Logo Bernheze
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Buitengebied Bernheze

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat in de gemeenteraadsvergadering van 26 juni 2012 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Bernheze’ gewijzigd is vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Noord Brabant hebben op 31 juli 2012 een reactieve aanwijzing gegeven ten aanzien van het bestemmingsplan Buitengebied Bernheze. Dit houdt in dat bepaalde delen van het bestemmingsplan niet in werking treden. Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan (met alle bijbehorende stukken en de Plan MER) en de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten liggen met ingang van 20 augustus 2012 gedurende zes weken ter inzage.

Inhoud

Het bestemmingsplan buitengebied biedt een juridische regeling voor gebruik en bebouwing op perceelsniveau in het buitengebied (dat is vrijwel het gehele grondgebied van Bernheze met uitzondering van de kernen Heesch, Nistelrode, Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch). Naast de wettelijke verplichting om eens in de 10 jaar een bestemmingsplan te herzien, zijn er ook nog andere zaken die de herziening van het huidige bestemmingsplan Buitengebied noodzakelijk maken. Hierbij kunt u denken aan het gewijzigde provinciale beleid, verwoord in de Verordening Ruimte, maar ook gewijzigd gemeentelijk- en rijksbeleid. In het bestemmingsplan worden vooral de ‘bestaande rechten’ vastgelegd en op de plekken waar dit kan, zullen ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden.

Wijzigingen

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan aangebracht. Het betreffen wijzigingen naar aanleiding van ingebrachte zienswijzen en ambtshalve wijzigingen. Er zijn wijzigingen aangebracht in de toelichting, regels en verbeelding van het bestemmingsplan. Een overzicht van alle wijzigingen ligt bij de stukken ter inzage.

Reactieve aanwijzing provincie Noord Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op 31 juli 2012 een reactieve aanwijzing gegeven ten aanzien van het bestemmingsplan Buitengebied Bernheze. Deze reactieve aanwijzing richt zich op de volgende onderdelen van het plan:

Aanwijzing(en) ten aanzien van begrenzing

  • De bouwvlakken, inclusief alle bijbehorende aanduidingen, van de volgende adressen treden niet in werking:

    • De Bleken 7, Heeswijk-Dinther;

    • Langstraat 15, Nistelrode;

    • Laverdonk 5a, Heeswijk-Dinther;

    • Liniedijk 1, Heeswijk-Dinther;

    • Venhofstraat 9, Heesch;

    • Wijststraat 16, Heesch;

    • Het aparte bouwvlak ten behoeve van wonen voor Laag-Beugt 3d, Heeswijk-Dinther;

    • Het aparte bouwvlak voor camping De Meerdonk, Zandkant 5a te Heeswijk-Dinther;

  • T.a.v. Wonen in verband met generieke rechtstreekse vergroting.

De bestemmingsvlakken met de aanduiding ‘Wonen’ die niet zijn aangeduid met ‘specifieke vorm van wonen - Ruimte voor ruimte’ of ‘specifieke vorm van wonen - beperkte inhoudsmaat’ treden niet in werking.

Aanwijzing(en) ten aanzien van regels:

  • T.a.v. vervangende (bedrijfs)woning

    In artikelleden 3.2.1, 4.2.1, 5.2.1, 6.2.1, 7.2.1 en 9.2.1 treden in lid c de haakjes rondom het woord ‘bedrijfs’ niet in werking, zodat de regel gelezen dient te worden als ‘vervangende nieuwbouw van de bedrijfswoning...’

  • T.a.v. regels voor geiten- en schapenhouderij

    In de volgende artikelleden treedt het woord ‘intensieve’ dat is opgenomen voor de woorden ‘geiten- of schapenhouderij’ niet in werking:

    3.2.1 onder j, 3.4.1 onder i, 4.2.1 onder h, 4.4.1 onder i, 5.2.1 onder h, 5.4.1 onder i, 6.2.1 onder i, 6.4.1 onder i en 7.2.1 onder h, 7.4.1 onder i.

  • T.a.v. inhoud woningen

    In artikelleden 3.2.7, 4.2.4, 5.2.7, 6.2.7, 7.2.7, 9.2.5 treedt in de tabel onder a bij het onderdeel inhoud de volgende tekst niet in werking: ‘maximaal 750 m3’.

  • T.a.v. schuilgelegenheden buiten een bouwvlak

    De volgende artikelleden treden niet in werking:

    3.4.1 onder e, 4.4.1 onder e, 5.4.1 onder e, 6.4.1 onder e, 7.4.1 onder e.

  • T.a.v. paardenbakken buiten een bouwvlak gelegen buiten de ehs

    In de volgende artikelleden treedt onder 1. de tekst ‘aansluitend op het bouwvlak. Dan wel’ niet in werking:

    3.4.1 onder h, 4.4.1 onder h, 5.4.1 onder h, 6.4.1 onder h en 7.4.1 onder h.

  • T.a.v. paardenbakken buiten een bouwvlak in de ehs

    Artikel 9.4.1 onder e treedt niet in werking voor zover de bestemming ‘Natuur’ samenvalt met de ecologische hoofdstructuur zoals deze is aangewezen in de Verordening ruimte 2012

  • T.a.v. splitsing cultuurhistorisch niet waardevolle woningen

    Van de volgende artikelleden treedt onderdeel 2, gericht op woningsplitsing van niet cultuurhistorische waardevolle panden, niet in werking:

    3.9.1 onder h, 5.9.1 onder g, 6.9.1 onder g en 7.9.1 onder g.

  • T.a.v. nieuwe woningen dmv wijzigingsbevoegdheid

    In artikel 5.9.1 onder f onderdeel 3 treedt de volgende tekst niet in werking:

    ‘, met uitzondering van de gronden met de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - mengvoeder / transportbedrijf / en opslag / groothandel / detailhandel / verkoop vuurwerk’ waar na wijziging maximaal 6 woningen zijn toegestaan; ’

Bovenstaande houdt in dat de genoemde onderdelen van het bestemmingsplan niet in werking treden. Daar waar de reactieve aanwijzing de gehele bestemming op een specifiek perceel betreft, betekent dit dat op het betreffende perceel het ‘oude’ bestemmingsplan van kracht blijft. Daar waar slechts een deel van het betreffende artikel wordt getroffen door de reactieve aanwijzing, zal de rest van het artikel onveranderd in werking treden.

Beroepsmogelijkheid

Binnen de termijn van inzage kunnen uitsluitend belanghebbenden beroep instellen die:

  • tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben kenbaar gemaakt;

  • redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • bedenkingen hebben tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

U kunt uw beroepschrift indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van genoemde Afdeling.

Beroep tegen reactieve aanwijzing Gedeputeerde Staten

Een belanghebbende kan op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen het aanwijzingsbesluit van gedeputeerde staten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te ’s-Gravenhage. De termijn voor indiening van een beroepschrift tegen het aanwijzingsbesluit vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit ter inzage is gelegd en loopt gelijk aan de termijn van terinzagelegging.

Verzoek om voorlopige voorziening bestemmingsplan en reactieve aanwijzing

Voor degenen die het recht toekomt om beroep in te stellen tegen het bestemmingsplan is het mogelijk een verzoek om voorlopige voorziening te doen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Ten aanzien van het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben belanghebbenden de mogelijkheid om, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist, gelijktijdig met of na de indiening van het beroepschrift, een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Inwerkingtreding

Het vaststellingsbesluit en daarmee het bestemmingsplan treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Informatie

Met vragen kunt u contact opnemen met de heer M. van den Elsen van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, telefoonnummer (0412) 45 88 88.

Naar boven