Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 augustus 2012, tot wijziging van de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen ter aanwijzing van een certificaat, alsmede in verband met enkele technische wijzigingen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 1.53 en 1.56, zesde lid, van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen en artikel 13, tweede lid, onderdelen b en c, en derde lid van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 3, eerste lid, onder a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang’ vervangen door: artikel 13, tweede lid, onderdeel a, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 2, onder a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang’ vervangen door: artikel 13, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

B

Artikel 10a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, aanhef, komt te luiden:

Voor de toepassing van artikel 13, tweede lid, onderdeel b, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen, worden de volgende beroepsopleidingen als beroepsopleiding, bedoeld in artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen c, d, of e, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, aangewezen:.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 2, onder a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang’ vervangen door: artikel 13, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

C

Artikel 10b wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, aanhef, komt te luiden:

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 2, onder a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang’ vervangen door: artikel 13, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

D

Artikel 10d wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt ‘artikel 4 van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang’ vervangen door: artikel 13, derde lid, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

2. In het eerste lid wordt na onderdeel f een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. geregistreerd certificaat Basis Eerstehulpverlener-LPEV met de aantekening Eerste hulp aan Kinderen van Stichting LPEV.

3. In het tweede lid wordt ‘artikel 2, onder b, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang’ vervangen door: artikel 13, eerste lid, onderdeel b, het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

E

In artikel 11, tweede lid, onderdeel b, en derde lid, onderdeel b, vervalt de zinsnede ‘dan wel volgens de Wet op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag’.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdelen A, B, C en D, subonderdeel 1 en 3, werken terug tot en met 6 juni 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 augustus 2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Algemeen

Inleiding

Deze regeling tot wijziging van de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (hierna: de Regeling) heeft betrekking op de volgende onderwerpen.

In de eerste plaats zijn de artikelen van paragraaf 4 inzake deskundigheidseisen van gastouders en beroepskrachten voorschoolse educatie aangepast in verband met het intrekken van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang en het opnemen van die bepalingen in het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen. Daarnaast is een certificaat toegevoegd aan de lijst waarin is vermeld welke bewijsstukken gastouders kunnen overleggen om aan te tonen dat zij met goed gevolg onderricht hebben afgesloten met betrekking tot eerste hulp aan kinderen bij ongevallen.

Tot slot is een verwijzing naar de Wet op de justitiële documentatie en de verklaringen omtrent het gedrag aangepast omdat die niet meer correct was.

1. Deskundigheidseisen gastouders en beroepskrachten voorschoolse educatie

Met het intrekken van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang en verplaatsen van de desbetreffende bepalingen naar Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen wijzigt de grondslag van de artikelen 10a, eerste lid, en 10b, eerste lid, van de Regeling en moesten deze artikelen ook zelf worden aangepast. Dat was per abuis nog niet gebeurd.

2. Bewijsstuk onderricht eerste hulp

In het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen is in artikel 13 bepaald hoe aangetoond moet worden dat gastouders voldoen aan de deskundigheidseisen voor het waarborgen van een veilige en gezonde omgeving. In de Regeling zijn daarvoor de relevante bewijsstukken aangewezen in de artikelen 10, 10a, 10b en 10d. In de onderhavige regeling is in artikel 10d, in onderdeel g, van de Regeling een certificaat toegevoegd in verband met een uitspraak van Rechtbank Rotterdam van 26 januari 2012 (Reg. Nr.AWB 11/2574 KINDER-T2). De Rechtbank oordeelde daarin dat het certificaat Basis Eerstehulpverlener-LPEV met de aantekening Eerstehulp aan Kinderen van Stichting Landelijk Protocol Eerste hulp Verlening (Stichting LPEV) voor aanwijzing als bewijsstuk in aanmerking komt.

3. Effecten regeldruk en gevolgen voor de uitvoering

De hiervoor beschreven wijzigingen hebben geen gevolgen voor de regeldruk en de uitvoering.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A (artikel 10)

De verwijzing in het eerste en tweede lid van artikel 10 van de Regeling naar artikel 3, eerste lid, onder a, respectievelijk artikel 2, onder a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang is aangepast, omdat dat besluit met ingang van 6 juni 2012 is ingetrokken (Stb. 2012, 230).

De formulering van artikel 3, onderdeel a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang staat nu in artikel 13, tweede lid, onderdeel a, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

Artikel 2, onder a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang betrof deskundigheid inzake het kunnen bieden van voldoende zorg en is nu geregeld in artikel 13, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

Artikel I, onderdelen B en C (artikel 10a en 10b)

Evenals in onderdeel A zijn de verwijzingen naar artikel 3 en artikel 2 van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang aangepast, omdat dat besluit met ingang van 6 juni 2012 is ingetrokken. De inhoud daarvan is opgenomen in het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen. De formulering van artikel 3, onderdeel b, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang (zie artikel 10a, eerste lid, van de Regeling) staat nu in artikel 13, tweede lid, onderdeel b, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

De formulering van artikel 3, onderdeel c, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang (zie artikel 10b, eerste lid, van de Regeling) staat nu in artikel 13, tweede lid, onderdeel c, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

Artikel 2, onder a, van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang (zie artikel 10a, tweede lid en 10b, tweede lid, van de Regeling) betrof deskundigheid inzake het kunnen bieden van voldoende zorg en is nu geregeld in artikel 13, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen. In artikel 10a, tweede lid, en 10b, tweede lid, van de Regeling zijn deze verwijzingen eveneens aangepast.

Artikel I, onderdeel D (artikel 10d)

In de aanhef en het tweede lid van artikel 10d van de Regeling zijn eveneens de verwijzingen naar het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang vervangen door verwijzingen naar het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

De inhoud van artikel 2, onderdeel b, en artikel 4 van het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang (inzake deskundigheidseisen met betrekking tot een veilige en gezonde omgeving) is nu opgenomen in artikel 13, eerste lid, onderdeel b, en derde lid, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

De wijziging van artikel 10d, eerste lid, van de Regeling inzake de toevoeging van onderdeel g is toegelicht in paragraaf 2 van het algemeen deel van deze toelichting.

Artikel I, onderdeel E (artikel 11)

Artikel 11, tweede lid, onderdeel b, en derde lid, onderdeel b, van de Regeling zijn aangepast, omdat de verwijzing naar de (niet meer geldende) Wet op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent gedrag achterhaald is.

Artikel II

Omdat het Besluit deskundigheidseisen gastouders kinderopvang met ingang van 6 juni 2012 is ingetrokken en de betreffende bepalingen met ingang van diezelfde datum zijn opgenomen in het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen, had de verwijzing naar de betreffende bepalingen van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen per diezelfde datum gewijzigd moeten worden. Hierin is nu alsnog voorzien.

Ten aanzien van de overige onderdelen van deze regeling is het wenselijk dat deze wijzigingen zo snel mogelijk in werking treden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H.G.J. Kamp.

Naar boven