Kennisgeving voornemen offshore windturbinepark Q4 West

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt, gelet op artikel 7.16 lid 3 van de Wet milieubeheer, het volgende bekend.

Eneco Wind B.V. heeft Rijkswaterstaat op 13 augustus 2012 de mededeling toegezonden van het voornemen om een offshore windturbinepark Q4 West op te richten. In deze mededeling geeft Eneco in grote lijnen aan wat het van plan is.

Achtergrond

Op 18 december 2009 heeft initiatiefnemer Scheveningen Buiten B.V. (dochter van Eneco Wind B.V.) een vergunning verkregen voor het realiseren van offshore windturbinepark Scheveningen Buiten. Door het verleggen van scheepvaartroutes kan dit park niet gerealiseerd worden. Hiervoor is compenserende vergunningsruimte gevonden.

De initiatiefnemer is voornemens het windturbinepark te realiseren op de locatie Q4 West. Deze locatie bevindt zich ca. 26 km uit de kust van Bergen aan Zee en ligt achter (ten westen van) de reeds verleende vergunning Q4 (zie kaartje hierboven).

Procedure

Om het gewenste offshore windturbinepark te kunnen realiseren, zal Eneco Wind B.V. bij Rijkswaterstaat een vergunning op grond van de Waterwet aanvragen en daarvoor een Milieueffectrapport (MER) opstellen. Daarnaast wordt een passende beoordeling opgesteld voor de effecten op beschermde natuurwaarden. De vergunningaanvraag betreft het windturbinepark en de kabel tot aan het aanlandingspunt bij de kust.

In het voornemen geeft Eneco Wind B.V. een nadere toelichting op de plannen. Ook wordt aangegeven welke onderzoeken zullen plaatsvinden om effecten op natuur, landschap en ander gebruik in beeld te brengen. Op basis hiervan stelt het bevoegd gezag een advies reikwijdte en detailniveau op. De initiatiefnemer moet dit in acht nemen bij het opstellen van het MER. Het bevoegd gezag raadpleegt hiervoor de provincie Noord-Holland en relevante gemeenten.

Waar kunt u het voornemen inzien?

Het voornemen ligt ter inzage op het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat Noordzee, Lange Kleiweg 34 te Rijswijk (Z.H.). Tevens ligt een exemplaar ter inzage in de gemeentehuizen van de gemeenten Bergen, Bloemendaal, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Heemskerk, Noordwijk, Velsen, Zandvoort en Zijpe. U kunt het voornemen ook downloaden via www.centrumpp.nl.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 4 september tot en met 1 oktober 2012 uw zienswijze op het voornemen indienen. U kunt uw zienswijze per post versturen naar het Centrum Publieksparticipatie, Offshore Windpark Q4 West, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Wij maken u erop attent dat de zienswijzen, conform de Algemene wet bestuursrecht, worden gedeeld met de initiatiefnemer. Degene die zienswijzen inbrengt, kan verzoeken zijn of haar persoonlijke gegevens hierbij niet te vermelden.

Mondeling reageren

Als u mondeling uw zienswijze wilt indienen, wordt u vriendelijk verzocht dit vóór 21 september 2012 kenbaar te maken aan het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 04.

Wat gebeurt hierna?

Aan het eind van de zienswijzetermijn worden alle zienswijzen verzameld. Mede op basis daarvan zal de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu het advies reikwijdte en detailniveau opstellen, dat richting geeft aan het door Eneco Wind B.V. op te stellen MER.

De vergunningaanvraag en het MER zullen naar verwachting begin 2013 ter inzage worden gelegd.

Meer informatie

Voor nadere informatie over de inhoud van het voornemen kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Noordzee, secretariaat Water en Scheepvaart, telefoon 070 336 68 43.

Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 04.

Naar boven