweede zandwinplas (Lingemeer 2) mogelijk te maken. Tegelijkertijd wordt een m.e.r.-procedure doorlopen. Zie hiervoor de publicatie elders in deze rubriek.

Op dit moment liggen nog geen stukken met betrekking tot het bestemmingsplan ter inzage. Op onze website van de gemeente Buren en op deze pagina maken we bekend wanneer dit wel het geval is. Daarbij vermelden we welke stukken waar ter inzage liggen. Ook vermelden we hoe u uw reactie kunt indienen.

Maurik, 26 september 2012

Burgemeester en wethouders van Buren.

Naar boven