Logo Beverwijk
Ontwerpbestemmingsplan Haven de Pijp-Parallelweg, Beverwijk

Advertentie ontwerp-bestemmingsplan Haven de Pijp-Parallelweg. Artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Burgemeester en wethouders van Beverwijk maken bekend dat een ontwerp van een bestemmingsplan is opgesteld voor het gebied “Haven de Pijp - Parallelweg”, dat globaal begrensd wordt door de gemeentegrens met Velsen, de Kanaalweg, de Klomp, de Industrieweg, de Parallelweg en de A-22. Fort Velsen valt ook onder dit nieuwe bestemmingsplan. (Onderdeel van de Stelling van Amsterdam).

Op 13 juli 2011 is reeds een vooraankondiging gedaan dat voor dit gebied een nieuw plan ontwikkeld zou gaan worden. Na deze datum is een voorontwerpplan opgesteld dat gedurende zes weken ter visie heeft gelegen vanaf 13 januari 2012 en op 8 februari 2012 is in de raadzaal van het stadhuis een informatie- / inspraakavond georganiseerd voor belangstellenden.

Alle ingekomen reacties zijn beoordeeld en sommige hebben geleid tot een bijstelling van het nu voorliggende ontwerpbestemmingsplan dat opnieuw voor een periode van zes weken ter visie gaat.

Ten behoeve van het plangebied is onderzoek gedaan naar relevante aspecten waaronder de waterhuishouding, archeologie, cultuurhistorie, bodemgesteldheid, geluid, luchtkwaliteit, geur- en stofhinder, ecologie, externe veiligheid, duurzaamheid waarvan de resultaten en bevindingen in het plan zijn opgenomen.

Een exploitatieplan wordt niet ontwikkeld omdat er geen kosten worden gemaakt die verhaald moeten worden of omdat kosten voor bepaalde ontwikkelingen al anderszins verzekerd zijn.

Zoals eerder aangegeven zijn nieuwe ideeën / plannen niet meegenomen in dit bestemmingsplan omdat is gekozen voor een aanpak waarbij op korte termijn een bestemmingsplan tot stand kan komen teneinde te voldoen aan de wettelijke eis dat bestemmingsplannen op 1 juli 2013 actueel moeten zijn. Nieuwe ontwikkelingen worden zonodig later afzonderlijk afgewogen en niet uitgesloten is dat er dan voor onderdelen een nieuw besluit wordt genomen.

In het ontwerpbestemmingsplan is o.a. rekening gehouden met het feit dat het hier om een gezoneerd bedrijventerrein gaat. De Parallelweg is gedeeltelijk voorbehouden aan detailhandel voor de woonbranche of voor vormen van detailhandel die door aard en omvang niet passend zijn in het centrum van Beverwijk, terwijl bestaande detailhandel is ingepast. Ook is rekening gehouden met volumineuze vormen van detailhandel / bouwmarkten, e.d. die minder passen in een binnenstad, maar wel binnen de aangewezen locaties van dit plan. De externe veiligheid is o.a. in beeld gebracht door veiligheidszones aan te geven. De Kistendam is wel meegenomen in dit plan en tenminste juridisch mogelijk gemaakt op een aangegeven locatie. Ook zijn alle relevante (milieu-)berekeningen t.a.v. die Kistendam opgenomen in het plan.

De Stelling van Amsterdam (Fort Velsen) is als aangewezen monument beschermd, terwijl er toch een mogelijkheid is gevonden om de bestemming bedrijven op te nemen, zoals ook in het voorgaande bestemmingsplan was voorzien.

In het kader van de artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ligt het ontwerpbestemmingsplan met bijlagen gedurende 6 weken ter inzage, met ingang van vrijdag 7 september 2012 tot en met donderdag 18 oktober 2012.

In de bijlagen bevinden zich relevante rapportages die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het ontwerpbestemmingsplan. Bij de bijlagen (geïntegreerd in het plan) bevinden zich in ieder geval de volgende stukken:

De milieuparagraaf met aandacht voor de onderbouwing dat van een mer-procedure kon worden afgezien; geluidaspecten (zonering); externe veiligheid o.a. m.b.t. LPG; route gevaarlijke stoffen; buisleidingen; bodemgesteldheid; luchtkwaliteit en verder is o.a. aandacht besteed aan de watertoets; archeologie en cultuurhistorie en ecologie. Ook de uitvoerbaarheid van het plan is behandeld.

Er zijn specifieke bijlagen geïntegreerd in het bestemmingsplan over de milieuzonering, de staat van bedrijfsactiviteiten; een akoestisch onderzoek m.b.t. de kistendam met diverse varianten en met betrekking tot de cultuurhistorische aspecten. Ook de resultaten van inspraak en overleg zijn als bijlage opgenomen.

Binnen de 6 weken waarin de stukken ter visie liggen kan een ieder zienswijzen naar voren brengen bij de gemeenteraad van Beverwijk. Indien u dit schriftelijk doet is het adres:

Gemeenteraad van Beverwijk

Postbus 450

1940 AL Beverwijk

Indien u dit mondeling wenst te doen kunt u contact opnemen met de afdeling Stadszaken, Ruimtelijke Ordening. Telefoon 0251-256256. U kunt ook een afspraak maken.

De genoemde stukken kunnen worden ingezien in de omschreven periode op werkdagen bij het Publieksbureau van het Stadhuis aan het Stationsplein 48 te Beverwijk.

Het Publieksbureau is geopend op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en op overige werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Alleen op dinsdag zijn de openingstijden van 9.00 tot 12.30 uur.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

De ingediende zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming door de gemeenteraad.

NB. Het ontwerpbestemmingsplan met bijlagen is ook digitaal te raadplegen en te downloaden via onze website www.beverwijk.nl onder de rubriek “Beleid”. Tevens zijn de gegevens te raadplegen via de landelijke (verplichte) informatiebron voor digitale plannen www.ruimtelijkeplannen.nl . Indien er verschillen zijn tussen de analoge (papieren) versie, de pdf-versie en de versie op ruimtelijkeplannen dan heeft de wetgever bepaald dat de versie op www.ruimtelijkeplannen.nl de doorslag geeft.

Beverwijk, 5 september 2012

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven