Logo Aalsmeer
Verordening winkeltijden Aalsmeer 2012; 2012/7552-M&R, Aalsmeer

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer maakt bekend dat de gemeenteraad op 13 september 2012 heeft vastgesteld de ‘Verordening winkeltijden Aalsmeer 2012’.

De vastgestelde winkeltijdenverordening is totstandgekomen na de motie ‘avondwinkel’ van 26 januari 2012. Met de winkeltijdenverordening krijgt het college de bevoegdheid om de 12 reguliere koopzondagen voor de gemeente Aalsmeer vast te stellen, alsmede de bevoegdheid om per 15.000 inwoners één ontheffing te verlenen voor een zon- en feestdagenopstelling. Voor de gemeente Aalsmeer betekent dit dat er twee zon- en feestdagenontheffingen verleend kunnen worden.

De wettelijke basis voor de vastgestelde winkeltijdenverordening is de Winkeltijdenwet. De ‘Verordening winkeltijden Aalsmeer 2012’ ligt vanaf 20 september 2012 voor 6 weken ter inzage in het gemeentehuis. Daarnaast is de verordening digitaal te raadplegen via de gemeentelijke website www.aalsmeer.nl of via www.overheid.nl.

De winkeltijdenverordening treedt in werking na publicatie, op 20 september 2012, waarna levensmiddelenwinkels in de gemeente Aalsmeer een ontheffing kunnen aanvragen. De eisen voor het in aanmerking komen voor deze ontheffing zijn als volgt:

  • iedere levensmiddelenwinkel in de gemeente Aalsmeer komt in aanmerking voor het aanvragen van een ontheffing, waarbij geldt dat deze levensmiddelenwinkels uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren mogen verkopen, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid van de Drank- en Horecawet;

  • in geval van meer dan één aanvraag per deelgebied, vindt er een loting plaats voor het verlenen van een ontheffing;

  • om in aanmerking te komen voor deelname aan de loting, dient de betreffende levensmiddelenwinkel niet in de voorafgaande periode in het bezit te zijn geweest van een ontheffing;

  • de ontheffing kan worden geweigerd indien de woonsituatie of de leefsituatie, de veiligheid of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling;

  • de te verlenen ontheffing is geldig voor de duur van maximaal 3 jaar, waarna opnieuw een loting plaatsvindt;

  • in geval dat de ontheffing niet wordt gebruikt, vervalt de verleende ontheffing en kunnen levensmiddelenwinkels opnieuw een ontheffing aanvragen;

  • binnen zes weken nadat de eerste aanvraag is ontvangen voor het verlenen van een ontheffing neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit, met de mogelijkheid om deze periode éénmaal met 4 weken te verdagen;

  • nadat de ontheffing is vergeven, kan de ontheffinghouder op zon- en feestdagen alleen open zijn tussen 16.00 en 24.00 uur. Dit geldt tevens voor de 12 vastgestelde reguliere koopzondagen.

Om tot een eerlijke verdeling van de twee beschikbare ontheffingen te komen, wordt er gewerkt met een roulatiesysteem en de volgende eisen:

  • elk deelgebied komt in aanmerking voor één ontheffing;

  • de ontheffingsperiode heeft een duur van 3 jaar of minder;

  • na inschrijving wordt door loting door een onafhankelijke notaris bepaald welke levensmiddelenwinkel per deelgebied een ontheffing krijgt.

Voldoet u aan de bovenstaande voorwaarden en wilt u zich inschrijven dan kunt u het inschrijfformulier gebruiken, welke verkrijgbaar is via www.aalsmeer.nl. Let op! Aanvragen indienen voor 12 oktober 2012 bij de gemeente Aalsmeer.

Naar boven