Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 20 augustus 2012, nr. WJZ/12105085, houdende de verlenging van de aanwijzing van de beheerder van het bel-me-niet-register, bedoeld in artikel 11.7, zesde lid, van de Telecommunicatiewet (Aanwijzingsbesluit beheerder bel-me-niet-register 2012–2015)

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 11.7, zesde lid, van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

wet:

Telecommunicatiewet;

beheerder:

beheerder, bedoeld in artikel 11.7, zesde lid, van de wet;

Minister:

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

register:

register, bedoeld in artikel 11.7, zesde lid, van de wet;

Artikel 2

  • 1. De Stichting Infofilter, gevestigd te ‘s-Gravenhage, wordt aangewezen als beheerder van het register, voor een periode van drie jaar.

  • 2. Deze aanwijzing vindt plaats onder de voorwaarden en verplichtingen, bedoeld in de artikelen 3 tot en met 6.

Artikel 3

  • 1. De beheerder biedt aan abonnees de mogelijkheid om zich, conform de wettelijke regelingen, in te schrijven in het register als zij niet telefonisch voor commerciële, charitatieve of ideële doeleinden willen worden benaderd. Hierbij wordt de mogelijkheid geboden om zich voor alle telefonische benaderingen te laten blokkeren, of voor deelblokkades.

  • 2. De beheerder draagt er zorg voor dat de wet op een effectieve manier wordt uitgevoerd en voorkomt misbruik van het register.

Artikel 4

  • 1. De beheerder heeft een adequaat managementsysteem voor informatiebeveiliging om de bescherming van de gegevens in het register te garanderen. Hiervoor neemt hij de juiste technische en organisatorische maatregelen om risico’s op het terrein van informatiebeveiliging te beheersen. De beheerder draagt zorg voor documentatie van de maatregelen.

  • 2. De beheerder laat, ten behoeve van het managementsysteem een risicoanalyse uitvoeren door een onafhankelijke derde partij om de risico’s op het gebied van informatiebeveiliging in kaart te brengen. Op basis van deze analyse neemt hij maatregelen, houdt hij bij of deze maatregelen effectief zijn en indien dit niet het geval is, neemt hij hierop wederom de daartoe geëigende maatregelen.

  • 3. De beheerder laat jaarlijks een onafhankelijke derde partij via een audit toetsen of de beheerder voldoet aan het eerste lid.

  • 4. De beheerder wordt vermoed een adequaat managementsysteem voor informatiebeveiliging als bedoeld in het eerste tot en met derde lid, te hebben, indien hij voldoet aan de norm NEN-ISO-IEC 27001:2005.

Artikel 5

De beheerder draagt er zorg voor dat:

  • a. het register dusdanig wordt beheerd dat er continuïteit is in de uitvoering van de taken;

  • b. de gegevens in het register nauwkeurig en volledig zijn;

  • c. er geen sprake is van belangenverstrengeling tussen de persoon of personen die de dagelijkse werkzaamheden verricht of verrichten en degene die de communicatie, bedoeld in artikel 11.7, vijfde lid, van de wet overbrengt, waarbij in ieder geval geen sprake mag zijn van formele banden, en

  • d. er een klachten- en geschillenregeling is.

Artikel 6

  • 1. De beheerder draagt er zorg voor dat er aparte websites zijn voor abonnees en voor het gebruik van het register door degene die de communicatie, bedoeld in artikel 11.7, vijfde lid, van de wet overbrengen.

  • 2. De website voor abonnees voldoet binnen 3 maanden na inwerkingtreding van dit besluit aan het waarmerk Drempelvrij.

Artikel 7

  • 1. Indien de beheerder niet voldoet aan een voorwaarde of verplichting, bedoeld in de artikelen 3 tot en met 6 kan de Minister de beheerder de aanwijzing geven dat binnen een vastgestelde periode alsnog daaraan moet worden voldaan.

  • 2. Indien de beheerder de aanwijzing niet opvolgt, kan de Minister de aanwijzing als beheerder intrekken.

Artikel 8

  • 1. Uiterlijk negen maanden voor het aflopen van deze aanwijzing bepaalt de Minister of hij voornemens is de aanwijzing te verlengen.

  • 2. Een verlenging van de aanwijzing kan onder andere voorwaarden en verplichtingen gebeuren.

  • 3. Bij een voornemen tot verlenging geeft de Minister aan voor welke termijn die verlenging van toepassing is en binnen welke termijn de beheerder aan moet geven of hij instemt met de verlenging van de aanwijzing.

Artikel 9

Indien de aanwijzing wordt beëindigd op basis van artikel 7, tweede lid, of indien de beheerder niet voor een nieuwe periode wordt aangewezen, worden de data in het register om niet aan een nieuwe beheerder overgedragen. Overige, met het register onlosmakelijk verbonden zaken, waaronder de hardware, kunnen desgewenst door de nieuwe beheerder tegen boekwaarde worden overgenomen.

Artikel 10

Het Aanwijzingsbesluit beheerder bel-me-niet-register wordt ingetrokken.

Artikel 11

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2012.

Artikel 12

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit beheerder bel-me-niet-register 2012–2015.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 augustus 2012

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dat besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag. Dit besluit is verzonden op de in de aanhef van dit besluit vermelde datum.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt Stichting Infofilter aangewezen als beheerder van het wettelijk geregeld bel-me-niet-register. In dit besluit worden de voorwaarden en verplichtingen vastgesteld waaronder de aanwijzing plaatsvindt.

Op 1 oktober 2009 is het bel-me-niet-register ingesteld. In het register kunnen natuurlijke personen zich voor onbepaalde tijd inschrijven als zij geen ongevraagde (verkoop)telefoontjes meer willen ontvangen. Voor het beheer van dit register wijst de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (hierna: EL&I) een beheerder aan.

De Stichting Infofilter is de huidige beheerder van het bel-me-niet-register. In een brief aan de Tweede Kamer van 16 april 20121 heeft de Minister van EL&I aangegeven voornemens te zijn de aanwijzing van deze Stichting te willen verlengen. Uit de evaluatie, waarnaar in deze brief wordt verwezen, blijkt dat de Stichting de wettelijk opgelegde taken naar behoren uitvoert. Zoals tevens aangegeven in deze kamerbrief is een aantal aanpassingen nodig in de voorwaarden waaronder de aanwijzing plaatsvindt. In dit aanwijzingsbesluit zijn deze voorwaarden opgenomen.

Onder andere moet de beheerder een managementsysteem voor informatiebeveiliging hebben (artikel 4). Met dit systeem kan de beheerder zorgdragen voor beveiliging van de data van het register. Zo kan de beheerder voorkomen dat gegevens gemanipuleerd worden en gevoelige informatie onrechtmatig in handen komt van derden. De beheerder kan hieraan voldoen door NEN-ISO-IEC 27001:2005 te implementeren. Het staat de beheerder echter ook vrij op een andere manier te voldoen aan deze eisen.

Indien de beheerder voor de dagelijkse werkzaamheden gebruik maakt van een directeur of andere personeelsleden, dienen deze onafhankelijk te zijn van de telemarketingsector (artikel 5, onderdeel c). Hiermee wordt (de schijn van) belangenverstrengeling voorkomen. Ook zijn deze personen degene die informatie verstrekken aan de OPTA, indien de OPTA een overtreding vermoedt of onderzoek doet. Informatie, direct of indirect, daarover mag niet doorgespeeld worden naar de sector, het bestuur van de beheerder of overige personen werkzaam bij de beheerder.

Voorts is in de voornoemde evaluatie de aanbeveling gedaan aparte websites te maken voor enerzijds degene die zich in willen schrijven in het register en anderzijds voor de professionele gebruikers van het register. Deze eis wordt nu in het aanwijzingsbesluit vastgelegd met artikel 6. De website voor abonnees moet voldoen aan de eisen van het Waarmerk drempelvrij. Dit is een kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites.

Mocht onverhoopt niet aan de voorwaarden voldaan kunnen worden, dan kan de minister expliciet aan de beheerder opdragen dat hij binnen een bepaalde periode

alsnog moet voldoen aan de voorwaarden. Mocht na die periode nog steeds niet voldaan zijn, dan kan de minister in het uiterste geval de aanwijzing tot beheerder intrekken (artikel 7).

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.


X Noot
1

Kamerstukken II 2011/12, 27879, nr. 42

Naar boven