Ambtshalve wijziging van de vergunningvoorschriften van de Nuclear Research and consultancy Group v.o.f. in verband met de afvoer van radioactief afval vanuit de inrichting, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) maakt het volgende bekend:

Op grond van artikel 19, eerste lid, van de Kernenergiewet (Kew) heeft ambtshalve aanpassing plaatsgevonden van de voorschriften die zijn verbonden aan de Kew-vergunning van de Nuclear Research and consultancy Group v.o.f. (verder: NRG). Het betreft in het bijzonder de wijziging en aanvulling van de voorschriften onder D. van de vergunning inzake de ‘Waste Storage Facility, Decontamination en Waste Treatment en radioactieve stoffen in de inrichting’. Met de aanpassing wordt beoogd dat het bij NRG opgeslagen historische radioactief afval zo spoedig mogelijk wordt afgevoerd en aan de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Borsele wordt aangeboden. Daarbij wordt in het bijzonder een termijn gesteld aan de afvoer van de in de WSF opgeslagen vaten met radioactief afval, met uitzondering van de vaten met splijtstofhoudend en met als alfahoudend geclassificeerd afval.

NRG verricht nucleair onderzoek voor het bedrijfsleven en de overheid op de Onderzoekslocatie Petten in Noord-Holland. NRG is een volle dochter van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

NRG beschikt voor haar activiteiten over een Kew-vergunning op grond van artikel 15, onder b, van de Kew voor onder meer de Waste Storage Facility (WSF). In de WSF vindt tijdelijke opslag van radioactief afval plaats.

Op grond van de Kew is de minister van EL&I bevoegd om de vergunning ambtshalve te wijzigen.

Procedure

Op de ambtshalve wijziging van de vergunningvoorschriften van NRG is conform artikel 20, eerste lid, van de Kew de Uniforme openbare voor-bereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Op 2 maart 2012 is de ontwerpbeschikking afgegeven.

Van 8 maart 2012 tot en met 18 april 2012 is eenieder in de gelegenheid geweest om zienswijzen over de ontwerpbeschikking naar voren te brengen. In deze periode zijn twee zienswijzen over de ontwerpbeschikking ontvangen: één van ECN en één van NRG.

Definitieve beschikking

Het bevoegd gezag heeft bij besluit van 24 september 2012 de definitieve beschikking afgegeven. Het besluit is bij brief d.d. 24 september 2012 aan NRG bekendgemaakt. De naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen hebben mede geleid tot een aanpassing van de definitieve beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking.

Inzage definitieve beschikking

De beschikking en de overige relevante stukken liggen vanaf 27 september 2012 tot en met 8 november 2012 op werkdagen ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Servicecentrum ministerie van EL&I, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

    Het ministerie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Bij toegang tot het ministerie is identificatie verplicht.

  • Gemeentehuis Zijpe, Schagerweg 97 te Schagerbrug. Het gemeentehuis is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.

De beschikking en de overige relevante stukken zijn ook te raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Informatiebijeenkomst

In verband met de beschikking wordt er op dinsdag 16 oktober a.s. voor belangstellenden een informatiebijeenkomst georganiseerd in het Gemeentehuis Zijpe, Schagerweg 97 te Schagerbrug. De bijeenkomst start om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De deuren van het Dorpshuis zijn open vanaf 19.00 uur. Met het oog op de organisatie wordt het op prijs gesteld indien u zich vooraf zou willen aanmelden bij het Inspraakpunt kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 - 379 89 80 of per e-mail via Postbus.NRG@mineleni.nl.

Beroep

Belanghebbenden kunnen tot en met 8 november 2012 beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State instellen.

Als belanghebbende kan worden aangemerkt diegene die rechtstreeks door het besluit in zijn of haar belangen wordt geraakt en eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of redelijkerwijs niet kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht. Ook kan als belanghebbende worden aangemerkt diegene die bezwaren heeft tegen wijzigingen die bij het nemen van dit besluit ten opzichte van het ontwerp zijn ingebracht.

De beschikking treedt na afloop van de beroepstermijn in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gemotiveerd en voorzien zijn van een naam, de datum en het adres van de indiener.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State (telefoon 070 - 426 44 26).

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de stukken kunt u terecht bij het Inspraakpunt kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 - 379 89 80 of per e-mail via Postbus.NRG@mineleni.nl onder vermelding van ‘NRG ambtshalve wijziging radioactief afval’. Ook op de website www.rijksoverheid.nl/vergunning-aanvragen-kernenergiewet kunt u terecht voor nadere informatie.

Naar boven