Regeling van de Staatsssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 28 augustus 2012, DLZ/KZ-U-3124942, houdende aanpassing van de Regeling palliatieve terminale zorg en de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009–2012

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling palliatieve terminale zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘€ 12.100.000’ vervangen door: in 2011 € 12.100.000, in 2012 € 12.100.000 en vanaf 2013 € 13.310.000.

2. In onderdeel b wordt ‘€ 2.000.000’ vervangen door: in 2011 € 2.000.000, in 2012 € 2.000.000 en vanaf 2013 € 2.200.000.

B

Aan artikel 22 worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 3. De Minister kan het bedrag van de instellingssubsidie voor een netwerk palliatieve zorg bijstellen, rekening houdend met de ontwikkeling in de kosten van de arbeidsvoorwaarden. Met het oog op deze bijstelling kan de Minister bij de verlening van de instellingssubsidie bepalen welk deel van het subsidiebedrag daarvoor in aanmerking zal worden genomen.

  • 4. Indien een instellingssubsidie met toepassing van het tweede of derde lid wordt bijgesteld, kan de bevoorschotting overeenkomstig worden gewijzigd.

C

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘Stichting Transmuraal Zorgnetwerk Almere’ wordt vervangen door: Stichting Regionale Ondersteuningsstructuur Almere.

2. ‘Stichting Kruiswerk West-Veluwe’ wordt vervangen door: Stichting Icare.

3. ‘Annevillegroep’ wordt vervangen door: Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout.

4. ‘Stichting Rhijnhuysen Utrecht’ wordt telkens vervangen door: Stichting Axioncontinu Groep.

5. ‘Stichting Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek Waterland’ wordt vervangen door: Stichting Zorg Ondersteuning Noord Holland Noord.

6. ‘Stichting Ketenzorg en Innovatie’ wordt vervangen door: Stichting SIG.

ARTIKEL II

Na artikel 10 van de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009-2012 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 11

  • 1. Op verzoek van de ontvanger van de instellingssubsidie kan de minister onder daarbij te bepalen voorwaarden toestaan dat een bepaald deel van de capaciteit van de accommodatie wordt gebruikt voor gesloten jeugdzorg in het kader van trajecten jeugdzorg.

  • 2. Onder een traject jeugdzorg wordt verstaan: een aaneensluitend geheel van jeugdzorg, beginnend met gesloten jeugdzorg en gevolgd door andere vormen van jeugdzorg, dat wordt gecoördineerd door een aanbieder van gesloten jeugdzorg.

ARTIKEL III

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel II werkt terug tot en met 1 mei 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

TOELICHTING

Ophoging subsidieplafond vrijwillige palliatieve terminale zorg

Voortvloeiend uit het Begrotingakkoord 2013 wordt het subsidieplafond voor de vrijwillige palliatieve terminale zorg opgehoogd met 10%, ter versterking van de vrijwillige palliatieve zorg. Hiertoe is de Regeling palliatieve terminale zorg (hierna: Rptz) aangepast. Het budget voor het verstrekken van de subsidies vanaf 2013 is derhalve verhoogd tot in totaal € 15.510.000 (€ 13.310.000 voor de exploitatiecomponent en € 2.200.000 voor de huisvestingscomponent). Hier ligt het volgende aan ten grondslag.

Uit analyse van de jaarlijkse Registratierapportages van koepelorganisatie VPTZ blijkt dat een steeds groeiend aantal cliënten (en hun naasten) in de palliatief terminale fase wordt ondersteund door deskundige vrijwilligers. Deze vrijwillige ondersteuning vindt plaats bij mensen thuis, in hospices en bijna-thuis-huizen. Bij al deze vormen van ondersteuning is een groei van het aantal cliënten en van de voorzieningen waarneembaar.

Op grond van de Rptz wordt een tegemoetkoming in de kosten van vrijwillige palliatieve terminale zorg verstrekt. Het effect van de bovengeschetste groei is dat de tegemoetkoming per cliënt voor alle vormen van palliatieve terminale zorg daalt. Door het beschikbare budget te verhogen, kan de tegemoetkoming per cliënt weer stijgen. De maximale tegemoetkoming per cliënt blijft overigens ongewijzigd.

Loonkostenindexering Netwerken Palliatieve Zorg

Op grond van de Rptz worden eveneens instellingssubsidies verstrekt aan organisaties die een netwerk palliatieve zorg coördineren. Met de onderhavige wijziging wordt de mogelijkheid gecreëerd om een overheidsbijdrage te verstrekken in de arbeidskostenontwikkeling (hierna: ova). De ova wordt berekend over dat deel van de instellingssubsidie dat bij de verlening als loongevoelig is aangemerkt. Als gevolg van het verstrekken van ova kan worden afgeweken van de subsidiebedragen die in de bijlage zijn vermeld.

Actualisering naamgeving organisaties

De lijst van organisaties die een netwerk voor palliatieve zorg onderhouden, is geactualiseerd.

Trajecten jeugdzorg

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt voor een wetgevingstechnische correctie teneinde reeds in 2012 trajecten jeugdzorg mogelijk te maken. Hiermee is de met artikel 14 van de Subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2013/2014 beoogde wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling gesloten jeugdzorg 2009-2012 alsnog doorgevoerd.

Inwerkingtreding

Aangezien het deels om reparatiewetgeving gaat, is in afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving (VVM) onmiddellijke inwerkingtreding en zelfs terugwerkende kracht geboden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Naar boven