Bekendmaking besluiten Project ‘Kribverlaging Waal fase 3 en aanleg langsdammen Wamel-Ophemert’

Van donderdag 9 augustus 2012 tot en met donderdag 20 september 2012 liggen de volgende besluiten voor het project ‘Kribverlaging Waal fase 3 en aanleg langsdammen Wamel-Ophemert’ met de daarop betrekking hebbende stukken ter inzage:

  • 1. Het projectplan op grond van de Waterwet;

  • 2. De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998;

  • 3. De ontheffing op grond van de Flora- en faunawet.

Achtergrond Kribverlaging Waal en aanleg langsdammen

Het plan voor de kribverlaging in de Waal maakt deel uit van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB). In 2006 hebben de Tweede Kamer en de Eerste Kamer met de PKB ingestemd. In de PKB is de keuze gemaakt voor de kribverlaging in de Waal als rivierverruimende maatregel. Naast het verlagen van de kribben omvat de maatregel ook de aanleg van twee langsdammen in de Waal. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft hiervoor eind december 2011 zijn akkoord gegeven. De kribverlaging en aanleg van langsdammen zijn onderdeel van de PKB-maatregelen, ‘Kribverlaging Midden Waal’, ‘Kribverlaging Waal Fort St. Andries’ en ‘Kribverlaging Beneden Waal’.

Het projectgebied

Het projectgebied van de kribverlaging en aanleg van langsdammen ligt in de gemeenten West Maas en Waal, Tiel, Maasdriel, Neerijnen, Zaltbommel, Lingewaal en Gorinchem. De aanleg van de langsdammen, de kribverlaging en de verlaging van zeven verlande kribvakken vindt plaats tussen Wamel en Dalem (tussen rivierkilometer 911,5 (gemeente West Maas en Waal) en 952,6 (gemeente Gorinchem)). Tussen Wamel en Ophemert worden in de twee binnenbochten van de Waal twee langsdammen aangelegd waarbij de kribben en twee gestrekte oevers achter de langsdammen worden verwijderd. Aan de overzijde van de langsdammen (in de buitenbochten) worden de huidige kribben niet gewijzigd of verlaagd, 3 kribben worden verlengd en de oever achter de langsdammen wordt uitgediept. De krib/veerstoep bij Wamel/Tiel blijft ongewijzigd.

De procedure

Op de voorbereiding en bekendmaking van het projectplan op grond van de Waterwet en de besluiten op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet is de rijkscoördinatieregeling (artikel 3.35, eerste lid, onderdeel b, van de Wet ruimtelijke ordening) van toepassing. Dit betekent dat de terinzagelegging van de drie ontwerpbesluiten en daarmee de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen, respectievelijk de bekendmaking van de drie besluiten en de mogelijkheid beroep in te stellen, gelijktijdig plaatsvindt.

De ontwerpbesluiten hebben inmiddels gedurende zes weken ter inzage gelegen. Over deze ontwerpbesluiten zijn twee zienswijzen naar voren gebracht. Eén van deze zienswijzen heeft geleid tot wijziging van het projectplan Waterwet. Opgenomen is dat de maximale vaarsnelheid in de noordelijke oevergeul achter de langsdam voor stroomafgaand verkeer zal worden verhoogd van 9 km/uur naar 12 km/uur.

Voorts is het kaartmateriaal behorende bij bijlage A/B/C gewijzigd. Daarop stonden vijf kribben onterecht ingetekend als ‘niet te verlagen’ (rood), terwijl ze wel zullen worden verlaagd (groen). In tabel B van deze bijlage was dit wel correct aangegeven. Het betreft de kribben: kribnummer 922.745, kribnummer 923.075, kribnummer 923.295, kribnummer 923.505 en kribnummer 923.725.

In de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 is, anders dan in het ontwerpbesluit, ingegaan op de effecten van de werkzaamheden aan de kribwortels.

Inzage

De besluiten met de daarop betrekking hebbende stukken liggen ter inzage van donderdag 9 augustus 2012 tot en met donderdag 20 september 2012. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • Gemeentehuis West Maal en Waal, Dijkstraat 11, 6658 AG te Beneden-Leeuwen

  • Omgevingsloket in het Klant Contact Centrum, Achterweg 2, 4001 MV te Tiel

  • Gemeentehuis Neerijnen, Van Pallandtweg 11, 4182 CA te Neerijnen

  • Gemeentehuis Maasdriel, Kerkstraat 45, 5331 CB te Kerkdriel

  • Gemeentekantoor Zaltbommel, Hogeweg 11, 5301 LB te Zaltbommel

  • Gemeentehuis Lingewaal, Raadhuisplein 3, 4147 AN te Asperen;

  • Stadhuis Gorinchem, Stadhuisplein 1, 4205 AZ te Gorinchem

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ te Arnhem.

De documenten zijn ook in te zien en te downloaden van de website: http://www.rws.nl/kribverlagingwaal

Beroep instellen tegen de besluiten

Belanghebbenden die hun zienswijze(n) over de ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarover geen zienswijze(n) naar voren hebben gebracht, kunnen van vrijdag 10 augustus 2012 tot en met donderdag 20 september 2012 beroep instellen tegen de besluiten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door het indienen van een beroepschrift.

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Stuur uw beroepschrift en zo mogelijk een afschrift van het besluit, waartegen uw beroep is gericht, onder vermelding van ‘Kribverlaging Waal fase 3 en aanleg langsdammen Wamel-Ophemert’ naar:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in enige instantie over ingestelde beroepen.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op de besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbenden in het beroepschrift gemotiveerd moeten aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Geef in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Werking besluiten laten schorsen

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van (één van) de besluiten. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen

Voor vragen en nadere informatie over het project kunt u contact opnemen met Programmadirectie Ruimte voor de Rivier op telefoonnummer 088 7972900.

Naar boven