Voornemen tot het opstellen van de Structuurvisie Windenergie op Land en een Milieurapport, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

De Minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft samen met de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) het voornemen om een Structuurvisie Windenergie op Land (SWOL) op te stellen die als ruimtelijk kader zal dienen voor grootschalige windenergieprojecten (meer dan 100 megawatt). Voor de structuurvisie laat het Rijk een onderzoeksrapport met de milieueffecten (plan-MER) opstellen. De Commissie voor de m.e.r. wordt gevraagd advies te geven over de reikwijdte en het detailniveau van het onderzoek naar de milieueffecten. Enkele in de structuurvisie voorgenomen activiteiten zullen naar verwachting plaatsvinden in of nabij de Ecologische Hoofdstructuur. De mogelijke consequenties hiervan voor natuur en milieu komen aan bod in het plan-MER.

Waarom dit voornemen?

Nederland heeft in Europees verband afgesproken dat in 2020 14% van onze totale energievoorziening duurzaam zal zijn. Windenergie op land moet hieraan een belangrijke bijdrage gaan leveren. Het Rijk wil ruimte bieden voor grootschalige windparken om de doorgroei naar 6.000 megawatt windenergie op land mogelijk te maken. Het Rijk wil deze grootschalige parken concentreren in een beperkt aantal, hiervoor geschikte gebieden. De Structuurvisie Windenergie op Land legt de keuze voor deze gebieden vast en baseert zich in beginsel op de gebieden die provincies al hebben gereserveerd of aangedragen. Hierbij zal het Rijk aangeven welke afwegingen zijn gemaakt en onder welke voorwaarden grootschalige windenergie in beginsel mogelijk is. De structuurvisie regelt niet de concrete locaties en de opstelling van windparken. Dat is pas aan de orde als sprake is van een concreet initiatief.

Publieksparticipatie

Tussen 2009 en 2012 zijn in de voorbereiding op dit voornemen maatschappelijke partijen, bedrijven en het brede publiek op diverse manieren betrokken. Vanaf nu kunt u een zienswijze indienen op het voornemen om te komen tot deze structuurvisie via het Centrum Publieksparticipatie (CPP). De maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zijn betrokken via het Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu (OIM).

Wat willen we van u weten?

Om de structuurvisie zo zorgvuldig mogelijk op te stellen, vraagt het ministerie van IenM u mee te denken over de volgende vragen en deze met een toelichting te beantwoorden:

  • Zijn er milieuthema’s die volgens u ontbreken in het onderzoek naar de milieueffecten?

  • Kunt u aangeven welke aspecten voor u belangrijk zijn bij de ontwikkeling van grootschalige windenergie?

    Een toelichting op de vragen en meer informatie over het voornemen vindt u op de website van het Centrum Publieks-participatie: www.centrumpp.nl.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 15 september tot en met 12 oktober 2012 reageren op het bovengenoemde voornemen. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur via het digitale zienswijzeformulier op www.centrumpp.nl. Als u niet beschikt over internet, kunt u uw reactie per post zenden aan:

Centrum Publieksparticipatie

o.v.v. SWOL

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Inzien

Informatie over het voornemen en het kaartmateriaal kunt u van 15 september tot en met 12 oktober 2012 downloaden van www.centrumpp.nl onder ‘actuele zienswijzeprocedures’.

Hier vindt u ook informatie over het verdere proces.

U kunt het voornemen ook inzien bij de ministeries van IenM en EL&I in Den Haag.

Het MER en de ontwerp-structuurvisie worden te zijner tijd ter inzage gelegd. Eenieder wordt dan in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze naar voren te brengen. Uiteindelijk nemen de Ministers een besluit over de vaststelling van de structuurvisie.

Meer informatie?

Informatie over de structuurvisie staat op www.rijksoverheid.nl/structuurvisiewindopland.

Heeft u na het bezoeken van de websites nog vragen? Belt u dan met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, telefoon 070 456 12 49. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 00.

Naar boven