Regeling van de directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Veiligheid en Justitie van 3 augustus 2012, nr. 286999, houdende de organisatie van de dienstonderdelen bij het openbaar ministerie (Organisatieregeling dienstonderdelen OM 2012)

De directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 3 tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011;

Gelet op de artikelen 3, 4 en 43 van de Politiewet 1993;

Besluit:

Artikel 1 Landelijke diensten

De volgende landelijke diensten ressorteren onder het College van procureurs-generaal:

  • a. het bureau ontnemingswetgeving openbaar ministerie (BOOM);

  • b. centrale verwerking openbaar ministerie (CVOM);

  • c. de dienstverleningsorganisatie openbaar ministerie (DVOM);

  • d. de Rijksrecherche.

Artikel 2 Bureau ontnemingswetgeving openbaar ministerie

Het bureau ontnemingswetgeving openbaar ministerie (BOOM) heeft met betrekking tot de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel tot taak:

  • a. het verlenen van ondersteuning aan de portefeuillehouder van het College van procureurs-generaal;

  • b. het verlenen van algemene faciliteiten aan het openbaar ministerie;

  • c. het verlenen van zaakondersteuning aan de zaaksofficier;

  • d. het verlenen van ondersteuning aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Artikel 3 Centrale verwerking openbaar ministerie

De centrale verwerking openbaar ministerie (CVOM) heeft tot taak:

  • a. beslissingen voor te bereiden in het kader van:

    • de Wet OM-afdoening voor de in artikel 3.3, onderdelen a en b van het Besluit OM-afdoening aangewezen zaken waarin een strafbeschikking is uitgevaardigd conform de artikelen 257a, 257b en 257ba van het Wetboek van Strafvordering;

    • artikel 70 van de Wet personenvervoer 2000;

    • de artikelen 30 en 34 van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, de artikelen 163 en 164 van de Wegenverkeerswet 1994;

    • beroepschriften op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en daaraan gerelateerde verzoeken om stukken al dan niet op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, verzoeken op grond van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen en het Besluit proceskosten bestuursrecht.

    • verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur die niet zijn gerelateerd aan een strafzaak of een zaak op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften die in behandeling is bij de CVOM, alsmede de daaraan gerelateerde verzoeken op grond van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen, klachten en informatieverzoeken op grond van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en de Wet bescherming persoonsgegevens.

  • b. het namens het openbaar ministerie optreden in een beroepsprocedure op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften of een beroepsprocedure met betrekking tot een verzoek om kostenvergoeding op basis van het Besluit proceskosten bestuursrecht.

Artikel 4 Dienstverleningsorganisatie openbaar ministerie

De dienstverleningsorganisatie openbaar ministerie (DVOM) heeft tot taak:

  • a. het verlenen van ondersteuning aan de portefeuillehouder bedrijfsvoering van het College van procureurs-generaal;

  • b. het verrichten van de uitvoerende bedrijfsvoeringstaken voor alle onderdelen van het openbaar ministerie, met name op de terreinen van personeel & organisatie, financiën, ICT en facilitair beheer.

Artikel 5 Rijksrecherche

De Rijksrecherche heeft tot taak het doen van onderzoek in opdracht van het College van procureurs-generaal, naar feiten of gedragingen die mogelijk een strafbaar feit opleveren.

Artikel 6 Intrekking voorgaande regelingen

De Organisatieregeling dienstonderdelen OM van 15 december 1997, het Aanvullend besluit bij de Organisatieregeling dienstonderdelen OM van 27 februari 2001 en het Aanvullend besluit bij de Organisatieregeling dienstonderdelen Openbaar Ministerie van 26 augustus 2005 worden ingetrokken.

Artikel 7 Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zijn wordt geplaatst.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, werkt artikel 4 terug tot en met 1 januari 2011.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Organisatieregeling dienstonderdelen OM 2012.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 3 augustus 2012

De minister van Veiligheid en Justitie, namens deze: G.N. Roes, directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving.

TOELICHTING

Onderhavige regeling vervangt de Organisatieregeling dienstonderdelen OM van 15 december 1997, het Aanvullend besluit bij de Organisatieregeling dienstonderdelen OM van 27 februari 2001 en het Aanvullend besluit bij de Organisatieregeling dienstonderdelen Openbaar Ministerie van 26 augustus 2005. Op deze wijze zijn de landelijke diensten waarvan de grondslag niet is gelegen in hoofdstuk 4 van de Wet op de Rechterlijke Organisatie, beschreven in één regeling. Daarmee is op zichtbare wijze de ontvlechting van de beheersstructuren van de staande en zittende magistratuur gerealiseerd.

Artikel 3

De taken van de CVOM waren vastgelegd in het Aanvullend besluit bij de Organisatieregeling dienstonderdelen Openbaar Ministerie van 2005. Sindsdien zijn ondermeer toegevoegd de taken genoemd in het eerste lid (Wet OM-afdoening) en tweede lid (Wet personenvervoer 2000).

Artikel 4

De huidige structuur van de DVOM bestaat sinds 1 januari 2011. De DVOM verricht de uitvoerende bedrijfsvoeringstaken voor alle OM onderdelen. Hieronder vallen taken die zien op personeel en organisatie, financiën, ICT en facilitair beheer.

Artikel 5

In de Rijksrecherche zijn de bijzondere ambtenaren van politie, bedoeld in artikel 43 van de Politiewet 1993, georganiseerd. De taakomschrijving in onderhavig artikel is een voldoende afgebakende beschrijving van de bestaande praktijk. In de nieuwe Politiewet 200 zal een hoofdstuk over de Rijksrecherche worden opgenomen. Tot deze wet in werking treedt zal de Rijksrecherche in organisatorisch opzicht deel uit blijven maken van deze regeling.

Artikel 7, tweede lid

Omdat de huidige structuur van de DVOM sinds 1 januari 2011 bestaat, werkt artikel 4 van onderhavige regeling terug tot en met die datum.

De Minister van Veiligheid en Justitie, namens deze: G.N. Roes, directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving.

Naar boven