Logo Beemster
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied 2012’ en reactieve aanwijzing provincie, Beemster

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beemster maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 10 juli 2012 het bestemmingsplan “Buitengebied 2012” gewijzigd heeft vastgesteld.

Inhoud plan

Het betreffende bestemmingsplan Buitengebied 2012 beslaat het gehele grondgebied van de gemeente Beemster met uitzondering van de kernen van Middenbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster. Het bestemmingsplan zal het thans geldende bestemmingsplan “Landelijk Gebied 1994” vervangen en houdt vooral een actualisering in met betrekking tot nieuwe regelgeving en nieuw beleid. Belangrijk daarbij is het beleid met betrekking tot Des Beemsters dat geïnspireerd is op het feit dat de polder De Beemster werelderfgoed is.

Wijzigingen

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld. Het betreft vooral wijzigingen die naar aanleiding van ingebrachte zienswijzen zijn aangebracht en ambtshalve wijzigingen. Voor een overzicht wordt verwezen naar de Reactienota Zienswijzen. Tevens heeft de raad een wijziging aangebracht door het aantal personen te verhogen waaraan kortdurend logies mag worden verstrekt van 4 naar 8 (bed and breakfast). De wijzigingen betreffen de regels en de verbeelding.

Reactieve aanwijzing

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bij besluit van 7 augustus 2012, verzonden 9 augustus 2012, besloten voor het bestemmingsplan “Buitengebied 2012” een reactieve aanwijzing te geven betreffende de wijzigingsbevoegdheid naar agrarisch hulpbedrijf en binnenplanse afwijkingsbevoegdheden ten behoeve van caravanstalling. De reactieve aanwijzing heeft als consequentie dat deze onderdelen geen deel meer uitmaken van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan. De aanwijzing is te raadplegen op: http://ruimtelijkeplannen.noord-holland.nl .

Terinzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Buitengebied 2012” met de bijbehorende stukken, het vaststellingsbesluit en de reactieve aanwijzing liggen met ingang van 17 september tot en met 29 oktober 2012 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, Rijn Middelburgstraat 1 te Middenbeemster. Het bestemmingsplan (met planidentificatienummer NL.IMRO.0370.2012BPbuitengebied-VA01) en de reactieve aanwijzing kunnen tevens worden geraadpleegd via www.ruimtelijkeplannen.nl alsmede via de gemeentelijk website www.beemster.net.

Beroep bij Raad van State

Tot en met 29 oktober 2012 kunnen belanghebbenden tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, met uitzondering van die gedeelten die onder de reactieve aanwijzing vallen, schriftelijk beroep instellen. Beroep tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kan alleen ingediend worden door diegene die met betrekking tot het desbetreffende ontwerpbestemmingsplan tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest overeenkomstig artikel 3.11 Wro juncto afd. 3.4 Awb zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren te brengen. Voor zover de gemeenteraad bij de vaststelling wijzigingen heeft aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, kan een belanghebbende daartegen beroep instellen.

Beroep reactieve aanwijzing

Tevens kan een belanghebbende tot en met 29 oktober 2012 op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van 9 augustus 2012 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Vereisten beroepschrift

Het beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat in elk geval de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, een kopie van het besluit en de gronden van het beroep (waarom gaat u in beroep). U moet er rekening mee houden dat u griffierecht moet betalen als u een beroepschrift indient.

Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbestemmingsplan kan geen beroep instellen.

Voorlopige voorziening

Een beroep heeft geen schorsende werking. De indiener van een beroepschrift kan tegelijkertijd ook de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken, een voorlopige voorziening te treffen. De voorzitter kan dit doen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Een dergelijk verzoek dient te worden gestuurd naar Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een verzoek om voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Ook als u een verzoek om voorlopige voorziening indient, moet u griffierecht betalen.

Inwerkingtreding

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening treden de besluiten tot vaststelling, met uitzondering van de gedeelten die onder de reactieve aanwijzing vallen, en het aanwijzingsbesluit in werking op de dag na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de werking van het betreffende besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven