Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 26 januari 2012, kenmerk nr. 256068, tot wijziging van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten, zoönosen en TSE’s inzake uitbreiding van de meldplicht in verband met het Schmallenbergvirus

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 100, eerste en tweede lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten, zoönosen en TSE’s wordt gewijzigd als volgt:

Aan artikel 10 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i Schmallenberg.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 26 januari 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de meldplicht in relatie tot het Schmallenbergvirus uitgebreid tot laboratoria of andere onderzoeksinstellingen die monsters van bloed of ander lichaamsmateriaal van dieren, in de praktijk herkauwers, onderzoeken en daarin de aanwezigheid van het virus vaststellen.

Tot nu toe gold de meldplicht alleen voor de klinische (zichtbare) verschijnselen die kunnen wijzen op aanwezigheid van het virus, nl. misvormde nieuwgeboren herkauwers. De gewenste verbreding van de meldplicht wordt gerealiseerd door Schmallenberg aan te wijzen als ‘andere dierziekte’ in de zin van artikel 100 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (hierna: GWWD).

Samenvattend geldt er vanaf heden een meldplicht in de navolgende gevallen: Op grond van artikel 19, eerste lid, GWWD dient de veehouder terstond melding te doen bij de NVWA als een dier verschijnselen van Schmallenberg vertoont of redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het dier in de gelegenheid is geweest om te worden besmet of drager van het virus is. Verschijnselen van Schmallenberg bij herkauwers zijn misvormd nieuwgeboren dieren. Voor dierenartsen geldt op grond van artikel 100 GWWD dat melding moet worden gedaan als een dierenarts weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat een dier verschijnselen vertoont van Schmallenberg of drager is van het virus. Nieuw is dat de onderzoeksinstellingen, waaronder laboratoria, gehouden zijn melding te doen bij de NVWA als zij in het kader van hun werkzaamheden gevallen van Schmallenberg opmerken, bijvoorbeeld als zij in bloedmonsters het virus aantreffen.

De administratieve lasten zijn beperkt. Een melding vraagt slechts zeer weinig tijd. Uitbreiding van de meldplicht is gewenst om een beter zicht te hebben in de verspreiding van de ziekte.

Vanwege het spoedeisend belang van deze regeling wordt afgeweken van het beleid van de vaste verandermomenten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

Naar boven