Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 januari 2012, houdende wijziging van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten en van de Regeling tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten in verband met de indexering over 2011 en aanpassing van het drempelbedrag voor fysiotherapie

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 2, eerste lid, onderdeel f, subonderdelen 2° en 3°, en artikel 5 van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten wordt gewijzigd als volgt:

A

In de aanhef van artikel 2, eerste lid, wordt ‘€ 306’ vervangen door ‘ € 308’ en wordt ‘€ 153’ vervangen door: € 154.

B

In de aanhef van artikel 2, tweede lid, wordt ‘€ 510’ vervangen door ‘ € 514’ en wordt ‘€ 357’ vervangen door: € 360.

ARTIKEL II

Artikel 5 van de Regeling tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten komt te luiden:

Artikel 5

  • 1. Het aantal behandelingen, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel f, onder 2° en 3°, van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, bedraagt 12.

  • 2. Het bedrag, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel f, onder 2° en 3°, van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, is: € 351,84.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari  2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers.

TOELICHTING

Algemeen

Inleiding

Deze regeling bevat in de eerste plaats de indexering van de bedragen van de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (hierna: tegemoetkoming) voor het tegemoetkomingsjaar 2011. Deze regeling bevat in de tweede plaats een nieuwe vaststelling van het drempelbedrag voor fysiotherapie en oefentherapie voor personen die jonger zijn dan 18 jaar dan wel militair zijn.

Het betreft hier wijzigingen die voor het eerst voor de tegemoetkoming over het jaar 2011 gaan gelden.

Gevolgen voor de rijksbegroting

De jaarlijkse kosten in verband met de indexering van de bedragen van de tegemoetkoming bedragen circa € 4 mln vanaf 2012. Het nieuwe drempelbedrag voor fysiotherapie en oefentherapie voor personen die jonger zijn dan 18 jaar dan wel militair zijn, leidt tot een verwachte jaarlijkse besparing van € 1 mln vanaf 2012.

Administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en voor de burger.

Artikelsgewijs

Artikel I

Artikel 5 van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (hierna: Btcg) geeft de bevoegdheid de bedragen, genoemd in artikel 2 van dat besluit, met het oog op indexering bij ministeriële regeling te wijzigen. Op basis van artikel 5 van het Btcg geschiedt de indexering door vermenigvuldiging van de bedragen van de tegemoetkoming met de tabelcorrectiefactor voor de inkomstenbelasting en afronding van de uitkomst naar boven. De bedragen van de tegemoetkoming over het jaar 2011 bedragen na de bovenbedoelde indexering voor personen die in het berekeningsjaar jonger zijn dan 65 of 65 zijn geworden, € 514 (hoog) en € 308 (laag). De bedragen van de tegemoetkoming over het jaar 2011 bedragen na de bovenbedoelde indexering voor personen die gedurende het gehele berekeningsjaar ouder waren dan 65 € 360 (hoog) en € 154 (laag).

Artikel II

Op basis van artikel 2, eerste lid, onderdeel f, subonderdelen 2° en 3°, van het Btcg, is het drempelbedrag voor fysiotherapie en oefentherapie voor personen die jonger zijn dan 18 jaar of militair, gelijk aan het gemiddelde bedrag aan kosten voor een bij ministeriële regeling te bepalen aantal behandelingen. Het bovenstaande geldt met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2011. De terugwerkende kracht vloeit voort uit artikel V van het Besluit van 30 september 2011, houdende wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met wijziging van de te verzekeren prestaties Zorgverzekeringswet per 2012 en de eigen bijdragen daarvoor en wijziging van dat besluit en het Besluit zorgaanspraken AWBZ in verband met stringent pakketbeheer en wijziging van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Stb. 2011, 467).

Het aantal behandelingen voor de berekening van het drempelbedrag voor fysiotherapie en oefentherapie bedraagt ingevolge artikel 5, eerste lid, van de Regeling tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (hierna: Rtcg), 12. Het aantal van twaalf behandelingen is ontleend aan artikel 2.6, tweede lid, van het Besluit zorgverzekering, zoals dat luidde op 31 december 2011. De eerste twaalf behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie voor verzekerden van achttien jaar of ouder, behoorden in 2011 niet tot de zorg voor het basispakket van de Zorgverzekeringswet.

Het gemiddeld bedrag aan kosten voor een behandeling wordt voor de berekening van het drempelbedrag gesteld op € 29,32, hetgeen resulteert in een drempelbedrag van 12 * € 29,32 = € 351,84. Het drempelbedrag voor fysiotherapie en oefentherapie is neergelegd in artikel 5, tweede lid, van het Rtcg.

Artikel III

De onderhavige regeling werkt terug tot en met 1 januari 2011, waardoor de wijzigingen voor de tegemoetkoming over het jaar 2011 gaan gelden.

De terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2011 van het drempelbedrag voor fysiotherapie en oefentherapie, vloeit voort uit eerdergenoemde wijziging van het Btcg die ook terugwerkt tot en met 1 januari 2011. De indexering van de bedragen van de tegemoetkoming is een begunstigende wijziging voor belanghebbenden. Volwassen niet-militairen krijgen over 2011 een tegemoetkoming indien zij in dat jaar voor rekening van hun zorgverzekeraar fysiotherapie hebben genoten, hetgeen slechts mogelijk is indien zij meer dan twaalf behandelingen fysiotherapie hebben gehad. Het ligt in de rede om voor de tegemoetkoming voor minderjarigen en militairen over 2011 bij dit aantal aan te sluiten. Daartoe dient de in artikel II opgenomen wijziging terug te werken tot en met 1 januari 2011.

De regeling treedt in werking één dag na publicatie in het Staatsblad en met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2011. Hiermee wordt afgeweken van het vaste verandermoment omdat artikel 5 van het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten bepaalt dat de desbetreffende bedragen aan het begin van het kalenderjaar worden aangepast.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers.

Naar boven