Bekendmaking vaststelling geluidsbelastingkaarten voor rijkswegen en hoofdspoorwegen

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft op 29 juni 2012 de geluidsbelastingkaarten voor rijkswegen en drukbereden hoofdspoorwegen als bedoeld in artikel 118 van de Wet geluidhinder vastgesteld.

Achtergrond

De Europese Richtlijn Omgevingslawaai verplicht de lidstaten om elke vijf jaar kaarten vast te stellen van de geluidssituatie langs rijkswegen en drukbereden hoofdspoorwegen. De informatie in deze kaarten dient drie doelen: het publiek informeren over de geluidssituatie, de Europese Commissie van gegevens voorzien over deze geluidssituatie, en als basis voor nog vast te stellen actieplannen. De richtlijn is sinds 2004 in de Nederlandse wetgeving verankerd. Dit is de tweede keer dat de kaarten voor rijkswegen en drukbereden hoofdspoorwegen zijn vastgesteld, de eerste keer was in 2007 en had betrekking op het jaar 2006.

Welke informatie bevatten de geluidsbelastingkaarten?

De kaarten geven inzicht in de geluidsbelastingen in het voorgaande kalenderjaar. De kaarten die nu zijn vastgesteld hebben daarom betrekking op de situatie in 2011. In de tabellen die bij de kaarten horen wordt onder meer aangegeven hoeveel woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen en bewoners van woningen in 2011 aan bepaalde waarden van de geluidsbelasting werden blootgesteld. In de geluidsbelastingkaart voor hoofdspoorwegen over 2011 zijn niet alle hoofdspoorwegen opgenomen. Dat komt omdat de wet voorschrijft dat deze kaart alleen betrekking heeft op spoorwegen waar in 2011 meer dan 30.000 treinen reden.

Vervolg: Actieplannen

De kaarten vormen de basis voor actieplannen voor rijkswegen en hoofdspoorwegen die de minister van Infrastructuur en Milieu medio 2013 moet vaststellen. Hierin zullen de resultaten staan van het nationale geluidbeleid voor rijkswegen en hoofdspoorwegen in de afgelopen vijf jaar en een beschrijving van dit beleid en de voorgenomen geluidsmaatregelen in de volgende 5 jaar. Het ontwerp van de actieplannen zal naar verwachting begin 2013 worden gepubliceerd, waarbij eenieder een zienswijze daarover naar voren kan brengen.

Waar kunt u de geluidsbelastingkaarten inzien?

De kaarten zijn voor eenieder in te zien op Internet. Voor de rijkswegen bezoekt u daarvoor de website www.rijkswaterstaat.nl/omgevingslawaai en voor de hoofdspoorwegen www.geluidspoor.nl.

Daarnaast zijn de kaarten gedurende zes weken tijdens kantoortijden in te zien bij het DCO Informatiecentrum in Den Haag (Plesmanweg 1-6, 2597 JG in Den Haag).

Geen bezwaar en beroep

De geluidsbelastingkaarten zijn bedoeld om het publiek te informeren. Tegen de vaststelling daarvan is daarom geen bezwaar of beroep mogelijk.

Naar boven