Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 september 2012, nr. 2012-0000525525 houdende instelling van de Commissie kaderstelling en toezicht woningcorporaties (Regeling instelling Commissie kaderstelling en toezicht woningcorporaties)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, en gelet op artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

minister:

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

commissie:

Commissie als bedoeld in artikel 2;

Artikel 2. Instelling en taak

  • 1. Er is een Commissie onderzoek kaderstelling en toezicht woningcorporaties, hierna te noemen de commissie.

  • 2. De commissie heeft tot taak de minister te adviseren over hetgeen nodig is om de risico’s van het maatschappelijke ondernemerschap van woningcorporaties beter beheersbaar te maken, en daarbij aan te geven welke maatregelen nodig zijn voor een prudent, effectief en efficiënt financieel beleid van en toezicht op woningcorporaties.

Artikel 3. Leden

Tot leden van de commissie worden benoemd:

  • a. de heer Mr. R.J. Hoekstra, lid, tevens voorzitter;

  • b. de heer Prof. dr. L.H. Hoogduin;

  • c. de heer Prof. dr. ir. J. van der Schaar.

Artikel 4. Vergoeding

Aan de voorzitter en de leden van de commissie wordt een vaste vergoeding per maand toege-kend, waarbij de salarisschaal wordt vastgesteld op het maximum van schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en de arbeidsduurfactor op 0,2 fte.

Artikel 5. Rapportage

  • 1. De commissie brengt vóór 31 december 2012 een eindrapportage uit aan de minister over de bevindingen, voortvloeiend uit het in deze regeling omschreven onderzoek.

  • 2. Indien de commissie voorziet dat zij de in deze regeling gestelde rapportagetermijn zal overschrijden dan wel wanneer zij knelpunten ontmoet tijdens de uitvoering van het onderzoek, stelt zij de minister daarvan direct in kennis. De commissie vermeldt hierbij welke knelpunten zich voordoen. Bij dreigende overschrijding van de rapportagetermijn meldt de commissie de oorzaak van de overschrijding en geeft zij een indicatie van de termijn waarop de eindrapportage wel zal zijn afgerond.

  • 3. De commissie wordt opgeheven met ingang van de eerste dag van de derde maand nadat zij de eindrapportage heeft uitgebracht.

Artikel 6. Geen andere rapportages

De commissie brengt geen andere rapportages uit dan die genoemd in artikel 5, tenzij de minister daarom verzoekt.

Artikel 7. Openbaarmaking

Rapporten, notities, verslagen en andere producten die door of namens de commissie worden vervaardigd, worden niet door de commissie openbaar gemaakt, maar uitsluitend aan de minister uitgebracht.

Artikel 8. Intellectuele eigendom

De leden van de commissie werken mee aan het tot stand komen van een overeenkomst indien dit naar het oordeel van de minister noodzakelijk is om te komen tot het kosteloos overdragen aan de minister van rechten met betrekking tot intellectuele eigendom.

Artikel 9. Archiefbescheiden

De commissie draagt zo spoedig mogelijk na beëindiging van haar werkzaamheden of, zo de omstandigheden daartoe aanleiding geven, zoveel eerder als aangewezen is, de bescheiden betref-fende die werkzaamheden over aan het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 10. Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2012.

  • 2. Deze regeling vervalt met ingang van de eerste dag van de zesde maand nadat de Commissie de eindrapportage, bedoeld in artikel 5 heeft uitgebracht.

Artikel 11. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling instelling Commissie kaderstelling en toezicht woningcorporaties.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 september 2012

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

TOELICHTING

Deze regeling voorziet in de instelling van de Commissie inzake kaderstelling en toezicht woningcorporaties.

De afgelopen jaren is het wettelijke stelsel met betrekking tot de woningcorporaties en het toezicht op de woningcorporaties onderwerp geweest van aandacht in zowel de woningcorporatiesector zelf, als in de vakpers, de wetenschap en de politiek. Woningcorporaties hebben na de financiële verzelfstandiging vanaf 1995 een sterke ontwikkeling doorgemaakt waarbij hun activiteitenpalet sterk is verbreed, hun schaal is vergroot en hun belang voor de woningmarkt en het wonen in bredere zin is toegenomen. De ontwikkeling naar ondernemerschap (hoezeer ook maatschappelijk gericht), de investeringsdrang en het zelfstandig beheren van en omgaan met omvangrijke geldstromen, is in de afgelopen periode niet zonder incidenten verlopen. Hoewel ook de interne governance en het externe toezicht een positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt, heeft o.a. de casus Vestia nog eens laten zien dat op dit punt verbetering noodzakelijk is. Ik heb o.a. in deze ontwikkelingen aanleiding gezien te komen met een voorstel tot herziening van de regels over woningcorporaties in de Woningwet, waarin o.a. de governance binnen woningcorporaties, waarbij de rol van het interne toezicht belangrijk is, en het externe toezicht worden versterkt. Dit wetsvoorstel is inmiddels bij de Tweede Kamer ingdiend. De Tweede Kamer heeft daarover verslag uitgebracht en aangegeven groot belang te hechten aan dit wetsvoorstel. Op 12 maart heb ik de nota naar aanleiding van het verslag en een nota van wijziging aan de Kamer aangeboden. Daarmee staat het denken niet stil. De casus Vestia geeft daartoe ook alle aanleiding. Ik hecht er aan dat een commissie mij adviseert over hetgeen nodig is om de risico’s van het maatschappelijke ondernemerschap van woningcorporaties beter beheersbaar te maken.

In mijn brief van 18 februari 2012 heb ik melding gemaakt van mijn voornemen deze commissie in te stellen. Naar aanleiding van de situatie bij Vestia vond ik het noodzakelijk om na te denken over een herijking van de kaderstelling en het toezicht inzake de corporaties, en gaf aan daartoe te overwegen een onafhankelijke commissie in te stellen. In mijn brief van 5 april 2012 (TK 2011-2012, 29 453, nr. 243) heb ik de Kamer geïnformeerd over de inhoud van de opdracht aan deze commissie. Gebaseerd op de door de commissie te benoemen leerpunten uit de Vestia-casus en eerdere casuïstiek, vraag ik de commissie mij te adviseren over eventuele prikkels die in het woningcorporatiestelsel aanwezig zijn die leiden tot ongewenste financiële risico’s. Daarnaast verzoek ik de commissie mij te adviseren over de vraag of de keten van financieel toezicht adequaat is georganiseerd, met voldoende verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor betrokken partijen en of dit leidt tot een sluitend stelsel. In mijn brief van 19 juni 2012 (TK 2011-2012, 29453, nr 251) heb ik de Kamer geïnformeerd over de samenstelling van de commissie.

Geheimhouding

Een voorschrift over geheimhouding is niet nodig. Op de commissieleden rust een geheimhoudings-plicht op grond van artikel 2:5 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit wil zeggen dat zij tot geheimhouding zijn verplicht van alle gegevens waarvan zij het vertrouwelijk karakter kennen of redelijkerwijs moeten vermoeden.

Artikelsgewijs

Artikel 4. Vergoeding. In dit besluit is gekozen voor een vaste vergoeding per maand, conform artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies. Ingevolge artikel 4 van het op die wet gebaseerde Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies moet een besluit tot vaststelling van een vaste vergoeding de toepasselijke arbeidsduurfactor vermelden alsmede de toepasselijke salarisschaal van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

Naar boven