Logo Deurne
Vooraankondiging en inspraak ‘Tweede herziening bestemmingsplan Buitengebied’, gemeente Deurne

Op basis van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) maken burgemeester en wethouders van Deurne hierbij bekend dat met ingang van 17 augustus 2012 voor iedereen voor zes weken ter inzage ligt (inspraakprocedure):

  • het voorontwerp van het bestemmingsplan ‘Tweede herziening bestemmingsplan Buitengebied’ (NL.IMRO.0762.BP201202-A001) bekend;

  • de notitie Reikwijdte en Detailniveau. Dit is het startdocument voor de plan-m.e.r. bestemmingsplan buitengebied van 12 juni 2012.

Inzage

U kunt de stukken inzien bij het Klantcontactcentrum van het gemeentehuis van Deurne aan de Markt 1 in Deurne.

Ook zijn de stukken te raadplegen via onze website www.deurne.nl.

Gebiedsbeschrijving

Het plangebied van dit voorontwerpbestemmingsplan omvat het gehele grondgebied van de gemeente Deurne met uitzondering van:

  • de kernen Deurne, Vlierden, Liessel, Neerkant en Helenaveen;

  • het terrein van de kalkzandsteenfabriek De Hoogdonk aan de Hoogdonkseweg te Liessel;

  • het voormalige mobilisatie (MOB)-complex aan de Helmondsingel;

  • ‘Binderen-Zuid’, ten westen van de kern Deurne.

Het projectvestigingsgebied glastuinbouw is net als enkele kleinere nieuwe bestemmingsplannen in het nieuwe bestemmingsplan geïntegreerd.

Doel

Het bestemmingsplan heeft als belangrijkste doel het actuele plan uit 2007 op een zo veel mogelijk beleidsneutrale manier om te zetten naar een plan dat voldoet aan de gewijzigde eisen van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (digitaal raadpleegbaar bestemmingsplan) en de andere wetswijzigingen die sinds 2007 hebben plaatsgevonden, zoals bijvoorbeeld de Wabo en de gewijzigde provinciale regelgeving, zoals de Verordening ruimte. Met beleidsneutraal wordt bedoeld dat verplichte aanpassingen zoals een regeling voor kwaliteitsverbetering van het landschap worden ingevoerd, maar dat er verder geen grote wijzigingen in het in 2007 door de gemeenteraad vastgestelde beleid plaatsvinden.

Het bestemmingsplan heeft ook als doel de uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 31 maart 2010 over het bestemmingsplan van 2007 en van 1 februari 2012 over de partiële herziening van het bestemmingsplan te verwerken. Ook is het doel om een aantal particuliere verzoeken te verwerken in het bestemmingsplan en zullen enkele ambtshalve aanpassingen plaatsvinden.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (plan-m.e.r.)

Het milieueffectrapport (Plan-MER) geeft inzicht in de milieueffecten van ontwikkelingen die het nieuwe bestemmingsplan mogelijk maakt. Voor het nieuwe bestemmingsplan buitengebied is de milieueffectprocedure (plan-m.e.r.) wettelijk verplicht om twee redenen:

  • Het bestemmingsplan buitengebied stelt kaders voor ontwikkelingen die m.e.r. (beoordelings)plichtig zijn. Dit zijn onder andere ontwikkelingsmogelijkheden voor (intensieve) veehouderij waarbij uitbreiding van de veestapel mogelijk is.

  • In de gemeente Deurne en in de directe omgeving bevinden zich Natura 2000 gebieden. Het nieuwe bestemmingsplan maakt ontwikkelingen mogelijk die significante effecten kunnen hebben op deze gebieden. De commissie MER vraagt in deze gevallen om een plan-m.e.r. inclusief zogenoemde ‘passende beoordeling’.

In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt de onderzoeksopzet en de te doorlopen procedure beschreven, wordt het onderzoeksgebied voor de plan-MER afgebakend en wordt ingegaan op de diepgang van de onderzoeken.

Ter inzage

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen zijn of haar inspraakreactie op de stukken die ter inzage liggen kenbaar maken. U heeft de keuze om dat schriftelijk of mondeling te doen. Bij voorkeur dient u een reactie schriftelijk in.

Schriftelijke inspraakreacties kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Deurne (Postbus 3, 5750 AA Deurne). Voor een mondelinge zienswijze of nadere informatie kunt u via ons algemene telefoonnummer (0493 - 387 711) tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Economie.

Naar boven