Logo Noord-Brabant
Goedkeuring projectplan dijkverbetering Sleeuwijksedijk (Merwededijk) te Werkendam (Waterwet), Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op 26 juni 2012 van het dagelijks bestuur van waterschap Rivierenland het verzoek ontvangen tot goedkeuring van het projectplan voor de dijkverbetering van de Sleeuwijksedijk (Merwededijk) te Werkendam. Gedeputeerde Staten maken bekend dat zij in het kader van de projectprocedure waterstaatswerken het projectplan hebben goedgekeurd op grond van artikel 5.7 van de Waterwet.

Projectplan

Het projectplan behelst het verbeteren van het dijkvak gelegen ten oosten van Werkendam, gelegen tussen de dijkpalen LA 241+25 en LA 246 +10. Het dijkvak maakt onderdeel uit van dijkring 24 (Land van Altena) en ligt aan de rivier de Boven Merwede. Omdat dit dijkvak niet voldoet aan de veiligheidsnormen zoals deze zijn gesteld in de Waterwet wordt het versterkt door een combinatie van een buitenwaartse versterking met grond en een damwand. In het projectplan dat het algemeen bestuur van het waterschap Rivierenland op grond van artikel 5.4 van de Waterwet heeft vastgesteld vindt u een nadere specificatie van de te treffen maatregelen.

Vergunningen en ontheffingen

Om de maatregelen uit te kunnen voeren heeft het waterschap enkele vergunningen en ontheffingen aangevraagd. Hierop hebben de betreffende bevoegde gezagen de volgende besluiten genomen:

  • Door het college van burgemeester en wethouders van Werkendam is een omgevingsvergunning verleend met toestemming voor het afwijken van het geldende bestemmingsplan, een bouwvergunning t.b.v. een buitendijkse versterking met grond en het plaatsen van een damwand en een kapvergunning t.b.v. het kappen van 19 populieren aan de buitendijkse zijde;

  • Door de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is besloten dat voor de betreffende activiteiten geen ontheffing van de verbodsbepalingen genoemd in artikel 11 van de Flora- en faunawet nodig is.

Door de dijkverbetering wordt ook de EHS begrenzing aangepast. Het Waterschap Rivierenland heeft als locatie voor de compensatie twee percelen aangewezen langs de Bakkerskil in de gemeente Dussen (kadastraal bekend als P245 en P254). Met het verlenen van de omgevingsvergunning is daarom op verzoek van de gemeente Werkendam door Gedeputeerde Staten besloten tot het herbegrenzen van de Ecologische Hoofdstructuur.

Stukken inzien

Het projectplan met bijbehorende besluiten en overige stukken liggen vanaf 24 augustus t/m

4 oktober ter inzage op de volgende locaties:

  • in het servicecentrum in het gemeentehuis van Werkendam, Raadhuisplein 1 te Werkendam van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en op woensdagavond van 17.00 tot 19.30 uur. Op afspraak kunt u ook terecht in de middag;

  • bij het dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

  • tijdens kantooruren op het kantoor van het waterschap Rivierenland, Blomboogerd 1 te Tiel.

Vanaf het moment van terinzagelegging zijn de stukken te bekijken op de internetsite:

www.brabant.nl/terinzage.

Beroep

Tegen het goedkeuringsbesluit kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden die:

  • zienswijzen naar voren hebben gebracht bij het ontwerp-projectplan;

  • het oneens zijn met wijzigingen die in het projectplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht (in casu zijn er geen wijzigingen);

  • redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen naar voren te hebben gebracht over het ontwerp-projectplan.

Beroep kan tot en met 4 oktober 2012 worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Het beroepschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u beroep instelt en gemotiveerd worden, ondertekend zijn en voorzien zijn van een datum. Indien spoed dit vereist, kan een voorlopige voorziening worden gevraagd. Dit verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Crisis- en herstelwet

Op het projectplan van het waterschap is de Crisis- en herstelwet van toepassing (op grond van artikel 1.1 lid 1 sub a, onder verwijzing naar bijlage I onder 7.3 Chw). Dit betekent ondermeer dat de belanghebbende die beroep instelt tegen het goedkeuringsbesluit in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn kunnen geen (aanvullende) beroepsgronden meer worden aangevoerd. Wij verzoeken belanghebbenden in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Nadere informatie

Voor informatie over het goedkeuringsbesluit en de ontgrondingsvergunning kunt u contact opnemen met Mw. M. Segers of dhr. B.M.H. Louwers van de provincie Noord-Brabant (073 68 08139 of -12977), m.b.t. de inhoud van het projectplan met dhr. J. Gianotten (0344 649090 of 06 51257677).

van waterschap Rivierenland.

's-Hertogenbosch, 23 augustus 2012

Naar boven