Green Deal Nuttige toepassing resthout in de emballage- en palletindustrie tussen Pallets Kisten Fabriek (PKF B.V.), Nederlandse Emballage- en Palletindustrievereniging (EPV), Platform Hout in Nederland (PHN) en Rijksoverheid

Ondergetekenden:

  • 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, ieder handelende in haar of zijn hoedanigheid van bestuursorgaan, tezamen hierna te noemen: Rijksoverheid;

  • 2. Pallets Kisten Fabriek vestigingen Oud-Gastel en Heinenoord, te dezen vertegenwoordigd door haar directeur, ing. R.A.M. van Hoesel, hierna te noemen: PKF B.V.;

  • 3. Nederlandse Emballage- en Palletindustrievereniging, vertegenwoordigd door de voorzitter, mr. P.F. Rikken, hierna te noemen: EPV;

  • 4. Platform Hout in Nederland, te dezen vertegenwoordigd door de voorzitter, drs. L.M.L.H.A. Hermans, hierna te noemen: PHN;

Hierna tezamen te noemen: Partijen;

Algemene opmerkingen:

  • 1. Het kabinet beoogt een Green Deal met de samenleving, die bijdraagt aan verduurzaming van de maatschappij op korte en langere termijn en die lonend is voor overheid en maatschappij. Doel van de Green Deal is laten zien dat groen en groei hand in hand gaan.

  • 2. Partijen zien publiekprivate samenwerking als de beste manier om verduurzaming van onze economie te versnellen en hier ook economisch van te profiteren. Deze unieke gezamenlijke aanpak is in Nederland op andere terreinen zeer succesvol en de Green Deal zal hierop voortbouwen. Creativiteit, ondernemerschap en innovatie zijn onmisbaar om deze verduurzaming mogelijk te maken.

  • 3. Bij de Green Deal gaat het om concrete duurzame initiatieven, waarbij barrières verdwijnen, innovaties ontwikkeld, gefinancierd en toegepast worden en duurzame kansen worden benut. In de praktijk loopt de maatschappij tegen belemmeringen aan die in de weg staan aan initiatieven die leiden tot een verdere verduurzaming.

  • 4. In de Green Deal willen partijen concrete afspraken maken die deze belemmeringen wegnemen, zodat de initiatieven die anders moeilijk van de grond komen ruim baan krijgen. Deze initiatieven kunnen vervolgens ook als voorbeeldfunctie dienen voor andere partijen en daarmee de totale markt in beweging zetten.

  • 5. De voor de Green Deal geïnventariseerde projecten van initiatiefnemers zijn door het wegnemen van de beschreven belemmeringen potentieel succesvol, kunnen op korte termijn resultaten opleveren en kunnen uitmonden in nieuwe economische activiteiten of kostenbesparingen op korte of langere termijn voor het bedrijfsleven. De resultaten van een Green Deal kunnen daarna toepasselijk zijn op andere, vergelijkbare projecten, waardoor de reikwijdte van de Green Deal kan worden vergroot zonder dat daar specifieke ondersteuning vanuit de rijksoverheid tegenover staat.

  • 6. Het advies van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijk Hulpbronnen vraagt specifiek aandacht voor groene groei in relatie tot behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit.

  • 7. De Green Deals Biodiversiteit zijn concrete initiatieven die zowel een sterke relatie hebben met biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen als betrekking hebben op één van de thema’s uit de duurzaamheidsagenda, te weten: grondstof-en productketens, water- en landgebruik, voedsel, mobiliteit, klimaat en energie.

  • 8. Deze Green Deal geeft invulling aan het advies van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpstoffen, met name op het punt van het duurzaam omgaan met de grondstof hout binnen de eigen bedrijfsvoering.

De Green Deal tussen Partijen bestaat uit de volgende afspraken:

Inleiding

Green Deal initiatief

De Nederlandse emballage- en palletindustrie verwerkt op jaarbasis meer dan 1 miljoen m3 zachthout (vuren en grenen) tot pallets, kisten, kratten en industriële verpakkingen. Dit komt neer op 18 miljoen nieuwe pallets per jaar. 90 % van alle pallets worden uit hout vervaardigd, er circuleren 3,5 miljard pallets in de Europese Unie, in vrijwel alle transportbewegingen worden houten pallets en andere houten verpakkingen ingezet. Binnen de EPV is meer dan 85% van het volume vertegenwoordigd door 45 leden, waarvan 12 toeleveranciers. Er zijn ongeveer 3400 mensen werkzaam in deze bedrijfstak, die onderdeel vormt van de Nederlandse papier- en houtsector.

De EPV streeft naar duurzaam ondernemerschap en mede daarvoor is een Gedragscode opgesteld. Het gaat ook bijvoorbeeld om de inzet van gecertificeerd hout. De leden van de EPV hebben zich verplicht om voor 2012 een Chain of Custody certificaat te verwerven (FSC en/of PEFC) om daarmee de marktvraag te stimuleren. Duurzaam omgaan met de grondstof hout is in feite het startpunt, toepassing van het cascade-model, in Nederland beter bekend als de Ladder van Lansink:

  • Product

  • Producthergebruik (inclusief reparatie)

  • Materiaalhergebruik (geperste palletklossen, spaanplaatmateriaal)

  • Hoogwaardige energieterugwinning.

De emballage- en palletindustrie heeft energie nodig om met name de drooginstallaties voor pallets en houten verpakkingen van warmte te voorzien. Dit is van belang om de volgende redenen:

  • Internationale regelgeving (ISPM 15 / fytosanitaire maatregelen tegen verspreiding ongedierte), hittebehandeling hout of houten verpakkingsmateriaal (Heat treatment)

  • Marktvraag / conformiteit standards, kunstmatige droging van het hout naar vochtigheidsgraad < 20 graden (Kiln Drying).

Voor de energieopwekking ten behoeve van de stookinstallaties wordt in de bedrijfstak hoofdzakelijk gas ingezet. Vervanging van gas door schoon resthout (uit eigen bedrijf) is een optie die voordelen biedt:

  • Gas als fossiele grondstof wordt vervangen door hout, CO2 voordeel

  • Verwerking restmateriaal op eigen locatie voorkomt onnodige transportkosten

  • Inzet hout is bedrijfseconomisch gunstig ten opzichte van gas. Een gemiddelde productielocatie verbruikt 100.000 tot 200.000 m3 gas op jaarbasis

  • Impuls Renewable Energy Sources. Het verbranden van hout is een CO2 neutrale kringloop.

Van belang is te weten wat er onder resthout wordt verstaan:

  • Hout dat vrijkomt bij de productie van de houten pallets en verpakkingen.

  • Schoon resthout (A) is een bijproduct en geen afval.

In het streven naar 20% hernieuwbare energie moeten er binnen het kader van dit cascademodel keuzes worden gemaakt.

Belemmeringen bij grootschalige inzet van resthout voor de verwarming van drooginstallaties:

  • Een productielocatie van een onderneming in de emballage- en palletindustrie kan bij gebruik van gas volstaan met een melding aan Bevoegd Gezag op grond van de vigerende Algemene Maatregel van Bestuur, het Activiteitenbesluit. Dit wordt anders wanneer de onderneming een stookinstallatie wil plaatsen, dan is een Milieuvergunning voor alle bedrijfsprocessen noodzakelijk. Deze wettelijke belemmering weerhoudt de leden van de EPV om over te gaan van gas naar houtstook met schoon resthout als inzet.

Op basis van een enquête onder de leden van de EPV kan worden geconcludeerd dat een substantieel deel van de leden – in volume uitgedrukt minimaal 80% van de totale omzet – over zal gaan van gas naar inzet van resthout voor energieopwekking eigen bedrijfsterreinen (nu zijn er 3 productielocaties op hout, straks zijn er minimaal 15 productielocaties op hout = 80%).

Dit is voor de EPV aanleiding om in samenwerking met PHN in te zetten op een Green Deal, om ook op deze wijze invulling te geven aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dat de EPV via haar gedragcode inhoud geeft. De EPV is ervan overtuigd dat pro-actief inspelen op het thema duurzaamheid een conditio sine quo non is voor de continuïteit van de branche en sector.

Het PHN in Nederland is een coalitie van marktpartijen, overwegend brancheorganisaties, uit de bos-, hout en papiersector die de gezamenlijke belangen rond de houtketen richting het rijk behartigt. Het platform werkt aan de verduurzaming van de keten en stimuleert beleidsontwikkeling ten bate van de economische positieversterking van de sector (de Nederlandse houtvoorziening en houtverwerkende industrie). Deze marktpartijen zijn zowel producenten als inzamelaars en verwerkers van hout.

PHN maakt samen met het Bosschap en de Branche Vereniging Organische Reststoffen deel uit van de Natuur, Bos, Landschap en Hout sector (NBLH). Deze sector heeft samen met een groot aantal andere Agrosectoren het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren ondertekend om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering en het veiligstellen van de energievoorraad. Het is onze maatschappelijke opgave om energie te besparen, het aandeel duurzame energie te vergroten en de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Daarom heeft de NBLH-sector in het werkprogramma Schoon en Zuinig de doelstelling vastgelegd om in 2020 circa 32 PJ duurzame energie per jaar uit biomassa te produceren.

In 2010 heeft PHN binnen het kader van het convenant het initiatief genomen deze business case te ontwikkelen en is daarvoor met de initiatiefnemer PKF BV en haar branche organisatie EPV in contact getreden. De EPV is een van de brancheorganisaties uit de houtketen aangesloten bij PHN. Bij nadere analyse bleek deze business case geschikt om als Green Deal aangepakt te gaan worden.

Partijen spreken het volgende met elkaar af:

Prestatie Pallets Kisten Fabriek B.V.

  • 1. Deze onderneming, initiatiefnemer binnen de EPV, heeft een houtstookinstallatie op de locatie in Oud-Gastel, maar zal bij het in voldoende mate wegnemen van wettelijke belemmeringen ook op de locatie te Heinenoord overgaan van gas naar hout.

Prestatie Nederlandse Emballage- en Palletindustrievereniging

  • 1. De EPV zal inzet van resthoutverbranding bij de productielocaties van de leden actief bevorderen, daarover communiceren met stakeholders en zorgen voor contacten met de Rijksoverheid.

Prestatie Platform Hout in Nederland

  • 1. PHN draagt zorg voor de koppeling van de Green Deal aan de uitvoering van het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren (afstemming en informatie).

  • 2. PHN zorgt voor de communicatie van de resultaten naar de andere sectoren binnen de houtketen zoals de timmerindustrie en andere houtverwerkende bedrijven (allen aangesloten bij het platform). PHN stimuleert de uitrol van de resultaten van deze Green Deal.

  • 3. PHN werkt samen met EPV en KPF BV aan publiciteit rond de Green Deal.

Tegenprestatie Rijksoverheid

  • 1. De Rijksoverheid neemt een inspanningsverplichting op zich om te bewerkstelligen dat niet langer heel het bedrijf onder de milieuvergunning geplaatst hoeft te worden, wanneer het gaat om het bij het in gebruik nemen van een verbrandingsinstallatie op eigen resthout.

  • 2. De Rijksoverheid neemt een inspanningsverplichting op zich om vergunningsverleners vervolgens voor te lichten over de mogelijkheden voor het vervallen van de verplichting om heel het bedrijf onder de milieuvergunning te plaatsen bij het in gebruik nemen van een verbrandingsinstallatie op eigen resthout.

  • 3. De Rijksoverheid zal onderzoeken of bij transport het bijproduct wel als afval gezien moet blijven worden.

  • 4. De Rijksoverheid neemt een inspanningsverplichting op zich om vergunningsverleners voor te lichten over wanneer het bij resthout om een bijproduct gaat en wanneer het om een afvalproduct gaat.

Slotbepalingen

Deze Green Deal treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening en geldt voor de periode 2011 tot 2015. Alle in deze Green Deal genoemde afspraken worden zo snel mogelijk ter hand genomen.

Partijen komen overeen dat de Green Deal afspraken niet in rechte afdwingbaar zijn.

Deze Green Deal zal samen met andere afgesloten Green Deals openbaar worden gemaakt, waardoor andere partijen kennis kunnen nemen van de gesloten Green Deals, zodat navolging van deze Deals kan worden bevorderd.

Getekend te ’s-Gravenhage, 6 april 2012

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, J.J. Atsma.

Pallets Kisten Fabriek B.V. vertegenwoordigd door haar directeur, R.A.M. van Hoesel.

Nederlandse Emballage- en Palletindustrie verenigingvertegenwoordigd door de voorzitter, P.F. Rikken.

Platform Hout in Nederland vertegenwoordigd door de voorzitter, L.M.L.H.A. Hermans.

Naar boven