Besluit tot opschorting van de overbrenging van archiefbescheiden van de Pensioen en Uitkeringsraad als bedoeld in artikel 13, lid 3 Archiefwet 1995

11 januari 2012

De Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank,

Gelet op artikel 13 derde en vierde lid van de Archiefwet 1995;

Gelet op het besluit van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 22 december 2011.

Besluit:

Artikel 1

De overdracht van de afgesloten sociale dossiers betreffende de uitvoering van de regeling voor toekenning van een buitengewoon pensioen of periodieke uitkering voor oorlogsgetroffenen of hun nabestaanden (1947–2009) wordt voor een periode van 10 jaar opgeschort.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit kan worden aangehaald als: ‘Besluit tot opschorting van de overbrenging van archiefbescheiden van de Pensioen en Uitkeringsraad als bedoeld in artikel 13, lid 3 Archiefwet 1995’.

Amstelveen, 11 januari 2012

De Raad van Bestuur, Van de Sociale verzekeringsbank, E.F. Stoové, voorzitter.

Bezwaarclausule

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, een bezwaarschrift indienen bij de Raad van Bestuur van de Sociale verzekeringsbank, Postbus 1100, 1180 BH Amstelveen. Het bezwaarschrift moet van een datum en van uw naam en adres zijn voorzien. U moet duidelijk aangeven waarom en tegen welk besluit u bezwaar maakt en zo mogelijk een kopie van het besluit meezenden Op het bezwaar zal een besluit worden genomen door de Raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank.

TOELICHTING

Op grond van artikel 13, lid 3 van de Archiefwet 1995 kan voor archiefbescheiden die ouder zijn dan twintig jaar en die nog veelvuldig worden gebruikt of geraadpleegd op verzoek van de zorgdrager een machtiging tot opschorting van de overbrenging van die archiefbescheiden worden verleend door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan deze machtiging kunnen op grond van artikel 13, lid 4 Archiefwet 1995 voorwaarden worden verbonden. De machtiging wordt verleend voor een periode van ten hoogste tien jaar, na afloop waarvan verlenging kan worden verkregen.

De Sociale verzekeringsbank heeft een verzoek als bedoeld in artikel 13, lid 3 van de Archiefwet 1995 gedaan voor de afgesloten archiefbescheiden van de Pensioen en Uitkeringsraad waarvoor zij met ingang van 1 januari 2011 krachtens artikel 13 van de Wet uitvoering wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen zorgdrager is.

Bij besluit van 22 december 2011 heeft de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Sociale verzekeringsbank machtiging verleend om de overbrenging van deze archiefbescheiden naar het Nationaal Archief voor een periode van tien jaar op te schorten.

Gezien het historisch belang van de archiefbescheiden is aan de machtiging de voorwaarde verbonden dat het archief toegankelijk zal zijn voor wetenschappelijk en statistisch onderzoek, conform het ‘Protocol Wetenschappelijk Onderzoek in dossiers betreffende uitvoering wetten verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen’ dat door de Sociale verzekeringsbank is opgesteld. Dit protocol kan indien nodig bij het Hoofdkantoor van de Sociale verzekeringsbank te Amstelveen worden opgevraagd.

Naar boven