Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 september, nr. 2012-0000494733, CZW/S&B, houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001, de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 en de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 in verband met de verstrekking van reisdocumenten aan niet-ingezetenen door de burgemeester van Bergen op Zoom

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op de artikelen 26, eerste lid, onderdeel e, en 40, eerste lid, onderdeel e, van de Paspoortwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 7 van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 komt te luiden:

Artikel 7. De burgemeesters van aangewezen gemeenten

De burgemeesters van Bergen op Zoom, Echt-Susteren, Enschede, ’s-Gravenhage, Maastricht, en Oldambt verrichten de handelingen ingevolge de wet en artikel 6 tevens ten behoeve van personen die niet als ingezetene in de basisadministratie van een gemeente zijn ingeschreven.

ARTIKEL II

Artikel 80 van de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onder c, wordt ‘de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren of Oldambt’ vervangen door: de burgemeester van Bergen op Zoom, Echt-Susteren, Enschede, ’s-Gravenhage, Maastricht of Oldambt.

2. Het tweede lid, alsmede de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid, vervalt.

ARTIKEL III

In artikel 33, onder c, van de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 wordt ‘de burgemeester van Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren of Oldambt’ vervangen door: de burgemeester van Bergen op Zoom, Echt-Susteren, Enschede, ’s-Gravenhage, Maastricht of Oldambt.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2012. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 30 september 2012, treedt zij in werking met ingang van de datum waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 oktober 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

TOELICHTING

Deze wijziging strekt er in de eerste plaats toe het aantal (grens)gemeenten waar Nederlanders die niet als inwoner van een Nederlandse gemeente staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) een reisdocument kunnen aanvragen, uit te breiden met de gemeente Bergen op Zoom. Naast de reeds aangewezen burgemeesters van ’s-Gravenhage, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Oldambt wordt ook de burgemeester van Bergen op Zoom bevoegd aan deze groep Nederlanders een reisdocument te verstrekken. De Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 (PUN), de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 (PUB) en de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 worden in verband hiermee aangepast. Ingevolge artikel 26, eerste lid, onder e, en artikel 40, eerste lid, onder e, van de Paspoortwet kunnen burgemeesters worden aangewezen als bevoegde autoriteit voor het in ontvangst nemen van aanvragen voor reisdocumenten en het verstrekken daarvan aan personen die niet als ingezetene zijn ingeschreven in een Nederlandse gemeente in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Iedere niet-ingezetene die Nederlander is, kan bij de nieuw aangewezen (grens)gemeente een reisdocument aanvragen. De aanwijzing van deze gemeente beperkt vooral de reistijd van Nederlanders die vlak over de grens in België wonen. Zij zijn niet langer uitsluitend aangewezen op de Nederlandse consulaten in België die verder weg gelegen zijn, of één van de reeds eerder aangewezen gemeenten. De mogelijkheid voor niet ingezetenen om bij de burgemeester van Bergen op Zoom een aanvraag in te dienen gaat in met ingang van 1 oktober 2012.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om artikel 80, tweede lid, van de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 te schrappen. Dat lid is bij het vervallen van de mogelijkheid tot bijschrijving van kinderen abusievelijk niet geschrapt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

Naar boven