Aanwijzingsbesluit megastrafzaak rechtbank Zwolle-Lelystad

De Raad voor de rechtspraak,

Gelezen het verzoek van het bestuur van de rechtbank Zwolle-Lelystad van 24 juli 2012;

Gelet op artikel 8 van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen;

Gehoord het College van procureurs-generaal d.d. 1 augustus 2012;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Voor de behandeling van de megastrafzaak Peseta wordt Utrecht aangewezen als nevenzittingsplaats van de rechtbank Zwolle-Lelystad.

  • 2. De aanwijzing geschiedt voor de duur van drie jaren, te rekenen vanaf de inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit megastrafzaak rechtbank Zwolle-Lelystad.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 augustus 2012

Voorzitter, F.W.H. van den Emster.

TOELICHTING

Het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen biedt de mogelijkheid om bij gebrek aan voldoende zittingscapaciteit (in personele of gebouwelijke zin) of bij gebrek aan gespecialiseerde zittingscapaciteit in de hoofdplaats, een nevenvestigingsplaats of een nevenzittingsplaats binnen het arrondissement een nevenzittingsplaats buiten het eigen arrondissement aan te wijzen voor de behandeling van een zaak of categorieën van zaken met het oog op een snellere behandeling van die zaken. Het bestuur van een rechtbank kan de Raad voor de rechtspraak het verzoek doen om een dergelijke aanwijzing te geven.

Het bestuur van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de Raad voor de rechtspraak verzocht om Utrecht aan te wijzen als nevenzittingsplaats van de rechtbank Zwolle-Lelystad voor de behandeling van de megastrafzaak Peseta (zeventien parketnummers).

In de zaak Peseta zijn er zeventien verdachten. Er hebben inmiddels twee regiezittingen plaatsgevonden in Lelystad waarbij telkens vijf of zes zaken gelijktijdig werden behandeld. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor november 2012 en zal naar verwachting twee tot drie weken duren.

Het is de bedoeling dat de behandeling van deze zeventien zaken op meerdere dagen gelijktijdig zal plaatsvinden, onder meer tijdens het horen van de aangever en (belangrijkste) getuige en tijdens het als getuigen horen van alle verdachten in de zaken van alle medeverdachten.

Het is niet mogelijk de inhoudelijke behandeling van de zaak Peseta op deze wijze in Lelystad te laten plaatsvinden, aangezien de zittingszalen onvoldoende groot zijn om zeventien zaken gelijktijdig te behandelen. In het arrondissement Zwolle-Lelystad is ook nergens anders geschikte zittingsruimte beschikbaar. Er is gezocht naar een oplossing en deze is gevonden in Utrecht. In het gebouw van de rechtbank Utrecht is een geschikte zittingszaal aanwezig. Het bestuur van de rechtbank Utrecht is bereid om de zittingszaal beschikbaar te stellen voor de behandeling van de megastrafzaak Peseta.

Met dit besluit komt de Raad voor de rechtspraak tegemoet aan het verzoek van het bestuur van de rechtbank Zwolle-Lelystad. Het College van procureurs-generaal heeft ingestemd met het behandelen van de zaak Peseta van de rechtbank Zwolle-Lelystad in Utrecht als nevenzittingsplaats van de rechtbank Zwolle-Lelystad.

Naar boven