Ontwerp Koninklijk Besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeenten Houten, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein ter uitvoering van het inpassingsplan ‘Ruimte voor de Lek’ van de provincie Utrecht

Kennisgeving onteigeningsplan ‘Ruimte voor de Lek’

Rijkswaterstaat Corporate Dienst

De minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend, dat krachtens artikel 78 van de onteigeningswet van 20 september 2012 t/m 31 oktober 2012 een Ontwerp Koninklijk Onteigeningsbesluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage ligt.

De in het Ontwerp Koninklijk Besluit op verzoek van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu ten name van de Staat (ministerie van Infrastructuur en Milieu) ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken, zijn nodig voor de uitvoering van het inpassingsplan ‘Ruimte voor de Lek’ van de provincie Utrecht.

Het inpassingsplan geeft uitvoering aan onderdelen van de Planologische Kernbeslissing ‘Ruimte voor de Rivier’. De voorziene maatregelen langs het gedeelte van de Lek tussen Houten en IJsselstein moeten leiden tot een waterstandsdaling van ten minste 6 centimeter bij de maatgevende hoogwateromstandigheden. In augustus 2009 heeft de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat deze doelstelling nader bepaald op 8 cm. Naast deze rivierkundige (veiligheids)taakstelling voorziet het inpassingsplan in maatregelen ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Deze wordt met name bereikt door de ontwikkeling van natuurwaarden en het verhogen van de belevingswaarden van het plangebied door dit toegankelijk te maken voor recreanten. In verband hiermee is ook een aantal recreatieve voorzieningen gepland. Deze voorzieningen worden evenwel niet verwezenlijkt op de in het verzoek begrepen onroerende zaken.

Het inpassingsplan bestaat uit een aantal deelgebieden. Binnen de gemeente Houten gaat het om een deel van de toegangsdam tot het stuweiland Hagestein. Binnen de gemeenten Houten en Nieuwegein ligt het deelgebied ‘t Waalse Waard. Binnen de gemeente Vianen liggen de deelgebieden Mijnsherenwaard, Pontwaard en de Vianense Waard en een deel van de toegangsdam tot het stuweiland Hagestein. Binnen de gemeenten Nieuwegein en IJsselstein ligt het deelgebied de Bossenwaard.

De op de uitvoering van het inpassingsplan gerichte werken en werkzaamheden kunnen per deelgebied van het plan verschillen. De maatregelen zullen in hoofdzaak bestaan uit het maken van al dan niet meestromende nevengeulen (uiterwaardvergraving). Daartoe zullen zomerkaden worden verlaagd en doorgraven, zullen nieuwe geulen worden gegraven en uiterwaarden worden ontgraven/verlaagd.

Op de in het verzoek tot aanwijzing ter onteigening begrepen onroerende zaken rusten de bestemmingen ‘Water’, ‘Natuur’ en de dubbelbestemmingen ‘Waterstaat-waterkering’, ‘Waterstaat-waterstaatkundige functie’, ‘Waarde-natuur’, ‘Leiding-gas’, ‘Leiding-riool’ en ‘Waarde-archeologie A’ tot en met ‘Waarde archeologie H’.

Terinzagelegging

De onteigeningsstukken liggen gedurende bovengenoemde periode ter inzage op de volgende locaties:

  • * het kantoor van Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bij de receptie kunt u vragen naar de afdeling BJV, team Publiekrecht, toestelnr. 71329 of 71971;

  • * gemeente Houten, GemeenteInGang, Onderdoor 25 te Houten;

  • * gemeente Nieuwegein, Stadsplein 1 te Nieuwegein;

  • * gemeente Vianen, Voorstraat 30 te Vianen;

  • * gemeente IJsselstein, Overtoom 1 te IJsselstein.

De openingstijden zijn te raadplegen op de websites van bovengenoemde gemeenten.

Zienswijzen

Zolang het ontwerpbesluit ter inzage ligt, kunnen belanghebbenden schriftelijk zienswijzen naar voren brengen bij de Kroon (Hare Majesteit de Koningin, d.t.v. de minister van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, t.a.v. BJV, team publiekrecht, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht), onder vermelding van: dossiernr. 2012-20.

Zienswijzen kunnen ook mondeling kenbaar worden gemaakt aan de minister.

Voor nadere inlichtingen over deze procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, de heer B. Vink, tel. 06-11526319; b.g.g. tel. 06-11526107 of tel. 06-46131163.

Hoorzitting

Degenen die tijdig zienswijzen naar voren hebben gebracht, worden op grond van artikel 78, vierde lid, van de onteigeningswet, in de gelegenheid gesteld om in persoon of bij gemachtigde te worden gehoord. Hiertoe wordt een hoorzitting gehouden op 13 november 2012, om 14.00 uur in het gemeentehuis te Vianen, Voorstraat 30, 4132 AS Vianen.

Naar boven